Dededen toruna girişimciliğin başarı yolculuğu…
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Dededen toruna girişimciliğin başarı yolculuğu…

03 Ekim 2024 - 15:05 - Güncelleme: 04 Ekim 2024 - 10:17

Bugün yazımızda kurumsallaşmış aile şirketlerinde Konya’nın geldiği noktayı konuşacağız ve bir aile şirketini ele alacağız. Yıllarca Konya Sanayisinde üretilen ürünler, yapısal değişimler, makine parklarının geliştirilmesi, ihracat potansiyeli, Ar-Ge çalışmaları ve inovasyon konusunda yazdık çizdik. Birçok işletmeyi büyüteç altına aldık ve tartışma ortamları oluşturduk. Aslında Konya Sanayisinde aile şirketlerinde kurumsallaşmanın ne denli önemli olduğuna dikkat çekmek açısından bu konuda daha hassas davrandık. Kurumsallaşmak için her zaman dile getirdiğimiz kuralları bir kez daha sizinle paylaşalım ve geçtiğimiz günlerde Çumra Organize Sanayide ziyaret ettiğimiz aile şirketinden yola çıkarak bu konunun hassasiyetini bir kez daha gözler önüne serelim.

Neydi kurumsallaşmanın olmazsa olmazları?

Şirkette vizyon-misyon. 

Şirketin üst yönetim yapısının şekillendirilmesi.

İnsan kaynaklarının yapılandırılması.

Yönetim metrikleri setinin hazırlanması

Dijital dönüşüm.

Kurumsal yönetişimin ana ilkeleri; etkililik, tutarlılık, şeffaflık, adil olmak, hesap verebilirlik, katılımcılık/yayılım ve sorumluluktur. Bu ilkeler ışığında kurumsal yönetişim, bir kurumun hedeflerine ulaşması ve en üstün performansı göstermesi açısından önem taşır.

Kurumsallaşmanın işletmelerde temel göstergeleri olarak örgüt kültürünün geliştirilmesi, yönetimin profesyonelleşmesi, eğitim ve geliştirme faaliyetleri, kurumun insana bakış açısının geliştirilmesi (stratejik insan kaynakları yönetimi), sistemli bir örgüt yapısı, faaliyetlerin belli bir plan ve politikalar ışığında sürdürülebilmesidir.

Tüm bunların ışığında dededen toruna temelleri atılan aile şirketi Berberoğlu Süt’ün kurumsallaşmada ulaştığı başarıya… 

Çumra Organize Sanayide bulunan tesislerde dostluğun güzelliğinin yanında şirketin ayaklarını oluşturan kardeşlerin ayaklarını yere sağlam bastığını görmek bizi son derece mutlu etti. Özellikle çalıştıkları alanda çocukluklarından gelme bir görsel eğitim olsa da bu işin eğitimini alarak yola devam etmeleri konunun hassasiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Berberoğlu Süt’ün saç ayağını oluşturan kardeşlerin her birinin aldığı eğitimle ilgili şirket bölümlerinin başında olması ve hepsinin alanlarında eğitimli ve tecrübe sahibi olması hedef büyütmelerinde de en önemli etken. Yani yönetim metrikleri sistemini en güzel şekilde oturtmuşlar. Şirketin üst yönetim yapısı net ve sistemin aksamasına sebep olacak açıkların oluşmasına izin yok. Kurumsal yönetişim, bir kurumun hedeflerine ulaşması ve en üstün performansı göstermesi açısından önemli ve onlar bu sistemi kurmuşlar. Sistemli bir örgüt yapısını, faaliyetlerin belli bir plan ve politikalar ışığında sürdürülebildiğini tesisleri gezdiğinizde çıplak gözle görebiliyorsunuz.

Berberoğlu Süt’ün dededen toruna geçen girişimci ruhunu önümüzdeki zaman diliminde atacakları adımlarda da göreceğimiz bilgisi bizi ziyadesiyle memnun etti. Memleketimin çocukları üretmeden kazanamayız düsturumu harekete geçirmiş, hayal etmeden, hedef olmadan başarının olamayacağını ispatlamışlar. Satış ve pazarlamada geniş bir hinterlandı yakalamışlar ve bu durum giderek büyüyecek gibi görünüyor. Çünkü ülkenin hemen hemen her köşesinde olan marketlerde çoktan yerlerini almışlar.

Ülkemin her yerinde burada üretilen, markalaşma konusunda başarıya ulaşmış şirketin ürünlerini görmek elbette bizi mutlu ediyor. Hatta söz veriyorum gittiğim her yerde ürünlerin takipçisi olup dijital medyada gururla göstereceğim. 

Konya organize sanayi olarak önemli bir gelişme sağladı ve fakat Çumra Organize sanayide oldukça büyük eksiklikler ve planlama hataları olduğuna da şahit olduk. Ancak, Berberoğlu Süt’ün tesislerini gördüğünüzde her zaman aklınızda oluşan soru işaretleri, tükettiğiniz ürünlerin gıda güvenilirliği konusundaki endişeleriniz bir anda ortadan kalkıyor. Süt ve süt ürünlerinin olduğu bir tesiste koku olmaması gibi bir durum nasıl olur siz düşünün. Hijyen konusunda son derece hassas davranan bir yönetim var. O nedenle güvenle sofralarınızda yerini alacak bu ürünleri yakından takip edin. Tesisleri görmeden tüketiyordum ama görünce yüreğime su serpildi noktasına geldim.

Şirkette vizyon-misyon. Şeffaf olmak, ilkeli olmak ve tutarlı olmak birinci şiar. Böyle olunca da hesap vermekten korkmayan, kendine güvenen bir yönetimle şirket büyümesini sürdürmekte kararlı ve ilk adımlarını da atmış. Hemen istihdam konusunu sorduğunuzu duyuyor gibi oluyorum. Elbette istihdama katkıları var ve fakat onlar kurumsallaşmada teknolojiyi çoktan yakalamışlar ve dijital bir dönüşüm yaşıyorlar. Ürünlerin sistemli bir şekilde eksiksiz ve hatasız üretilmesinde kurulan bu sistemin etkisi çok büyük. İnovasyon çağında teknolojinin nimetlerinden en doğru şekilde yararlanılmış.

Hep hayalini kurduğumuz kurumsallaşmış şirketleri görmek Konya’mızda sanayinin geliştiğini ve neler yapılabileceğini gösteren, bizi gururlandıran Berberoğlu Süt’ün dede Mehmet Rıza Özsakal’dan görevi devralan ailenin ikinci nesil lideri olan Ali Rıza Özsakal ve bugünün torunları Mehmet Rıza Özsakal, Mustafa Özsakal ve Cüneyt Özsakal’ı girişimci adımlarını alkışlamak da, yanlarında olmak da bizim görevimiz olsun…

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar