Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Şu anda vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil ama Dışişleri Bakanlığıma gerekli bütün talimatları verdim. Şirket temsilcileri, yöneticileri, aydınlar, sanayiciler, sanatçılar kolayca Fransa'ya gelebilsinler, işlerini görebilsinler. Kendilerine bütün kolaylıklar sağlanacaktır" dedi.
Türk-Fransız İş Forumu'nun kapanışında konuşan Hollande, ziyaretinin 22 yıl aradan sonra bir Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye'yi ziyaret etmesinden ziyade, ülkelerarası ilişkilerde yeni bir sayfa, siyasi alanda yeni bir dönem açılması olduğunu söyledi.
Türkiye'nin son 10 yıldaki ekonomik gelişmelerine dikkati çeken Hollande, ülkenin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu, Türkiye ile dünyanın diğer ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin 2 katına çıktığını, Türkiye ile Avrupa ülkeleri ve Gümrük Birliği arasında bir gönül birliği, bağ oluştuğunu dile getirdi.
Hollande, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasa da aslında Avrupa'da olduğunu, bundan faydalandığını, son 10 yılda Türkiye'nin gelişmesini "sanayinin gücü"nün de açıkladığını, Türk sanayisinin istihdamın yüzde 20'sine tekabül ettiğini anlattı.
François Hollande, Türkiye'nin yükselişte olduğu son 10 yılda Fransız yatırımlarının sürekli kan kaybettiğini ifade etti. 2002'de yüzde 6 olan Fransız yatırım oranının 2012'de yüzde 3'e düştüğünü ve bunu kabul edemeyeceğini vurgulayan Hollande, bu durumun bazı sebepleri olduğunu, bunların siyasi ve hukuki sebepler, belki de vize problemleri olduğunu kaydetti.
"Demek ki aramızdaki teatiyi yeterince ileri götürmemişiz. Benim bugünkü görevim, bu ziyaretim çerçevesinde yine, yeniden başlatmak. Siz de buna çok olumlu cevap verdiniz" diyen Hollande, 2 yıldır zaten iklimin değiştiğini, genel iklimden değil siyasi ortamdan bahsettiğini, bir güven ortamı sağladıklarını ve her konuda fikir birliğine varamayabileceklerini söyledi.
- "Ticaret hacminin 20 milyar avro olmasını istiyoruz"
Hollande, 2012'den sonra başlayan yeni dönemin meyvelerini 2013 yılında aldıklarına ve bazı şirketlerin Türkiye'ye yerleşmeye karar verdiğine işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanıyla bu konularda anlaştık. Aramızdaki ticaret hacminin 20 milyar avroya tekabül etmesini istiyoruz. Böyle bir hedefimiz var. Demek ki bütün şirketlerin katılımı gerekecek" diye konuştu.
- "Yüksek hızlı tren için demiryolları ihalelerine katılacağız"
Hollande, çevre ve çevre sağlığı konusunda birikimlerini paylaşmaları gerektiğini, ulaşım sektöründe ilişkilerin çok eskilere dayandığını belirterek, Paris'ten İstanbul'a uzanan tarihi Orient Ekspresi hatırlattı.
Türkiye'nin 10 bin kilometre yüksek hızlı tren için demiryolu döşeyeceğini, bu konuda bütün ihalelere katılacaklarını dile getiren Hollande, Fransız şirketlerin otomobil yatırımlarından, THY'nin Fransız şirketlerinden yaptığı alımlardan bahsetti.
"Dünün sanayisine bakmamalıyız, yarının sanayisine dönmeliyiz. Eğer Türk ekonomisine daha önemli bir teknoloji ve yenilikçilik kazandıracaksak buna hazırız" diyen Hollande, birçok Türk şirketinin Fransa'ya baktığını bildiğini, Türk iş adamlarıyla olan görüşmesinde onlara "Gelin Fransa'ya yatırım yapın" dediğini söyledi.
- "Vize sorunu için talimat verdim"
Hollande, Türk işadamları için Fransa'da büyük imkanlar olduğunu, bu kişilerin ülkelerinde çok iyi karşılanacağını kaydederek, kısıtlama ve vizelere ilişkin şunları söyledi:
"Şu anda vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil ama Dışişleri Bakanlığıma gerekli bütün talimatları verdim. Şirket temsilcileri, yöneticileri, aydınlar, sanayiciler, sanatçılar kolayca Fransa'ya gelebilsinler, işlerini görebilsinler. Kendilerine bütün kolaylıklar sağlanacaktır. Çok yakında Elysee Sarayı'nda Fransa'ya yatırım yapan yabancı şirketleri ağırlayacağım. Bu şirketler arasında Türkiye'den yatırımcı olmasını çok isterim. 2 Türk şirketi şimdiden olumlu cevap verdi çağrıma. Karşılıklı çapraz yatırımlar yapmamız gerekiyor. Birlikte yeni teknolojileri, dış piyasalara taşımamız gerekiyor. Sizin bu konulardaki taahhütünüzü ve çabalarınızı da anmak istiyorum. Bu reformlar kaçınılmazdı, gerekiyordu. Ekonomik reformları, hepimizin gerçekleştirmesi gerekiyordu. Bizler yüksek hızlı kalkınmaya sahip olmak, istihdam yaratmaki işsizliği azaltmak istiyorsak, şirketlerimizin bütün imkanlara sahip olması gerekiyor."
Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecinin devam etmesini istediklerini belirten Hollande, "Fransa yeni fasıl açmaya hazır. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler gibi konularda. Bu hem Türkiye hem de Avrupa için iyi olacaktır. Fransa'nın bu konuda sizlerden desteğini esirgemeyeceğine emin olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Hollande, siyasi gücün ekonomik güç olmadan olmayacağını, ülkeler arasında yeni bir sayfa açmanın zamanı geldiğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR