T.C. Merkez Bankası hisseleri
Nazım PEKER

Nazım PEKER

T.C. Merkez Bankası hisseleri

16 Aralık 2020 - 12:29

 

Ş. Y. İsminde bir siyaset artığı, T.C. Merkez Bankası üzerinden Cumhuriyete ve kurucularına aklınca çamur atmaya çalışmakta. Kısa bir bilgi: Aklıma Şevki Yılmaz’ın 1990’yılların başlarında (Mücahitken !!!) yaptığı hararetli konuşmalar geldi .

                Ne diyordu; “Neden cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası var?

               Bunun için devlet neden harcama yapıyor? Ne olur Cumhurbaşkanı zurna dinlemezse ?”

             Şimdi de konuş Şevki Yılmaz hoca: Tabi ki konuşabilirsen !!! Tıpa ve İslam meselesi değil, çıkar meselesi. Oğlun vekil, kardeşin müsteşar, yeğenin genel müdür, öbür yeğenin il müdürü. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası 83 milyona yeniden yapıldı da. Bu konuda fikrini alabilir miyim, tabii varsa?

​Ona göre; Merkez Bankası, İngilizlerin güdümünde imiş ve İngilizlerinmiş.

​Kısaca Merkez Bankası’nın sermaye ortaklığına bir göz atalım. Bu sorunun cevabı için öncelikle 1931 yılından bugüne Merkez Bankası’nın hissedarlık yapısındaki değişimleri kısaca inceleyelim.

               T.C. Merkez bankamız: Ekim 1931 tarihinde faaliyetlerine başlamış olup, bankanın hisseleri (a), (b), (c) ve (d) sınıflarına ayrılmıştır. (a) sınıfı hisseler Hazine’ye ait olup, bu tarihte toplam sermayenin % 15’ini oluşturmaktaydı. 14 Ocak 1970 tarihinde Merkez Bankası Kanunu’nun kabulü ile birlikte Bankanın sermayesi 15 Milyondan 25 Milyon TL’ye, Hazine payı ise % 51’e yükselmiştir. Son olarak 2002 yılında Hazine payı % 55’e yükselmiştir.

           Ortaklığı biraz açarsak: (a) Sınıfı hisse senetleri Hazine’ye, (b) sınıfı hisse senetleri Türkiye’de faaliyette bulunan milli bankalara, (c) sınıfı hisse senetleri milli bankalar dışında kalan diğer bankalarla imtiyazlı şirketlere, (d) sınıfı hisse senetleri ise Türk ticaret müesseselerine ve Türk vatandaşlığına haiz gerçek ve tüzel kişilere tahsis edilmiştir.

        (a)sınıfı hisselerin Hazine’ye ait olduğunu belirtmiştik. (b) sınıfı hisseler ise değişik oranlarda Ziraat Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Halk Bank, Yapı Kredi, Ak Bank ve Türk Ekonomi bankalarına aittir. (c) sınıfı hisseler ise ING Bank’ın elinde bulunmaktadır. Ancak, (d) sınıfı hisse sahipleri kamuoyunca tam olarak bilinmemekte olup, bu hisselerin oranı % 19,2’dir.Sanırım ticari sır olsa gerek.

​Durum ortada iken, bu güzide bankamız üzerinden siyaset yapmak, gerçekleri parti ve ideoloji bağnazlığı ile ters-yüz etmek bu milletin değerlerine ihanet değilse hakarettir.

             Son olarak 31.12.2013 tarihli Bağımsız Denetim Raporunda yayınlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın hissedarlık yapısı şu şekildedir:

 

Hazine:​%55

T.C. Zi raat Bankası: %19

TCMB Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı: %5

Türkiye Garanti Bankası: %3

Türkiye İş Bankası: %2

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu: %2

Türkiye Kızılay Derneği:​%1

Türkiye Halk Bankası: %1

Diğer:%12

​AKP’nin iktidar ve Sn. Erdoğan’ın da muktedir olduğu 2013 yılındaki hisse dağılımı bu iken, gerçekleri görmeyerek, devleti ve devletin değerlerini aşağılamak, zavallı siyasetlerine ve karanlık ideolojilerine alet edenleri kınıyorum.

​Bu siyaset artığının dediği doğru olsa idi, Sn. Erdoğan bir çırpıda başkanlarını görevden alıp, yerine şıp diye yenilerini atayabilir miydi?

​Ne mutlu Türküm diyene!..

​Esen kalınız.                                        

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar