Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2019 yılı için Türkiye ekonomisine yönelik eksi yüzde 1,8 olan daralma tahminini eksi yüzde 2,6 olarak revize etti. OECD, Türkiye için 2020 yılına ilişkin öngördüğü yüzde 3,2 büyüme hızını ise yüzde 1,6'ya düşürdü.
OECD yayınladığı "Ekonomik Görünüm" raporunda, geçen yıl Ağustos ayında gerçekleşen ve yılın ikinci yarısında resesyonu tetikleyen finansal şokun ardından verilen güçlü mali teşviklerin 2019 başlarında ekonomik daralmayı yavaşlattığını belirtti. Ancak 31 Mart yerel seçimleri sonrası yatırımcı tarafındaki belirsizliğin sürdüğüne dikkat çekti.
Raporda, iş ve hane halkı duyarlılığının da giderek artan belirsizlikten etkilendiği belirtildi. İç ve dış güveni zedeleyecek herhangi yeni bir şok yaşanmaması halinde 2019'un ikinci yarısından itibaren bir toparlanma öngören OECD, buna rağmen 2019 ve 2020'deki GSYH'nin 2018 seviyesinin altında kalacağı tahmininde bulundu.
OECD tüketici, işletme ve yurt içi ve uluslararası yatırımcıların yeniden güveninin kazanılması için öngörülebilir ve nitelikli ekonomi politikalarının ve piyasa kurumlarının kredibilitesinin önemini de vurguladı.
OECD, Merkez Bankasının (TCMB) net uluslararası rezerv pozisyonunu yeniden yapılandırması ve kredibilitesini artırması gerektiğini belirtti.
Bu açıklamalar bugün ülke ekonomisinin geldiği noktayı açık seçik gözler önüne seriyor. Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasının ardında dolarda yine hareketli dakikalar yaşanıyor. Bu hareket altın fiyatlarını da doğrudan etkilediği için orada da yükselişleri görüyorsunuz.
Piyasalarda ki durgunluk, sıcak para hareketlerinin yüksek oranda azalması, işsizlik rakamlarının her geçen gün artması ile birlikte en önemlisi yurt içi ve yurtdışı yatırımcı güveninin tesis edilememesinin etkilerini yaşıyoruz. Ülke ekonomisinde 2019 yılı öldü mü? Demeden de kendimizi alamıyoruz.
İşsizlikle birlikte hane halkları güvensizliği ve tedirginliği de artınca tüketimle birlikte üretim de azalmış oluyor. Hal böyle olunca ve özellikle tüm ülke İstanbul seçimlerine odaklanmışken, ekonominin de rayından çıkma ihtimalleri yüksek oluyor.
Bugün istihdam sorununu çözüme kavuşturmak için yüksek rakamlarda işe alımların olacağı kurumlar açıklanırken, bir yandan da İşsiz olup da çalışmak isteyen annelere devlet günlük 80 lira harçlık ödüyor. Uygulama, İŞKUR aracılığı ile yürütülüyor. Bu kapsamda da kadın istihdamının artırılması amacıyla İşte Anne Projesi başlatıldı. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması için İŞKUR tarafından hem mesleki eğitim kursları hem de işbaşı eğitim programları düzenleniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, İşte Anne Projesi’ne katılanlara ayda 2400 lira maaş veriyor.
Güzel haberler duymak, yarınların aydınlık olacağı umuduyla mutlu olmak istiyoruz. Umalım ki 2019 ölmesin hayata sıkı sıkı tutunsun.
YORUMLAR