Orta Vadeli Program sabredin!  diyor…
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Orta Vadeli Program sabredin!  diyor…

05 Eylül 2024 - 20:05

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası açıklandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bugün Türkiye ekonomisinin gelecek 3 yılını şekillendirecek olan OVP’ye ilişkin politika çerçevesini, hedefleri, uygulama araçlarını sizlerle paylaşmak üzere toplandık. Ekonomimizin büyümesi, istihdam görünümümüz, finansal ve fiyat istikrarı gibi kritik alanlarda nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi ortaya koyacağız.

3 yıllık perspektifle hazırlanmış temel politika belgesi olan OVP Strateji ve Bütçe Başkanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanımızın imzası ile resmileşmektedir. Programın amacı temel ekonomik büyüklükleri, gelir gider tahminlerini, bütçe dengesini, borçlanma durumunu ele almaktır. Kamu idarelerinin ödenek teklif tavanını içermektedir.

Orta Vadeli Programa baktığınızda hem büyüyüp hem enflasyonu düşüremezsiniz dediğimiz hassas nokta yine karşımıza çıkıyor. Açıklanan OVP’ye baktığımızda eğer bu büyüme oranları elde edilecekse, bu işsizlik oranı hedefleniyorsa onu uyumlu görüyorlarsa kendi içlerinde o zaman ne görüyoruz %30’ların üzerinde bir asgari ücret artışlarını görebileceğiz. O zaman da bu olsun olmasın tartışması hem iktidar tarafında hem de muhalefet tarafında gündeme gelecek ve kimin daha etkili olduğunu göreceğiz.

Şimdi bu arada %30 artış yetecek mi? Diye soranlar olacaktır. Fakat yetip yetmemesi zaten tartışma konusu bile değil. Zaten programın amacı halkın alım gücünü düşürmek. Yani 2023 Haziran ayından beri uygulanan mali politikalar böyle. Mehmet Şimşek geldiğinden beri uygulamalar bu yönde. O yüzden amaç ödenen maaşların, yapılan zamların yeterli olup olmadığı değil. Ne kadar eksilteceğiz asıl tartışma konusu bu. Yani insanlar nasıl yaşayacak ya da nasıl geçinecek bu iktidarın sorunu değil. Onu insanlara soracağız artık.

Şimdi burada şuna bakalım. Artık asgari ücretin üzerindeki rakamla tartışalım. Diyelim ki 40 bin lira geliriniz var ve % 65 kiranıza zam geliyor nasıl geçineceğiz yönünde insanlara Orta Vadeli Programda bir mesaj çıkıyor mu? Diye sorarsanız sabredin üzerinize biz bunları bindiriyoruz. Bütün bunlarla iki üç sene yaşayabilirseniz bunlar halledilmiş olacak deniliyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz seçimsiz uzun bir döneme girdik derken, bu seçimsiz uzun dönemde yapılacakları açıklıyor. Yani bütün bu durumların sandığa yansıyacağı bir durum yok biz size yapacağımızı yapacağız sabredin yaşamaya çalışın deniliyor. Aslında biz buraya ya da bu duruma nasıl geldik onu hiç tartışmıyoruz. Kur Korumalı Mevduat şurdan şuraya indi, enflasyon buraya indi açıklaması yok. Bu duruma nasıl geldik neden geldik sorgulanmıyor. Sandığın olmayışının verdiği güvenle açıklamalar yapılıyor.

Merkez Bankası’nın kendi enflasyon beklenti hareketine bakıyorsunuz piyasa katılımcıları reel sektör %50 lerde, hane halkı beklentileri%70 lerde bu durum güven vermiyor ve bir yerde bir müdahalenin olacağını gösterir. O zaman her şey başa dönecek ve tekrar enflasyon çıkacak. Hane halkı tabi inanmıyor. İktidar seçimsiz üç dört yılımız var, en iyi ihtimalle bir yılını harcadık, bir iki yılımız daha olsa diye davranıldığını düşündüğümüzde son siyasi sebeplerle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmek istediğini hepimiz biliyoruz ve ya Anayasa referandumu ya da erken seçim olacak. Ama bu kadar sosyal huzursuzluk, bu kadar asgari ücret tartışması yaşanırken vergi affı için ne kadar erken davranılacak. Ama güven sorunu var. Bu açıklanan rakamlardan sonra da güven sorunu derinleşerek devam edecek diye düşünüyorum. Çünkü asgari ücrete tek seferlik yapılan zammın ardından insanlar artık aralık ayında yapılacak zam beklentilerini ortaya koymaya başlayacaklar. Bu kadar sosyal huzursuzluk ve güvensizlik ortamında beklentiler nasıl karşılık bulacak hep birlikte göreceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar