Aşevleri ve dayanışma
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Aşevleri ve dayanışma

20 Kasım 2019 - 16:57

Havalar soğudu. Kimsesiz evsiz barksız ve hatta ekonomik sıkıntılardan çıkmaza giren insanımızın intihar olayları. Sıkıntı büyük. Hal böyleyken herkesin sadece sosyal medyada dillendirdiği toplumsal dayanışma bu durumlarda bir kez daha tartışılır oluyor.

Geçmişten günümüze toplumsal dayanışma bizim kültürümüzde hep var olagelmiştir. Kültürümüzde yer alan ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinden olan aşevlerini konu alacağız bugün.

Toplumsal dayanışmanın kültürümüzdeki en güzel örneklerinden biri olan aşevleri, yılın 365 günü aralıksız sürdürdüğü çalışmalarla, yoksul, yaşlı ve engelli yüzlerce sakinine günlük sıcak yemek ulaştırmaktadır. Yardım faaliyetlerini yürüten aşevleri, çalışmalarında hayırseverlerin katkısını da yanına almakta ve bağış olarak ulaştırılan gıda maddelerini bünyesinde değerlendirmektedir.

Aşevi’nin sunduğu bu hizmetten yararlanmak isteyen kimseler, bağlı bulundukları mahalle muhtarlıklarından alabilecekleri Fakirlik belgesi ve kimlik fotokopileri ile beraber Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler.

Osmanlı döneminden bu yana devam eden bu gelenek, varlıklı kişilerin yardım amaçlı kurdukları vakıflarda yürütülen çalışmalar. Kızılay gibi devletin kurumlarının da yürüttüğü bu hizmetler ihtiyaç sahiplerine sıcak aş sunuyor.

Aşevleri geleneğinde özellikle yaşlı ve kendine bakamayacak durumda olanların evlerine kadar ulaştırılan yemekler ve değişik yardım hizmetleri var.

Bir elin verdiğini diğer elin bilmemesi gerektiği hep söylenmiştir ve herkes bilir. Fakat ne hikmetse bunu bir türlü öğrenemedik gitti… burada fakir edebiyatı yapmıyorum. Aşevlerinde yapılan yardımlarda paylaşmanın önemini, yardıma ihtiyacı olana el uzatmanın huzurunu görüyorsunuz.

Aşevleri bugün eskiden olduğu gibi keşke tam anlamıyla görevlerini yerine getirebilse ve ihtiyaç sahiplerinin sofralarında da sıcacık çorbaları olsa. Çünkü sayıları eskiden daha çok olan aşevleri artık daha az sayıda ve daha az kişiye hizmet götürebiliyor.

Yardım amaçlı kurulan vakıflar çok sayıda var. Fakat aşevi geleneği bir şekilde devam ettirilmeli. Bu çok önemli özellikle, aç açıkta kalan evsizlere kış aylarında sokaklarda yapılmaya çalışılan sıcak çorba yardımlarının aşevleri tarafından yapılması en doğru olanıdır.

Aşevleri geçmişten günümüze önemlerini hiçbir zaman kaybetmeyecekler. Yardımseverlerin ve devletin bu gibi kurumları harekete geçirmesi gerekiyor. Yardımlaşmanın ve paylaşmanın önemini her zaman bilmeli ve yardıma ihtiyacı olana el uzatmaktan geri durmamalıyız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar