Kadir gecesinde, Kur'an'ın kadrini bilelim
Hüseyin TOPTAŞ

Hüseyin TOPTAŞ

Kadir gecesinde, Kur'an'ın kadrini bilelim

19 Mayıs 2020 - 13:18 - Güncelleme: 19 Mayıs 2020 - 13:21

Ramazan-ı şerifin sonuna yaklaştığımız bu günlerde Rabbimizin bin aydan daha hayırlı dediği Kadir Gecesini idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Allah (cc) buyuruyor: “Şüphesiz, biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrâil o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadîr 1-5)

Resûl-i Ekrem (s.a.s) de, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihyâ ederse geçmiş günahları affolunur.” (Buhârî) buyurarak bu gecenin önemini haber veriyor. Allah Rasulü (s.a.v.) haber verdiği şekilde bu geceyi bu gecede gerçek manada ihya etmek; Allah’ın varlığını hatırlamak, emir ve yasaklarını dikkate almadan yaşantısına o güne kadar devam etmişse Kadir gecesini ihya ederken hatalarına tevbe ederek hayatına yeni bir format çekmekle olur. Kadir gecesini ihya ediyorum diyerek sabaha kadar boş boş oturmakla bu gece ihya edilmiş olmaz. Kadir Gecesini ihya edeyim bu gece bol namaz kılarak,  bol zikrederek bir yıllık sevapları toplayayım ondan sonra da hayatıma kaldığım yerden devam edeyim mantığı ile Kadir Gecesi ihya edilmiş olmaz. İbadetlerin müminin hayatı üzerinde olumlu bir etkisi yoksa unutmayalım ki yaptığımız ameller şekilden öteye geçmeyecektir.

Kadir gecesi, insanı Rahman’ın affıyla, insanlığı Kur’an’ın aydınlığıyla buluşturan eşsiz bir gecedir. Bu gecenin kadr ü kıymetini bilelim onu ihya etmek için öncelikle Kur’an’a yönelelim. Bu geceyi Kur’an-ı Kerim’i okumak, anlamak ve ona göre yaşantımızı düzenlemek için bir fırsat bilelim. 

Bu gece vesilesiyle Kur’an-ı Kerim’in hidayete ve hakikate davet eden ayetlerini tefekkür edelim.

“Bilinmelidir ki hâlis dindarlık yalnız Allah için olanıdır.” (Zümer 3)

 “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol.” (Hûd 112)

Müslüman, İstikametten, hak ve hakikatten asla ayrılmamaya gayret eder. Yalanın, iftiranın ve ihanetin imanla asla uyuşmayacağını bilir. Doğruluktan ödün vermez

“Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” (Nisâ 58)

 Erdemli bir Müslüman emanetleri ehline verir, adaleti ayakta tutar.

“Ey iman edenler! Akitlerinizin gereğini yerine getirin.” (Mâide 1)

Mümin bilir ki, konuştuğunda yalan söylemek, verdiği sözde durmamak ve emanete hıyanet etmek münafığın alametleridir.

“Ey iman edenler! Karşılıklı rızâya dayanan ticaret dışında mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Kendinizi helak etmeyin.” (Nisâ 29)  Müslüman rızkını helal yollardan temin eder, ticaretine haram bulaştırmaz.

“Hani Rabbiniz şöyle bildirmişti: ‘Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.’” (İbrâhim 7)

Servetin şükrü infak etmek, ilmin şükrü bilgiyi insanlığın yararına kullanmak, sağlığın şükrü ise iyilik ve ihsan yolunda hizmet etmekle olur.

“Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının. Herkes yarın için ne hazırladığına baksın.” (Haşr 18)

Ebedi kurtuluşa ermek için Kur’an’ın çizdiği yolda yürürken, hedefini ahiret mutluluğu olarak belirler.

Kur’an’ın kadrini bilelim

Kadir gecesini, ancak Kur’an’ın kadrini, kıymetini bildiğimiz müddetçe ihyâ etmiş oluruz. O halde Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu bu geceyi fırsat bilerek zihnimizi ve gönlümüzü Kur’an’a bağlayalım. Kur’an’ı daha çok okuyalım, anlamak için emek verelim, yaşamaya ve yaşatmaya gayret edelim. Kadir gecesini kendimizi muhasebe edebileceğimiz, günahlarımızdan af ve mağfiret dileyeceğimiz bir fırsat olarak değerlendirelim. Ömrümüzün tamamını bereketlendirmek için her gecenin kadrini, her nimetin kıymetini bilelim. Böylelikle bin aydan daha hayırlı olan bu lütuf ve ikram gecesinin feyzinden istifâde etmiş olalım.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in bu gece için tavsiye ettiği dua

 

Hz. Aişe validemiz : “Ya Resulallah, Kadir Gecesi'ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz : “Ey Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi)

Kadir Gecemizin Kur’an’ı anlamamıza vesile olması temennisi ile…

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar