Kaplıcaların dünyada da, Türkiye’de de önemli bir yeri vardır. İnsanımız yıllarca kaplıcalardan medet ummuş ve binlerce şifa bulmuştur.
Kaplıca Roma İmparatorluğu döneminden beri çevresine şifa dağıtmaktadır.
Ilgın, bir kaplıca dolayısı ilede bir ŞİFA şehridir demek yanlış olmaz. Uzun yıllar Ilgın’ın adı: Ab-ı Germ olarak da anılmıştır. Selçuklu Sultanı, Alaeddin Keykubat tarafından Mimar Celalaettin’e Türk Mimarisi tarzında 1235-36 yıllarında yaptırılan ilk hamam yıllarca şifa dağıtmıştır.
Böylece kaplıcanın çok eskilere dayanan bir tarihinin olduğunu görmekteyiz.
Bu yıl ziyaret ettiğim Ilgın Sahip Ata Termal tesisleri, bu beldenin ve bu kaplıcanın önemini kavrattı. Tesis Müdürü Sn. Nevzat İbican beyden aldığım bilgiler doğrultusunda Ilgın Kaplıcaları: Konya Selçuklu döneminin başkenti iken Ilgın, önemli bir yerleşim beldesidir. Belediye oluş tarihi, 1869 dur. Ilgın, o yıllarda Selçuklu ve Konya’nın kaplıca-şifa şehri olarak ünlenmiştir.
Farsça: Âb-e Germ- Ab-ı Germ diye anılır ve anlamı da çok kutsaldır: “Ilık su, Allah tarafından ısıtılmış kutsal su” demektir.
Ilgın olarak bilinen kaplıcaya Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat ve Hz. Mevlana ap ayrı bir önem vermişlerdir. Hatta Mevlana’nın Mesnevisinin bir bölümünü burada dinlenirken yazdığı söylenir. Birkaç kez yıkılan ve yenileri yaptırılan kaplıcanın bugünkü en modern hali: “Sahip Ata Termal Tesisleri” adıyla hizmet vermektedir.
Otel tarzında hizmet veren kaplıcanın 90 odası ve villa ev tipi tesislerinde aynı anda 450-480 kişiye hizmet verilebilmektedir.
Bu kalitede bir suyun dünya da üç yerde olduğu söyleniyor: Avusturalya, Alman’ya ve Ilgın.
Kaplıca suyunun özellikleri: Hamam yapılan su, aynı anda içme olarak da kullanılıyor. Hipertermal ve radyoaktif bir su özeliğindedir. Bilişiminde: kükürt, çelik vardır. Ayrıca bikarbonat, sodyum, kalsiyum, karbondioksit bulunmaktadır. Suyun hararet derecesi 38, sıcaklığı ise 42 santi grattır.
Sağlık Bakanlığı’nın su hakkındaki raporunda: cilt hastalıklarına, deride oluşan her türlü yara ve iltihaplanmalara, egzamaya iyi geldiği belirtilmiştir. Göz hastalıkları, felç, cüzam, abraş hastalığı ve sinir hastalıklarına iyi geldiği, akciğer iltihaplanmalarına idrar yolları ve böbrek hastalıklarına, kadın hastalıklarına ve romatizmal ile kemik kireçlenmelerine fayda sağladığı belirtilmektedir.
Evliya Çelebinin ifadesine göre: Sultan Alaeddin burada şifa bulmuştur. O’na göre bu kaplıca; cüzam, abraş, iç hastalıkları iç kalkması denen panik atak gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir.
Ulaşımı çok kolay olan kaplıcanın tanıtımı zayıf olup, Konyalı buradan ziyade Afyon ve diğer yerleri tercih etmektedir. Sahip Ata Termal Otel, dört yıldızlı konumda olup, beş yıldızlı otel hizmeti vermektedir.
Başta müdür olmak üzere tüm çalışanlarına, mutfak şef ve garsonlarına çok teşekkürler.
Misafirlerden ricamız; lütfen tesisleri kurallarına gör kullanalım ve mutfakta da israftan uzak duralım.
Hizmet Sahip Ata Termal Otel’den, şifa Allah’tan.
Esen kalınız.
NOT: İnşallah bu çorbada, bir tutam tuz da benim olursa; kendimi bahtiyar sayacağım.
YORUMLAR