Eğitimli işsiz gençler haydi köyeee!
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Eğitimli işsiz gençler haydi köyeee!

26 Aralık 2019 - 10:18

Tarım ve Orman Bakanlığınca, kırsal kalkınmaya katkı vermek, köyden kente göçü önlemek ve eğitimli girişimcileri desteklemek için İzmir, Mardin, Amasya ve Düzce'deki girişimcilere 100 bin liraya kadar verilecek hibe desteği başvuruları başladı.

"Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi" çerçevesinde verilecek destekle tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren meslek yüksekokulu veya üniversitelerden mezun gençlerin, kırsal alanda istihdamına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bu desteklerin gençlerin istihdamına yönelik önemli bir çalışma olacağını önceden belirtmiştik. Çok değerli bir çalışma. Ancak karşılığını bulursa daha da anlam kazanacak. Fakat bu desteklerin neden bazı illerle sınırlandırıldığını anlayabilmiş değilim.

Ekonominin üretimle darboğazdan çıkacağını, üretmeden kazanamayacağımız için özellikle gençlerin tarımsal üretimde etkin rol oynamaları için, desteklerin sağlanması gerektiğini söylemiştik. Üniversitelerin ziraat fakültelerinden mezun olan eğitimli gençlerin sayısını bir hayli fazla olduğunu biliyoruz. Bu gençler tarımsal üretime bilimsel yaklaşımla daha fazla, daha kaliteli, yurtdışı pazarında yer bulacak ürünleri üretmeyi başarabilirler. Tarımın istihdamdaki önemli ve büyük payı, ülke ekonomisinin en önemli sorunu olan istihdamı rahatlatacaktır.

Tarımsal kalkınma projelerinde gençleri doğru örgütlemek, sonuç odaklı projelerin geliştirilmesini sağlamak, eğitimli gençlerin bir araya gelip üretime katkı sağlamaları ekonomide etkisini belirgin bir şekilde hissettirecektir.

Şimdilik pilot il seçilen dört ilde uygulama yapılacak. Uzman Eller Projesi'yle söz konusu sektörlerde girişimciliğin desteklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, 2019-2020 döneminde, pilot il seçilen Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin'deki projelere hibe desteği sağlanacak.

Bu destek, kırsal alanda yaşayan ve yaşamayı taahhüt eden, ilgili okullardan mezun kişilerin uygulayacağı bitkisel ve hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimiyle bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeleri kapsayacak.

Ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği, bal üretimi, ipek böceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı, midye ve kara salyangozu entansif üretim tesislerinin de aralarında olduğu birçok proje desteklenecek. Kesin başvurular, girişimcinin ikamet ettiği yerleşim biriminin bağlı olduğu bakanlık il müdürlüklerine şahsen gerçekleştirilecek.

Hibe ödemesinin yapılabilmesi için proje yatırımının tamamlanmış olması gerekecek.

Aranan şartlar;Tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren meslek yüksek okulları veya üniversite mezunu olmak

Daha önce hibeden yararlanmamış olmak

Başvuru tarihi itibari ile askerlik görevi veya cezai hükümlülüğü devam eden veya denetimli serbestliği olan kişi olmamak

Sigortalı çalışıyor olmamak,

Vergi mükellefi olmamak.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar