“Yaban Hayvanlarında İlkyardım” Konferansı

“Yaban Hayvanlarında İlkyardım” Konferansı

Selçuk Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Koordinatörlüğü ve IVSA Konya Topluluğu tarafından düzenlenen “Yaban Hayvanlarında İlkyardım” konferansı Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

15 Şubat 2019 - 17:34

Programa Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Uğur Uslu, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Beşoluk, Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Uğur Uslu, geleceğin veteriner hekimlerinin Türkiye’nin gelişimi ve kalkınması için her alanda olduğu gibi yaban hayatı koruma alanında da ilerlemeler kaydedebileceklerini söyledi. Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle Dünya açısından ekosistem çeşitliliğinin en yüksek ülkelerden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uğur Uslu, biyoçeşitlilik açısından yeryüzündeki 34 sıcak noktadan üçünün Türkiye’de olduğunu kaydederek, “Asya, Avrupa ve Afrika’ya komşu olan ülkemiz, doğal yaşam alanlarının çeşitliliği sayesinde birçok yabani hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Öyle ki kara ağaçkakanlardan, toya kadar 450’ye yakın kuş tür; Akdeniz fokundan, kaya uyuruna kadar 140’ı aşkın memeli türü ve Fırat kaplumbağasından Wagner engereğine kadar 200’e yakın amfibiyen ve sürüngen türü Türkiye’de barınıyor. Bu türlerden bazıları yalnızca Dünya’nın önemli kuş göçü güzergâhlarından biri olan ülkemizde yaşarken, her yıl 200’den fazla tür ya Türkiye üzerinden göç ediyor ya da kışlamak için Türkiye’ye geliyor” dedi.

261 TÜR, TEHTİD ALTINDA

Türkiye coğrafyasının sahip olduğu yaşam alanlarının, coğrafi çeşitliliğiyle yerleşik ve göçmen birçok türe barınma, üreme ve yaşam alanı sağladığını söyleyen Prof. Dr. Uslu, “Tehdit altında bulunan 261 tür ile Türkiye, Avrupa’da İspanya’dan sonra tehdit altındaki tür sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke konumunda. Bu durum ise bizler için doğaya geri kazandırılan her türü, her bireyi oldukça önemli kılıyor. Çalışkan, zeki, ileriyi gören ve kendini her daim geliştiren nesillerimizin yetişmesinde bu tarz etkinliklere daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır ” diye konuştu.

Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü, söz konusu yaban hayvanlarıysa veterinerlere büyük görevler düştüğünün altını çizdi. Yaban hayvanlarının türünü tanıma ve ona göre davranılması gerektiğini belirten Veteriner Hekim Kütükçü, en hafif kuşun ‘Sinek Kuşu’, en ağır kuşunsa ‘ Toy’ olduğunu belirterek, en çok yaşayanınsa 40 yıllık bir süreyle ‘Kuzgun’ olduğunu kaydetti. Kuşların hafif bir iskeletinin olduğunu ve kuyruk omurlarının kaynamış olduğunu belirten Veteriner Hekim Kütükçü, tüylerin kuşlar için hayati önem taşıdığını, ayrıca hayvanı tutarken tüy kaybına sebep olunmaması gerektiğini vurguladı. Hayvanların ilk müdahalesinde tür ve türe özgü özellikleri tespit etmek gerektiğini dile getiren Veteriner Hekim Kütükçü, “Olay yerine zamanında ulaşın. Tüm ekipmanlarınızı alın. İş bölümü yapın. Yanınızda gereksiz kişiler olmasın. İnsanların ve kendi güvenliğiniz önceliğiniz olsun” dedi. Program sonunda toplu fotoğraf çekilerek, plaket takdiminde bulunuldu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Büyük Dönüşümde İkinci Final
Büyük Dönüşümde İkinci Final