Hayatımızın ayrılmaz parçası olan akıllı telefonlar ve sosyal medya günlük yaşantımızın olmazsa olmazları arasındadır. Whatsapp’ın gizlilik sözleşmesi ile başlayan tartışmada mesajlaşma için hangi programı kullanacağımız konusunda büyük bir kararsızlık yaşanıyor. Bundan dolayı whatsappyerine kimi Rusların Telegram’ına, kimi ABD’nin Signal’inekimi Çin’in WeChat’ına, kimi de Turkcell’in Bİp’ine geçmek için harekete geçti.
Bu mecralarda büyük bir ekonomi savaşı var. Hizmet sunucuları kendilerini kullananların sayılarına göre benim şu kadar kullanıcım var diyerek pastadan pay almaya çalışıyorlar. Kısacası bizler bedava kullanıcı olarak onlara pazar oluşturuyoruz. Onlar da müşterilerine onları bedava kullananları pazarlayarak para kazanıyorlar. Kullanılan ürün bedava olunca pazarlanan ürün de onu kullananlar olmaktadır. Ekonomik bir getirisi olmasa neden bedava bir hizmet sunsunlar ki? Unutmayalım ki bedava peynir sadece fare kapanında bulunur.
Verilerin kullanılmasından bahsediliyor. Mecradan hangisini kullanırsanız kullanın verileriniz kullanıma açıktır. Hatta kullandığınız akıllı telefonları konuşmasanız dahi yanınızda bulunduğu müddetçe yine ortam dinlemesi ile konuşmalarınız dinlenebilmektedir.
Eğer gerçekten hiçbir verinizin kullanılmasını istemiyorsanız akıllı telefondan, internetten ve sosyal medyadan tamamen vazgeçeceksiniz. Bundan vazgeçemeyecekseniz hangi kanalı kullanacaksanız bilinçli kullanacak, kimseyesöyleyemeyeceğiniz şeyi, sosyal medyada paylaşmayacaksınız. Kredi kart ve özel bilgilerinizi paylaşmayacaksınız. Hangi mesajlaşma programını kullanırsanız kullanın bunların birbirinden farkı olmadığını unutmayalım.
Whatsapp ve benzeri platformların bizleri takip ettiği endişesi ile panik yaşıyoruz da tüm hayatımızın kaydını ve filmini çeken meleklerin yaptıkları kayıtlara karşı da aynı hassasiyeti gösterebiliyor muyuz?
Rabbimiz buyuruyor:
“Göklerde ve yerde ne varsa hepsinin mülkiyeti Allah’a aittir. İçinizdekini açığa vursanız da gizleseniz de Allah sizi ondan hesaba çeker. Sonra dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder; Allah her şeye kādirdir.” (Bakara 2/284)
“Kıyamet gününde insana, açılmış vaziyette önüne konulacak olan bir kitap çıkaracağız. Oku kitabını! Bugün hesap sorucu olarak sana nefsin yeter" denilecektir.” (İsra 17/13-14)
Mesaj programlarında paylaşımlarımızın istemediğimiz kişilerin görmesinden duyduğumuz rahatsızlığı bu dünyada yaptığımız yapmadığımız tüm söylem ve amellerimizin herkesin huzurunda elimize verilecek kitabımızın açılmasında da duyuyor muyuz?
YORUMLAR