Tarım, yaşadığımız çağda stratejik sektör olduğu konusu artık tartışılmaz bir gerçekliktir. Konya Tarım Fuarının, ülkemizdeki tarım ve gıda sektörü konu olunca şehrimizin hem akademik, hem makine ve donanım, hem de çiftçilerimizin tarımı bilinçli yapmaları bakımından ülkemizin öncü ili olduğunu göstermesi noktasında önemi asla yadsınamaz.
Konya Tarım Fuarı, dünyanın belli başlı tarım fuarlarından biri haline gelmiştir. Konya Tarım Fuarı’nda devasa makineler ve traktörler öyle göz alıcıydı ki; çiftçilerin iştahını artırdı, kabarttı.
Öyle ki; “ekemiyoruz -dikemiyoruz” diye söylenen çiftçilerin gözüne parmak sokar gibi trilyonluk traktörler satışa sunuldu.
Traktörlerin cazibesi iyi hoş… Keşke yalnızca sorun onunla çözülebilse de bereketli geçen kışın ardından çiftçi tarım yapabilme imkânını elde edebilse. Toprak emek istiyor. Toprak beslenmek ve karşılığını vermek istiyor. Siz bunları yapamazsanız tabii ki karşılığını almaya da hakkınız olamayacaktır.
Yetiştirilecek tarımsal ürünler bölgelere ve illere göre farklılık gösteriyor ve bu her zaman böyle oldu. Tarımsal alanların giderek iskana açılması ve köylerin nüfusunun azalması tarımsal üretimde azalmanın en büyük etkenlerinden.
Bir zamanlar Türkiye için tarım analizi yapılırken "7 Düvele yeten bir ….." Ülke tanımı yapılırdı.
Bugün geldiğimiz nokta ise içler acısı…
Türkiye geniş tarım arazilerine rağmen ne yazık ki, buğdayı bile Rusya'dan, sebze ve meyve tohumunu ve gübreyi İsrail'den ithal ediyor!
Buğdayı bile Rusya'dan ithal ediyor olmamız ne acı bir durum değil mi?
Neden bir zamanlar kendi kendine yeten ülke şimdi buğdayı bile dışarıdan ithal etmeye başladı? Bunun en büyük sebeplerinin başında tarım arazilerinin işletilmemesi, Çiftçinin bilinçlendirilmemesi ve en önemli Tarım girdileri olan mazot gübre ilaç fiyatlarının çok yüksek olması.
Bir diğer önemli konu çiftçi ürettiği üründen istediği taban fiyatını alamıyor. Hükümet çiftçiyi birkaç tüccara mecbur ediyor.
Hal böyle olunca çiftçi tarladan, tarımdan çekilmek zorunda kalıyor.
Tarımsal üretim yapılan alanların en iyi üretim, en yüksek verimle çalışması için yapılacak çalışmalar üretimdeki kaliteyi de artıracak. Önemli olan bu hedeflere varmak için, bu sektörde yatırım yapacak, çalışacak kişilerin yeterli eğitimi alması ve beklentilerinin karşılığını ne oranda alacağını bilmesi gerekiyor. Özellikle köyden büyük şehirlere göç eden kesimin, çoğunluğunun topraklarına dönme hevesinin kursağında kalmaması için bütün bu çalışmaların cazip yanlarının gösterilmesi önem kazanıyor.
Tarımsal yatırımlara ağırlık verilip yeni düzenlemelerle ortaya çıkılırken, üretilen ürünlerin tüketiciye birinci elden sunulmasını amaçlayan çalışmaların yapılması geri plana itilmiş gibi görünüyor. Üstelik bu sorunun piyasalarda olumsuz etkiler yarattığı bilinirken.
Konya Tarım Fuarında gençlerin yoğun ilgi gösterdiği ve dededen toruna aynı işi devam ettirmek istedikleri, çiftçilik yapmak istediklerini söyleyenler vardı.
Son dönemlerde kesimhanelerde süt ineklerinin kesime getirilmesi ne kadar içler acısı bir durumsa, gençlerin bu kadar hevesli oldukları alanda çalışma imkanı bulamaması da bir diğer acı yön…
Maalesef, özellikle istihdamın büyük yükünü taşıyan tarım sektöründe bugün gelinen nokta da sektörün giderek küçüldüğüne, tarımda çalışanların köy ve kasabalardan büyük şehirlere göç edip sanayilerde vasıfsız işçi olarak çalışmayı yeğlediğine şahit oluyorsunuz.
Küreselleşen dünya kabına sığamayıp çatışan bir dünyaya dönüşünce tarımın önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Gıda enflasyonunda son zamanlarda gelinen duruma hepiniz şahitsiniz. O nedenle üretmeden kazanamayacağımız gerçeğinden yola çıkarak, tarımsal kalkınma planlarının aktif hale getirilmesi, bilimsel ve akademik çalışmalarla en düşük yatırımla ne kadar verim alınabileceğinin çiftçilere öğretilmesi gerekiyor. Diğer tarafta çiftçilerin hayvan yemleri konusunda da genel anlamda eğitimden geçirilmesi, yem konusunda devlet desteğinden çok kendi kendilerine yetebilmeleri de öğretilmelidir.
Konu satırlara sığamayacak kadar geniş ve zor.
Fakat bu zorluk çalışarak aşılır. Yeter ki hedefler doğru belirlensin.
Konya Tarım Fuarı umalım ki çiftçilerimizin umutlarında yeni ufuklar açmış ve onları yine yeniden topraklarıyla kucaklaştırıp, üretime yöneltmiş olsun!...
YORUMLAR