Dr. Karaca mesajında aşağıdaki hususlara değindi:
“Kanser günümüzde çok sık görülen bir hastalıktır. Diğer bedensel hastalıklardan daha farklı olarak, kanser tanısı almak kişide yoğun sıkıntıya neden olur. Ama bu durum kesinlikle umutsuzluğa dönüşmemelidir. Erken teşhisin çok önemli olduğu bu hastalıkla mücadelede, Sağlık Bakanlığımız ve diğer kurumlarımızın yaptığı bilinçlendirme çalışmalarıyla, tarama programları ve erken tanı hizmetlerinin önemi her geçen yıl daha da artıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü de tüm çalışmaların bilinilirliğini ve bilinçlenmeyi, kansere ilişkin farkındalığı arttırmak için ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinlikler yapılan önemli bir gündür. Dünya Kanser Gününde tüm toplumlar kanserle mücadele için harekete geçmeye davet edilmektedir.
Kansere Karşı “Yapabiliriz, Yapabilirim” Diyoruz
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), kanser konusunda farkındalık yaratarak ve eğitim vererek milyonlarca ölüm vakasının önüne geçmeyi hedefliyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde dünyanın kansere karşı yapabileceği çok şey olduğuna inanarak kanseri yenmek için yapılacakları “Yapabiliriz, Yapabilirim” sloganı ile özetliyor. 160’dan fazla ülkede kanserle savaşanlar bu yılın ana teması olan sporu destekleyerek dünyaya mesaj veriyor.
Ülkemizin en eski ve en köklü kanser sivil örgütü olan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, kanserle mücadelede doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak, doğruların herkese ulaşmasını sağlamak, erken teşhis ve yaşam kalitesinin artmasına dikkat çekmek ve beraberinde mutlu bireylerin kanserle savaştan galip çıktıklarını hissettirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de kanser taramalarında başarılı programlar yürütülüyor. Erken tanının çok önemli olduğu hastalıkla ilgili olarak Ülkemizde, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)’ler ve tüm hastaneler kanser taramaları konusunda önemli ve detaylı hizmetler veriliyor.
Kanser hastalarının en büyük sorunu umutsuzluktur. Unutmayalım kanser iyileştirilebilir bir hastalıktır. Umutsuzluk Yok. Yapabiliriz, Kanseri Yenebiliriz.”
Özetlemek gerekirse;
* Tütün, tütün ürünleri ve alkolle mücadele aksatılmadan kararlılıkla sürdürülme-lidir,
* Beslenme alışkanlıkları konusunda vatandaşımız bilinçlendirilmelidir,
* Obeziteyi önleme konusunda çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır,
* Spor ve düzenli egzersiz teşvik edilmelidir,
* Kamu kurumları fiziksel çevre şartlarını iyileştirme ve sportif faaliyetlere ilişkin altyapı çalışmalarını aksatmadan devam ettirmelidir.
YORUMLAR