Ekim ayı enflasyon rakamları yine beklenenin üzerinde çıktı. Mutfak enflasyonu da denilen, temel gıda rakamlarında enflasyon tavan yapmış durumda. Bu durum, en çok dar ve orta gelir gurubunu oluşturan kesimi daha çok etkiledi. Özellikle yaşam standardının çok altında olan asgari ücret rakamları büyük sıkıntılar oluşturuyor.
Enflasyon ekonomik istikrarsızlığın, yani hastalığın ateşidir. Enflasyon piyasaları kırılgan yapıyor, yatırımları engelliyor, Tasarruf oranının düşmesine neden oluyor, TL'den kaçışı hızlandırıyor. Bir bakıma ekonomide bütün kötülüklerin anasıdır.
Yüksek enflasyonda fırsatçılık artıyor ve spekülatif piyasalar oluşuyor. Bazı üreticiler kur artışını fırsat bilerek fiyatlarını daha fazla artırıyor. Bazıları da, kur artışı nedeni ile kullandığı ithal ara malını yerine koyamayacağını düşünerek, satış fiyatını maliyetin çok üstünde tutuyor. Yani hem bugünkü hem de muhtemel kur artışı beklentilerini dikkate alıyor.
Yüksek enflasyon ve kurların 6 liradan 5.3 liraya gelmesi reel kur artışını bir miktar düşürdü. Ancak yine de TL değeri aşırı düşüktür. Kur düştü demek için doların 4 lira dolayına gelmesi ve bu denge kurun altına düşmesi gerekiyor.
Bugünkü enflasyonun ve istikrarsızlığın temelinde güven sorunu var. TÜİK'in açıkladığı ekonomik güven endeksine göre, üreticinin de tüketicinin de güveni dip yaptı. Yabancı zaten güven duymuyor. Dahası dünyanın yüzde 3, yüzde 4'le aldığı dolar cinsi dış borcu biz, en az yüzde 10 faiz vererek alıyoruz.
Hükümet yetkilileri beklentilerin üzerinde gelen enflasyon açıklaması ardından kasım ve aralık aylarında fiyatlama davranışlarının normale gireceğini, alınan önlemlerin etkilerini göstereceğini, olumlu göstergeler yaşanacağını söylediler. Baz etkisi ise enflasyonda aylık fiyat artış hızı normalleşse bile, yıllık enflasyonda artışın devam edeceğini gösteriyor.
Burada şunu söylemek istiyorum. Her zaman belirttiğim üretmeden kazanamayacağımız gerçeğinden yola çıkarak, üreticinin ve yatırımcının siyaseti yakından takip etmesi gerekliliği…
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ÖTV ve KDV indirimiyle, ekonomide son dönemde yaşanan gelişmeler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar sonucu birçok sektörde durgunluk yaşandı. Otomotiv, mobilya, beyaz eşya ve konutta KDV ve ÖTV indirimi kararı ekonomiye ve piyasalara hareketlilik,bu sektörlere canlılık getirecektir. ÖTV ve KDV indirimi yapılan sektörler Türkiye’yi ayakta tutan lokomotif sektörlerden…Bu sektörlerin desteklenmesinin tüm iş dünyasını olumlu yönde etkileyecektir.
YORUMLAR