Zahmet edip, internete girmeyenlerle, araştırma gereği duymayan bazı okurlarım, bu “SWIFT” nedir diye sormaktalar.
Dünyamız globalleşti, her şey küresel sisteme dahil oldu ya!
Swift’de bu küresel dünyanın, ülkeler arası parasal aktarım sistemidir. Yani Swift, bankalar arası finansal küresel işletim birliğinin; İngilizcesinin baş harflerinden( Society for Worldwide interbank financial telecommunication) oluşan kısaltılmış sözcüktür.
Bu swift sistemi, bankalar arası aracılıkla, bir ülkeden bir başka ülkeye, ülke sınırlarını aşarak para gönderilmesini sağlayan uluslararası bir teknolojidir.
Daha açık bir ifadeyle, Almanya’da, Ukrayna’da, ABD’de, Japonya’da, Qatar’da ya da bir başka ülkede okuyan bir evladına, alış veriş yaptığı bir firmaya ya da kişiye Türkiye’den Dolar, Euro, Riyal, Dinar, Ruble cinsinden para gönderme sistemidir.
Bir başka ifadeyle Almanya’daki Hasan, Konya-Ereğli- Tatlıkuyu köyündeki anasına, eşine, kardeşine ya da dostuna EURO cinsinden para gönderebilme sistemidir swift.
Bu para, Almanya’dan yatırıldığı şekliyle Konya-Ereğli’deki Ziraat Bankası’na aynen Euro olarak ulaşır.
Eeee para gelirde, alanlar mutlu olmaz mı? Elbette mutlu olurlar, sevinirler.
Para güçtür.
Bu sistem olmasaydı. Gurbetçi Hasan, bu parayı gönderemezdi.
Ülkemizde son yıllarda Afganlılar da var. Bunlar bir şekilde bizim işyerlerinde istihdam ediliyorlar. Emekleri ucuz. Sosyal güvenceleri yok. İşyerine de ucuz emek gerek.
Bu insanlarda memleketlerine buradan kazandıklarını; aynı swift bankacılık sistemiyle gönderebilmekteler.
Modernleşen Türkiye, bu uluslararası sisteme dahildir ve sorunsuzca kullanmaktadır.
Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle, Putin’in Rusya’sını ABD, İngiltere ve AB üyeleri diyorlar ki, “Rusya’yı bu sistemden çıkaralım.” Çıkaralım ki, aklı başına gelsin, her aklı estiğinde birilerine saldırmasın.
Çıkarılırsa neler olur?
Rusya dünyanın hiçbir ülkesine para aktaramaz.
Dünyanın hiçbir ülkesi de Rusya’ya para gönderemez.
Akkuyu Nükleer enerji santralında çalışan hiçbir Rus, Rusya’daki anasına, eşine, evladına para yollayamaz.
Buna uluslararası dışlanma, boykot ve ambargo denmekte.
Böyle bir ambargonun iki, üç ay ya da bir yıl sürdüğünü düşünün.
Sonuç ne olur? Hesabını siz yapın.
Yapılabilir mi? Her ülkenin küresel çıkarları var. Hiçbir demokratik ülke, kendi çıkarlarını göz ardı edemez. Onun için AB ülkeleri:
Rusya’ya uygulanacak ambargoda, Rusya kadar bizde zarar görürüz hesabındalar.
Zararsız savaş olur mu?
Hiçbir savaşın kesin ve zararsız galibi yoktur. Her savaşın az zarar göreni ile çok zarar göreni vardır. Suriye’ye, Irak’a bir bakınız. Ölenlerin yanın da harabeye dönen şehirler, zarar gören tesisler.
Sadede gelirsek; savaş çıkarmayacaksınız. Kadın, çocuk, erkek öldürmeyeceksiniz. Şehirleri harabeye çevirmeyeceksiniz. Bunun birde Savaş Tazminatı kısmı var ki, milyarlarca Dolar’a bedel. Akılla ve ikili görüşmelerle barışı sağlayacaksınız. Dünya artık savaşla Emperyalist olma dönemini kapattı. Teknoloji, akıl, istihdam ve politikayla Emperyalist olma dönemi başlamıştır.
İyi de bu emperyalist güçlere kim, nasıl dur diyecek?
Akıl, üretim, istihdam, katma değeri yüksek ürünler üretmekle ve devlet aklını kullanmakla, içte bir ve beraber olmakla. Ukraynalıları takdir ediyorum. Ölümüne Rus emperyalizmine kafa tutuyorlar.
ABD’ye, ÇİN’e, Rusya’ya, AB’ye, Nato’ya, Arap Birliğine, BM’lere güvenen yaya kalır.
Ne diyoruz! Türk için, Türk’e göre ve Türk tarafından. Yerli ve milli olarak, küresel dünyayı iyi okuyarak!.
Esen kalınız.
YORUMLAR