İmanımızı teste tabi tutsak kaç puan alırız?
Hüseyin TOPTAŞ

Hüseyin TOPTAŞ

İmanımızı teste tabi tutsak kaç puan alırız?

16 Haziran 2020 - 17:35

Allah ve Resulünün bildirdiği haliyle iman nimetine sahip olmak, Allah’a kulluk bilincinde olmak her Müslüman için ne kadar şükredilse azdır.

Şirkin her türlüsünün hakim olduğu bir dönemde tevhid mücadelesine başlayan Peygamber Efendimiz, kendisi ile başlayan kutlu yürüyüşünü imandaki sebatı, Allah’a olan tam güveni ile tüm engellemelere rağmen kararlı bir şekilde devam ettirmiştir. Bu mücadele sonunda da bedevi bir toplumdan medeni bir toplum meydana getirerek tüm dünyaya örnek olmuştur.

On dört asır önce başlayan bu kutlu davanın temsilcisi olan günümüz Müslümanları; inançlarında, amellerinde acaba İslam’ın ilk temsilcilerinin samimiyetini gösterebiliyorlar mı?

Günümüz Müslümanlarına imanları ile ilgili olarak bir samimiyet testi yapılsa bu testten kaç puan alabilirler?

Cenab-ı Allah yüce kitabımızda mü’minin vasıflarını ve inanan bir insanın yapması gereken davranışları çok açık bir şekilde beyan etmiştir. Amellerimiz ve yaşantımız bu beyanlara ne kadar uymaktadır?

Mahşerden önce kendimize bir test yapalım

Mü’minlerin vasıfları da, müminlerin görevleri de çok açık bir şekilde Kur’an-ı Kerimde böyle beyan edilmiştir. Bunlar ışığında şimdi kendimizi bir teste tabi tutalım. Mahşer gününde hesaba çekileceğimiz sorgudan önce bu imtihan testinden alacağımız sonuca göre kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekmektedir. Bu testin telafisi olabilir, ama mahşer gününde vereceğimiz hesap sonucunun telafisi mümkün değildir.  Onun için bu test ebedi alemdeki durumumuz için bir yol gösterici olacaktır.

  • Allah inancımız Kur’an ve sünnette ifade edildiği gibi tevhid anlayışına uygun mu?  Yalnız Allah’a ibadet edip ve yalnız Allahtan mı yardım istiyoruz? Allah anıldığı zaman kalplerimizde bir heyecan bir coşku meydana geliyor mu?
  • Dilimizle ikrar ettiğimiz imanımız namaz konusunda bizi harekete geçiriyor mu? Namazımızı devamlı olarak kulluk vazifemizin gereği olarak gerektiği şekilde yerine getiriyor muyuz? Yoksa namazı aradan çıkarılacak angarya bir görev olarak mı görüyoruz? Kıldığımız namaz bizi kötülüklerden alıkoyuyor mu?
  • Zekat verme ile mükellef olanlar zekatlarını gönül hoşnutluğu içerisinde ihtiyaç sahiplerine veriyorlar mı? Yoksa günü geçmiş, kullanılamaz halde olan malları ellerinden çıkararak ev ve iş yerinin temizliğini yapıp zekat diye rafları mı boşaltıyorlar?
  • Günümüzü nasıl değerlendiriyoruz? İnsanlığın kurtuluşu ve İslam’ın daha geniş kesimlere ulaşması ve İslam’ın yaşanan bir din olması için vakit ayırabiliyor muyuz? Günlük yaşantımızda dedikodu, gıybet yapma, faydasız işler ve boş sözler ne kadar yer alıyor?
  • İyiliği emr kötülüklerden nehy konusunda gayret gösteriyor muyuz? İslam’ın fert ve cemiyet halinde yaşanması için gerekli gayreti gösteriyor muyuz?
  • Kardeşlerimiz hakkında düşüncelerimizde; sui zan mı, hüsnü zan mı besliyoruz?
  • Bize verilen emanetlere sahip çıkıyor muyuz? Emanetleri ehil olanlara tevdi ediyor muyuz? Verdiğimiz sözleri yerine getiriyor muyuz?
  • Dost olarak kimleri görüyoruz? Allah ve Resulüne inanmayanlara karşı tutum ve davranışlarımız İslami ölçülere uygun mu?
  • Anne babamıza karşı vazifelerimizi yerine getirebiliyor muyuz? Akrabalarımıza karşı ne kadar yardımcı oluyoruz? Komşumuz açken tok olarak sabahlayabiliyor muyuz?
  • Irzımızı, iffetimizi koruyabiliyor muyuz?
  • Faiz illetinden uzak durabiliyor muyuz?
  • Alışverişlerimizde, ödemelerimizde, ölçtüğümüzde, tarttığımızda gerekli hassasiyeti gösteriyor muyuz?
  • İnsanın aklını başından alan, sarhoşluk veren içeceklerden uzak durabiliyor muyuz?
  • Aileleri perişan eden kumardan kazanılan paralarla köşeyi dönme hayalleri kuruyor muyuz?
  • Kelime-i Tevhidi söylemekle cenneti garanti ettiğimizi düşünerek ibadetleri hayatımızdan dışlıyor muyuz?

Test sorularını çoğaltmak mümkündür. Sorulara vereceğimiz cevaplarda, amellerimiz imanımızı destekliyor ise istikametimizi bozmadan yolumuza devam etmeliyiz. Cevaplar imanımızın bizden istediklerinin zıddı ise vakit kaybetmeden halis niyetle tevbe ederek amellerimize ve yaşantımıza yeniden yön vermeliyiz.

Hz. Ömer; “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin, büyük hesap günü için kendinizi hazırlayın. Çünkü kıyamet gününde hesap, ancak dünyada iken kendisini hesaba çekenler için kolay olacaktır” (Tirmizi) diyerek hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmemizi tavsiye etmiştir. Vakit kaybetmeden kısa bir test ile hesap günü için hazır olup olmadığımızı kontrol edelim. Tespit ettiğimiz noksanları en kısa zamanda tamamlayarak imtihana her şeyimizle hazır olarak girelim.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar