Allah (cc) buyuruyor:
“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın!” (Nisa 4/36)
“(Ey Muhammed!) De ki: "Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın” (En’âm,6/151)
İnsanlar yaratılmadan önce Allah Teâlâ’nın “Ben sizin rabbiniz değil miyim” hitabı karşısında “evet” diye cevap vererek tevhid inancına yaratılmadan önce sahip olmuşlardır.
İnsanlık tarihi; Rabbin emrine itaat eden, kulluk vazifelerine yerine getirenlerle İblisin yolundan giderek istikametini şaşıran isyankâr insanların hayat mücadeleleri ile doludur.
Allah Teala insanları tekrar doğru yola getirmek, tevhid inancından sapmaları önlemek için zaman zaman gönderdiği elçileri ile hidayet yolunu göstermiştir. Allah (cc) buyuruyor:
“Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberlere, “Şüphesiz, benden başka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin” diye vahyetmişizdir.” (Enbiya 21/25)
Kur’an-ı Kerimde peygamberlerin kavimlerini tevhid inancına davet ettiği, Allah’tan başka hiçbir ilâhın bulunmadığı ve sadece O’na ibadet edilmesinin gerektiğini tebliğ ve telkin ettiklerini görürüz.
“Andolsun, Nûh’u kendi kavmine peygamber olarak gönderdik de “Ey kavmim! Allah’a kulluk edin. Sizin için O’ndan başka hiçbir ilah yoktur. Şüphesiz ben sizin adınıza büyük bir günün azabından korkuyorum” dedi.” (A’râf 7/59)
Peygamber efendimiz insanların tevhid inancından sapmamaları, şirk bataklığına düşmemeleri ve kulluk vazifelerini tam olarak yerine getirebilmeleri için gerek Rabbimizden aldığı ayetleri tebliğ ile gerekse uygulamaları ile örnek olmuştur.
Allah’a başkasını ortak koşmak (şirk) birisi inançta, diğeri amelde ve davranışta olmak üzere iki çeşittir. İnançta şirk, Allah’tan başka bir varlığın tanrı olduğuna veya Allah’a mahsus sıfatlardan bir kısmını taşıdığına inanmakla olur. Amelde şirk ise ibadeti ve kulluğu Allah’a tahsis edip, yalnız O’nun için yapacak yerde başka varlıkları da O’na ortak kılmakla gerçekleşir. Kelimei tevhid sözünü söylemekle dil de kalan, amel olarak eyleme dönüşmeyen inanç sahibi olmak farkında olmadan kişiyi şirke sürükleyebilir. İki cihan saadeti elde etmenin yolu akaidimizi sağlam esaslara oturtmak, söz ve eylemlerimizi Rabbimizin emir ve yasaklarına göre tanzim etmektir. Allah (cc) buyuruyor:
“Bir zamanlar biz İsrâiloğulları’ndan, "Yalnız Allah’a kulluk edeceksiniz; ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz. İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın, zekâtı verin" diyerek söz almıştık. Sonra, içinizden küçük bir kesim dışında, sözünüzden döndünüz; hâlâ da sırt çevirmektesiniz.” (Bakara.2/83)
“Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat 51/56)
“Bana kulluk edin, doğru yol budur” (Yasin, 36/ 61)
“Yüce Allah’a kulluk” emri Allah’ın buyruğu gereği bütün peygamberlerin tebliğ ilkelerinin başında zikrettiği bir husustur; bu nedenle bütün peygamberler ümmetlerine bu tevhid prensibini tebliğ etmişlerdir.
“Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan, ikisinden birçok erkek ve kadın üretip yayan rabbinize itaatsizlikten sakının. Adını anarak birbirinizden dilek ve istekte bulunduğunuz Allah’a saygısızlıktan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir.” (Nisa, 4/ 1)
“Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışında kalan (günah) ları ise dilediği kimseler için bağışlar. Allah'a şirk koşan kimse, şüphesiz büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur.” (Nisa, 4/ 48)
“Şüphesiz Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah'a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa,4/ 116)
Mekkeli mürşikler yaratıcı Allah inancına sahip olmalarına rağmen, aracılar edindikleri, onları Allah’a yaklaştıran ve katında şefaatçiler olarak gördükleri için Yüce Allah bu türden kabulleri şirk saymakta ve kesinlikle reddetmektedir.
İnsan yalnız alemlerin Rabbi olan Allah’a itaat etmeli ve ona kulluk etmelidir. Ondan başka hiçbir mevcudu ilah olarak görmemeli, kutsamamalıdır. İnançta ve amelde şirkten uzak kalmak temenni ve duası ile…
Yorumlar
Kalan Karakter: