Girişimci cesur kadınlar!...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Girişimci cesur kadınlar!...

24 Kasım 2022 - 15:31

19 Kasım gününü tüm dünya Kadın Girişimciler günü olarak kutladı. Kadınların çalışma hayatına katılmasının artması ve kadına destek olmak, gücünü ve yaratıcılığını ortaya çıkarmak hedeflenmekte.

Kadınlarımızın neden girişimci olmak istediğine baktığımızda; kendini ispatlamak, bende varım demek,yönetilmek yerine yönetmek, hayat standartlarını yükseltmek istemesi gibi nedenleri görebiliriz .

Devlet kurumlarımızın kadın istihdamını arttırmaya yönelik çalışmaları ise devam ediyor. İş’te kadın, iş’te anne, engelli kadınların tarıma kazandırılması, ekonomik güçlenme ve finansal okuryazarlık Seminerleri , el emekleri için mikro kredi desteği, ev hanımlarının "el emeği" gelir vergisinden muaf tutulması , kız çocuklarına okumaları için eğitim destekleri gibi alt yapı projeleri de kadının çalışma hayatında var olması için gerçekleştirilen programlardan bazıları.

Ayrıca kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının güçlendirilmesi, hak, fırsat ve imkanlardan tam olarak yararlanmalarının sağlanması amacıyla 2018-2023 yıllarını kapsayan "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hayata geçirildi.

Bakanlık öncülüğünde ilgili kurumların iş birliğinde 75 maddelik geniş kapsamlı bir plan olan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı" da 2020-2021 yıllarında uygulanmak üzere yürürlüğe konuldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadın Danışma Konseyi, kadın birlikleri , kadın dernekleri , kagider , kadın kooperatifleri gibi kurum ve kuruluşların artışı ile kadınların istihdamının arttırılmasına ve Girişimci olmaları için maddi manevi, eğitim seminer ve destek alabilmelerine yönelik çalışmalarda artmış durumda.

Gelişim için, kalkınma için, kadın gücü için kadınların önündeki engeller kaldırılmalıdır. Kadının hemen hemen her gün fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğü günümüzde, kadınların girişimcilik yönünde attıkları adımlar hiç küçümsenmeyecek kadar çoktur. Kadınların üretken yapıları, pratik zekaları aynı anda bir çok işi yapabilmeleri onları daha güçlü kılmaktadır. 

Girişimci kadınlar, köylerde kasabalarda tarlasında veya bahçesinde ürettiği ürünü kazanca çevirmek için bir araya gelerek kooperatifleşmeyi başarıyor. Bu başarılarıyla gelir elde edebiliyorsa kadınlarımıza destek özellikle öncelikli olarak eşlerden çocuklardan ve en önemlisi onları daha güçlü kılıp üretimlerini artırmaları için cesaretlendirecek devlet desteği olmalıdır.

Kadınlar için devletin ve bankaların yaptıkları üretimleri pazara sunabilmeleri için çalışan kadınları bir araya getiren ve onlara geri ödemesiz veya uzun vadeli ödemeli kredi imkanları sunuluyor.

Öte yandan özellikle ilimizde olduğu gibi KOMEK’lerin kadınların çalışma hayatına kazandırılması ve meslek edinmeleri için yapılan çalışmalar da büyük önem kazanıyor. Mesleksiz bir çok kadının bu tür eğitimlerle yeni yeni atölyeler kurup, üstelik aynı atölyelerde eğitim aldıkları arkadaşlarıyla bir araya gelip üretimler yapmaları kadınların cesaretini de ortaya çıkarıyor. Meslek edinme kurslarının anlamı bu durumda daha bir önem kazanıyor.

Kadınlar yaradılış olarak belki narin olurlar. Ancak onların özellikle yetiştirilme geçmişlerinden güçlü olmayı öğrenerek yaşamlarını devam ettirdiklerini görürsünüz. Eğitimli kadınlar ordusu bütün çalışma alanlarında varlıklarını sürdürürken, çalışma yaşamında yerini alamamış bir çok kadın da eksik kalan eğitimlerini tamamlayıp edindikleri meslek alanlarında kendi gelirlerini elde etmeyi başarıyorlar.

Küçük atölyelerde, büyük ve cesur yürekler çalışıyor. Onlar üretip kazanmanın ve zor yaşam koşullarında var olmanın çabasını cesurca veriyorlar. Girişimci kadınlar hayat standartlarını yükseltirken, üretmenin, başarmanın ve var olmanın gururunu yaşıyor. Girişimci Kadınlar gününüz kutlu olsun…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar