Ekonomide gelinen son noktada yorumlayamadıklarımız bizi üzüyor. Üretmekten çok eldekini satmak, ya da bankaların birilerini bataktan çıkarması için kullanılmasını tartışmak istemiyorum. Eğer bankalar birbiri ardına batarsa onları kim kurtaracak o daha büyük bir sorun. İnşallah öyle durumlar yaşanmaz. Görünen köy klavuz istemez denir ya hani halk kendi yaşadığına bakarken, ülkenin içinde bulunduğu durumu değerlendirmekten de hiç uzak değil…
Günlerdir asgari ücret tartışması yaşanırken ve açıkladıkları rakamları bu millete lütufmuş gibi sunanları vicdanlarıyla baş başa bırakmak istiyorum. Ekonomi Bakanı Albayrak, ekonominin güllük gülistanlık olduğunu söylese de; sokaktaki işsiz sayısı, toplumun yaşam standardı gerçeği daha net görmemizi sağlıyor.
Hiçbir şey yapmazsanız açın akşam haberlerini bir iş duyurusuna 25 kat 30 kat fazla başvuruların yapıldığı haberleri izleyeceksiniz. Hani her yer güllük gülistanlıktı?
Olmuyor beyler..
Bu gençlere gelecek sağlamak, onları bu ülkenin geleceğinde aktif rol oynayan bireyler haline getirmek sizin elinizde . Devlet bu gençlere çalışma alanları oluşturmak zorunda.
Hani Cumhurbaşkanımız diyor ya "Devlet herkese iş bulmak zorunda değil. Her üniversite mezunu çalışacak diye de bir şart yok” diye…
Aslına bakarsanız gerçek hiç de o kadar basit değil. Çünkü bu bir iktisat kuralıdır. Devlet iş imkanı oluşturmak için bir yumurtayı dokuz kişiye taşıtır. Yani dokuz kişiye iş imkanı sağlamış olur.
Bugün yukarıda bahsettiğimiz dokuz yumurta kuralı iş yaşamında özel şirketlerde uygulanıyor. Hem de çok dikkat çeker biçimde ve insanın gözüne soka soka…
Özel şirketlerde ucuza maliyet birinci öncelik olduğundan, üretimde kalite kaybına neden olan bu durum dokuz yumurta kuralı ile de uygulanıyor. Devlet dokuz kişiye bir yumurta taşıtır demiştik ya, özelde de tam tersi dokuz yumurtayı bir kişiye taşıtmanın derdindeler. Tabi bu büyük düşünen patronların yapacağı bir şey değil. Küçük düşünüp, küçük kazançlar peşinde olanlar için söz konusu olan bir durum. Hal böyle olunca dokuz yumurtayı bir kişi taşımaya kalkınca yumurtalar kırılıp zarar hanesindeki rakamlar büyüyor. Yani hiç akıl karı değil.
İşsiz gençlere bir bakın içiniz acıyor. Onların sabahlara kadar ders çalışıp, projeler çizip meslek öğrenme adına çektikleri sıkıntıları düşündükçe çalışmayı çoktan hak ettiklerine inanıyorum. Nice meslek sahibi gençlerimiz, kaç yere cv bıraktıklarını hatırlayamaz duruma gelmişler. Kendilerini, mesleklerini geliştirmek adına hiçbir şey yapamaz duruma getirilmişler. Öyle ki artık kendi mesleklerinin dışında başka ne iş olursa yapacak duruma düşenler var ve devlet bunları görmezden gelme lüksüne sahip değil.
Gençler için fabrikalar kurun. Gençler için üretim alanları oluşturun. Gençler için bu ülkeyi gençleştirin ve gerekirse bir yumurtayı dokuz kişiye taşıtın.
Yoksa sürekli övündüğümüz genç nüfusu kaybedeceğiz..
YORUMLAR