Tüketicinin kafası karışık
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Tüketicinin kafası karışık

27 Mart 2015 - 15:44

Marketlerdeki alışveriş çılgınlığında, dolan sepetlerin kasaya yanaştığında rakamlar kasiyerin kasasına birbir düşerken tüketiciyi de artık üzmeye başladı. Çünkü enflasyonu da yükselten gıda fiyatlarındaki artışın altından marketlerin raf zammı ve markalı üretim giderleri çıktı. İsyan eden tüketici, market markalı ucuz ürünlere yöneldi. Sektör, "Bıçak kemiğe dayandı, denetim şart. İzleme kurulu aktifleşsin" diyor

Bir araştırma şirketinin 300 temel üründe yaptığı araştırma gıda fiyatlarındaki suni artışı gözler önüne serdi. Sonuçlara göre, geçtiğimiz şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre fiyatlar ortalama yüzde 17.90 arttı.

Yıllık enflasyon rakamının neredeyse iki katı hızda artan gıda fiyatları tüketicinin kafasını karıştırıyor. Artışta marketlerin yüksek raf, gondol, giriş bedeli gibi şartlarına uyum sağlamak için satış fiyatlarını son aylarda iyice artıran bazı üreticilerin etkisi var.

Rafa girmenin bedelini fiyatlara yansıtarak, faturayı tüketiciye çıkaran üreticilere tepki büyüyor. Tüketiciler, fiyatların daha uygun olduğu market markalı (private label) ürünlere yöneliyor.

Sanayici ile market arasındaki fiyat politikasına karşı "ucuz alışveriş" sloganıyla öne çıkan discount marketler (indirim marketleri) ise son dönemde büyük ilgi görüyor. Discount marketlerle ulusal zincirler ve bakkallar arasındaki büyük fiyat farkına da en güzel örnek sütte çıkıyor. Üreticiden 1.30-1.35 TL'ye çiğ sütü alarak işleyen, ambalajlayan, lojistik ve markete raf bedeli ödeyen firmalar, sütü 2.45 ila 3.75 TL arasında bir fiyatla satıyor. Discount zincirlerde ise market markalı üretimle satılan sütün litresi 2 TL 10 kuruştan alıcıya sunuluyor.

Tüketiciler artık ucuz ürünlerin peşine düştü. Marketlerin kendi markalarıyla raflarında yer verdikleri ürünler fiyat olarak tüketiciye daha cazip gelmeye ve tercih edilmeye başladı.

Markalı üretim yapan firmalar fiyatlara marka değerlerini de yansıtınca fiyatlardaki yükselmeler kaçınılmaz oluyor ve bu da tüketicinin cebine yansıyor.

Bazı müşterilerin de özellikle markalı ürünleri terci,h ettiklerini görebiliyoruz. Ancak tabiki bu ürünlerin fiyatları yukarıda da belirttiğimiz nedenlerden dolayı illaki yüksek olacaktır. İndirimli ürünleri tercih edenler markalara çok takıntılı olmayanlar.Herkesin talebine göre ürün satılıyor.

Piyasada sebze-meyve fiyatları da artıyor. Son aylarda yüzde 10 ila 50 arasında yükselen fiyatlar, cep yakıyor. Dolardaki artışın girdi maliyetlerini artırmasının dışında, yüzde 6-7'lik yükselişin suni olduğunu belirten yetkililer, tüketicileri uyarıyor. Gıda fiyatlarındaki artış aracı kurumlardan da kaynaklanıyor.

Üretici gıda fiyat endeksinin yüzde 6 olmasına karşın tüketici fiyat endeksine gelindiğinde bu oran yüzde 10-12'ye yükselmesi bu düşünceyi destekliyor. Piyasadaki fiyatların masum değil. Denetim şart…

Son Yazılar