Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü her geçen gün genişleyen ve yatırımların arttığı bir alan haline geldi. Konya’daki müteahhit sayıları da gün geçtikçe artıyor. Birçok kişi yaptığı sektörü bırakarak inşaat sektöründe çalışmaya başlıyor.
Özellikle her alandan insanın müteahhitliğe yönelmesi de sektörde bir takım sorunlar doğuruyor. Bu sorunların önüne geçmek için Konya’nın önde gelen müteahhitleri birleşerek bir oluşum kurdu. Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) inşaat sektöründe birliktelik ve sektöre dair atılımlar noktasında çalışmalar yapacak.
Başkanlığını Ekrem Demirci’nin yürüttüğü KOMÜT’ün, 50 kişilik de yönetimi bulunuyor. İcra kurulu ise, Erdoğan Çalışkan, Abdulhalim Öncü, Adem Bulut, Ali Rıza Berber, Mustafa Dinçler, Musa Özkan ve Şaban Topal’dan oluşuyor.
Konya’nın inşaata halen aç bir il olduğu, 2023’e kadar tıkanmadan sektörün ilerleyeceğini düşünen yatırımcılar ve müteahhitler imara açılan alanlarda birbiri ardına lüks binaları yapmaya devam edecek görünüyorlar.
Sektör her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Arz ve talepler değişmeye başladı. Alıcılar, şimdi metrekaresine, hangi malzemenin kullanıldığına, mevkisine, projesine her şeyine bakıyor. Alıcılar yaşamsal alanları seçerken daha ayrıntıcı ve seçici. Daha geniş daha kaliteli ve lüks yaşam alanlarına tercihler daha fazla. Bankaların cazip kredi imkanları tüketicilerin daha yüksek fiyatlarla da olsa kredi sistemleri ile insanlar rahatça daire alır hale geldi.
İnşaat sektöründe müteahhitlerin piyasadaki talepleri iyi takip etmeleri, inşaat malzemelerinden tutun da sosyal imkanların da sunulduğu projeler alıcılar tarafından daha kabul gören projeler oluyor.
Tüm bunlarla birlikte daire fiyatlarının yükselmesindeki en önemli etken olarak inşaat maliyetlerinin yüksek olmasını gösterebiliriz.Özellikle arsalar çok pahalı. Çünkü müteahhit çok olduğu için arsaya talep çok. Yine malzemeler pahalı. Eskiden 5 TL’ye çok iyi fayans alınıyordu. Şimdi en kötüsü 15 TL. Beton ve çimentonun yüksek olması çok fazla etkiliyor maliyeti. Şimdi sadece demir fiyatları ideal. Uzun süredir zamlanmıyor. Temelde arsa ve betondan kaynaklanan maliyetler daire fiyatlarını yükseltiyor.
Bir evde oturan kişi sayısı da her geçen gün azaldı. Eskiden evler küçüktü aile genişti. Amcalar, dedeler, gelinler aynı evde yaşayabiliyordu. Evler de 100 metrekareyi geçmezdi. Şu an ise bu tam tersine döndü. Biz şu an evde en fazla 3 kişi kalıyoruz. Buna rağmen de 165 metrekare, 200 metrekare evler istiyoruz. 4 artı bir 5 artı bir 6 artı bir evler isteniyor. 3 kişilik otoparklar istiyorlar. Hanımına kendine, çocuğuna otopark istiyor. Aile yapımız da değişti.
Ekonomi gelişiyor, ülkemizde yaşam standartları daha yükseldi diye hep anlattığımız şeyi en güzel bu alanlarda yatırım yapan alıcılar ve özellikle yükselen lüks binalar buna şahitlik edercesine yükseliyor. Toplum umalım ki isteklerine kolay ulaşsın, sektörde daha büyüsün.