Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümü olarak tanımlanıyor.
Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesi değil kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmalarıdır. Turizm sayesinde insanlar hem diğer ülkelerin, hem kendi ülkelerinde yaşadıkları bölgenin dışındaki güzelliklerin, hem de geçmişte yaşamış olan insanların bırakmış oldukları kültürel mirasın farkına vararak, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmanın gerekliliğine inanarak hayata farklı açılardan bakabilirler.
Turistler gittikleri ülke ya da bölgede gördükleri yerler karşılığında o yöre halkına para kazandırırlar. Yani turizm ziyaret edilen ülke ve bölgenin ekonomisine büyük bir maddi katkı sağlar. Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının sürekli olarak gelişmesi (hız, konfor ve güvenlik gibi) ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler oteller,moteller, tatil köyleri, kamp yerleri vb. şeyler sonucunda gittikçe çoğalmıştır.
Turistlerin barınmaları, eğlenip dinlenmeleri için yapılan oteller, moteller, pansiyonlar plajlar, kamp alanları, eğlence yerleri spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar, birer turizm kurum veya kuruluşudur.
Bu kurumların sayısı, konforu, personelinin güler yüzlülüğü, buralara ulaşım kolaylığı turist akımını arttırır. Turizmi arttıran bir başka bir etmen de tarihi anıtların bolluğudur. Eski kent harabeleri, ünlü anıtlar camiler, kiliseler, açıkhava tiyatroları müzeler vb yerler her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Bunların yanı sıra doğa güzellikleri de önemli bir ilgi kaynağıdır.
Gelelim Konya’ya… Ne oluyor Konya turizminde?
Havalar gittikçe ısınıyor ve artık başta günübirlik turlar olmak üzere tatilciler yollara çıkmaya başladılar. Konya günübirlik turlarla gelen misafirlerini ağırlıyor ağırlıyor olmasını da; tam olarak bu hizmetler verilebiliyor mu? Önemli olan da bu… Çünkü gerçekten tur rehberlerinin öncelikle Konya’yı sadece Mevlana ve Meram olarak bir çıkmaza sokmaları Konya’yı yeterince tanımadıklarını gösteriyor.
Hafta sonu karşılaştığım durum beni bu yazıyı yazmaya itti. Çünkü turlarla gelen 150-200 kişilik bir kafile vardı ve sorduğumda "Mevlana’ya gittik Meram’ı da gezip gideceğiz" deyince şaşırdım. Sordum Kelebekler Vadisine gittiniz mi? Aldığım cevap "orası neresi?" Duymadık, söylemediler dönüyoruz, dediler.
Çok şaşırdım ve demek ki biz tur rehberlerini Konya’ya davet etmeli ve önce onlara Konya’yı tanıtmalıyız dedim. Öyle ya tanırlarsa tanıtırlar… Günübirlik gelenleri belki de iki hatta üç gün burada tutma imkanını da yakalamış oluruz diye düşündüm. Turizmci değilim ama bunun bir yolu olmalı. Yerli veya yabancı olsun buradaki hassasiyeti iyi değerlendirmek ve Konya ekonomisine bu sektöründe önemli katkılar sağlamasını beklemek bizim en doğal hakkımız. Gelen gezginler, turistler mutlaka piyasaya can verecek davranışlarda bulunacaktır.
Yeter ki küçük detayları atlamayalım.