Dolar/TL, Trump'ın ticaret savaşlarında ateşkesi rafa kaldırmasıyla 9 ay sonra 6 lira üzerine çıkmasının ardından YSK'nın İstanbul kararıyla bir kademe daha yükseldi.
YSK'nın İstanbul seçimlerini yeniletme kararıyla dolar kuru yükselmeye başladı. Piyasalar belirsizliği fiyatlamıştı aslında. Piyasalarda ticaret görüşmeleri ve jeopolitik riskler izlenmeye devam ediyor. ABD ile gerilimler piyasalarda etkisini sürdürürken, seçim tedirginliği de piyasaları etkileyecek görünüyor.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamalarda, kur üzerinden ülkemizi çökertme planlarına izin vermeyeceğiz diyor. Özellikle işsizlikle mücadelede iş insanlarından fedakarlıklar bekliyor ve iş dünyasının temsilcilerinin her birinin iki üç kişiyi işe almalarıyla istihdama büyük katkıları olacağını ifade ediyor. Ancak, bizim karşılaştığımız eğitimli gençlerin hemen hemen hepsi bir umutsuzluk çukurunda. Çünkü beklentilerine karşılık bulamayacaklarını, eğitim aldıkları halde çalışma alanları olmadığından dert yanıyorlar. Devlet işsizliğe ve istihdama yönelik yatırımlara giremeyince, çareyi iş insanlarında arar oldu.
Öte yandan, eğitimini tamamlayan gençlerin çoğunluğu iş arayışına çıkarken, bazı gençler de kendi işlerini kurmaya çalışıyor. Kendi işini kuran gençlere 2016 yılından beri uygulanan vergi teşviki, geçen yıl yürürlüğe konulan prim teşviki ile daha da güçlendi.
Girişimci gençlere üç yıl vergi teşviki, işlerini kurdukları ilk yıl ise prim teşviki veriliyor. Kendi işini kuran gençler 4/b statüsünde sigortalı oluyor. Normalde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) her ay en düşük 882.65 lira prim ödemeleri gerekiyor. Teşvik kapsamındaki gençlerin primleri ilk yıl tümüyle Hazine tarafından karşılanıyor. Böylece, yıl boyunca 10 bin 592 lira prim ödemekten kurtuluyorlar.
Tüm zirai, ticari ve mesleki kazançlardan vergi alınıyor. Genç girişimcilere ise üç yıl boyunca yıllık kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı için vergi muafiyeti uygulanıyor. 2019 yılı itibarıyla 75 bin liralık kazanç elde eden bir girişimcinin 16 bin 550 lira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Genç girişimciler ise üç yıl süreyle kazançlarının 75 bin liralık kısmı için vergi ödemekten kurtuluyor.
Ekonomide zor bir yılı yaşayacağımız gerçeğini unutmayalım. Seçim girdabından çıkamayan bir hükümet var ve sadece beklentiler satın alınıyor. Yatırımlar giderek azalırken gençler için çalışma alanları da bir o kadar negatif duruma geliyor. Burada eğitimini tamamlayan gençlerin, eğitim aldıkları alanlarda ve yine aynı alanda eğitim almış arkadaşlarıyla kendi ekiplerini oluşturup, kendi çalışma sahalarına yatırım yapmaları onlar için en iyisi görünüyor. Özellikle tarımsal alanların geliştirilmesi ve organik ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması konusu cazip yatırım alanı.
Son günlerde tarımsal ürünlerin yükselen fiyatlarıyla bu konu yine gündeme gelmiş durumda. Eğitimli gençlerin teşviklerle birlikte onlara yol açacak danışmanlara da ihtiyacı var.
Ülkemiz seçim girdabından çıkıp, ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için cesur adımlar atabilirse her şey güzel olacak da; seçim bir türlü bitmiyor ki...
YORUMLAR