Konya, Savunma Sanayisinde de üretime hazır
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Konya, Savunma Sanayisinde de üretime hazır

02 Ekim 2018 - 21:24

Ülkemiz ekonomik anlamda zor bir dönemden geçiyor. Ekonomik bir savaş var ve Türkiye’de bundan yeterince nasipleniyor. Ancak Türkiye artık eski Türkiye değil. Son zamanlarda gerçekleştirilen, özel sektörün lokomotif görevi gördüğü pek çok alanda önemli mesafeler aldı. Bugün Türkiye küresel ekonominin önemli paydaşlarından birisi.

Konya 3. Savunma Sanayi Zirvesi ve Tedarikçi günleri kapsamında, Konya içinden ve dışından katılımcılar yerli ve milli üretimle tanıştılar. İki gün boyunca devam edecek olan zirvede katılımcılar savunma sanayisindeki son gelişmeleri görmüş olacaklar.

Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü’nün dile getirdiği en çarpıcı noktalardan biri, ülkemizin on beş yıl öncesinde yüzde 80’in üzerinde bağımlı olan bir Türkiye’den, bugün yüzde 65 yerlilik oranının yakalamış olmamızdı. Bu demektir ki, ülkemizde sektörel olarak yapılan çalışmalar vardı ve bu çalışmalardan olumlu sonuçlar alınıyordu. Üstelik, Konya sektörde bende varım diyebilen bir şehir konumundaydı. Bu açıklamalar son derece güzel ve anlamlı. Neden?

Çünkü üretim demek istihdam demek. Üretim demek sanayinin kalkınması demek. Üretim demek ülke ekonomisinde söz sahibi olmak ve atılacak adımlarda varlınızı hissettirmek demek.

Konya’da 100’ün üzerinde firma, Savunma ve Havacılık Sanayisine çalışıyor. Bu firmalar aynı zamanda ihracat yapıyor. Konya Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayi ihracatının yüzde 94.5’ini gerçekleştiren beş il arasında yerini alıyor. Öte yandan Konya, Türkiye’nin MPT-76, MİLGEM, Altay Tankı, Hava-Kara Savunma  Sistemleri gibi mili projelerde de yer alıyor. Yine Konya askeri silahların ve diğer silahların diğer parçaları alanında İstanbul'dan sonra Türkiye’nin en büyük üreticisi konumunda.

Bu kadar üretim yapılıyor, o zaman neden işsizlik var?

Neden hep istihdam konusunda sıkıntı olduğu dillendiriliyor dediğinizi duyar gibi oluyorum.

Ancak Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü beyin açıklaması, üretim yapan bu firmalarda 3 bin kişinin istihdam ediliyor olduğu yönündeydi. İşsiz gençlerimizin sayısı oldukça çok olunca açıklanan rakam size küçük ya da az gelmiş olabilir fakat hiç küçümsenecek rakam da değil.

Savunma sanayide Konya’nın söz sahibi olabilmesi, üretimin yerli ve milli olabilmesi için Sanayi Odasının önemli çalışmaları var ve bu çalışmalar  ASELSAN yatırımının Konya’ya kazandırılmasıyla da meyvesini vermiş oldu.

Bir araya gelemeyen Konyalılar, ASELSAN projesiyle birleşti. ASELSAN’ın Konya’ya kuracağı tesis, Konya’nın savunma sanayindeki hedeflerine ulaşmasında açılacak kapı olacak.

Konya Savunma Sanayinin millileştirilmesine yönelik üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır. Düzenlenen Savunma Sanayi Zirvesi de sektöre yeni projeler, yeni fikirler, yeni ufuklar mutlaka kazandıracaktır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar