Türkiye genelinin yüzde 6’sını ve imalat sanayinin yüzde 25’ini oluşturan tekstil ve hazır giyim sanayi aynı zamanda yüzde 40 kadın istihdamı oranıyla da ülkemizin en demokratik sektörlerinden birisi.
Bir sanayi kolu olarak tekstilin ortaya çıkması, sanayi devrimi ile İngiltere’de başlamıştır. Tekstil, hazır giyim, deri ve deri ürünleri sektörü moda kavramıyla tüketiciye ulaşan ürünlerden oluşarak birbiriyle yakın ilişkiler içindedir. Özellikle tekstil sektörü hazır giyim sektörünün tedarik zincirinde yer alarak bu sektörün bir parçası halini almıştır. Her iki sektör çoğu zaman tekstil sektörü olarak tek bir isim altında değerlendirilmiştir.
Türkiye’de pamuk tarımına dayalı olarak gelişmeye başlayan tekstil sektörü, 1980’li yıllarda benimsenen liberal ekonomi politikalarının da yardımı ile önemli seviyede ihracat yapan bir sektör haline gelmiştir.
Türkiye artık hazır giyim sektöründe tasarım satar duruma geldi. Ayrıca ev tekstili konusunda da dünyanın en büyük makine parklarına sahip.
Ülkemiz bu derece önemli bir gelişme kaydetmişken, özellikle kadın istihdamında büyük yer tutan tekstil sektöründe Konya istediğimiz noktalara henüz gelemedi. Özellikle küçük atölyelerin birleştirilip, makine parklarının büyütülüp daha modern tesislerde yüksek kalitede tasarım ürünlerin pazara sunulması sağlanmalıdır. Yıllarca bu konuda söylediklerimiz hep duymazdan görmezden gelindi.
Tekstil sektöründe çalışacak eğitilmiş hazır elemanların sayısı çoğalmaya başladı ve kadınlar kendi aralarında yine küçük atölyelerle bu işi götürmeye çalışıyorlar. KOMEK’lerde bu alanda eğitim alan yüzlerce kadının çalışmak için açılacak kapılara ihtiyacı var. Onlar bu sektörde yetişmiş eleman oldukları ve üretimdeki hata payları düşük olduğu için üretim bantlarında oluşan zararlar da en aza indirilmiş olacaktır. Sektör toplumun temel ihtiyaçlarını giderdiği için insanlar bu sektörü görmezden gelme lüksüne sahip değiller. O zaman burada üretimi canlı tutmak, pazar payını artırmak, Konya'nın tekstil sektöründe ve özellikle ihracatta payını artırmak için birilerinin elini taşın altına koyması gerekmektedir.
Bugün artık ekonomik savaşların yaşandığını göz önüne aldığımızda, ABD ve Çin tepişirken en büyük alıcı ABD’nin Çin’den alacağı tekstilin yerine geçmek için bundan iyi fırsat olmaz diye düşünüyorum. Zaman fırsatları kaçırmamak zamanı. Konya’da bu sektörde artık gereken adımları atmak için gecikmemeli, çalışmak isteyen kadınlara kapılar açılmalı, özellikle ev tekstili konusunda başarılı kadınların tasarımları yurtdışında boy göstermeli.
Kurban Bayramınız mübarek olsun...
YORUMLAR