Türkiye'nin ilk klon canlıları olan "Oyalı" ve "Zarife" adlı kuzuları üreten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler'in başkanlığındaki ekip, yine bir ilki gerçekleştirerek "transgenik" çiftlik hayvanını üretti.
İÜ'den yapılan açıklamada, Veteriner Fakültesi, Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı'nda 23 Kasım 2013'te doğan transgenik kuzu "Çimen"in sağlıklı şekilde büyüdüğü belirtildi.
Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen projede, üç anneden elde edilen beş yavrudan birinin transgenik olarak dünyaya geldiği kaydedilen açıklamada, çalışmanın yurt içi ve dışından üniversitelerle ortaklaşa gerçekleştirildiği ve Havai Üniversitesinden Prof. Dr. Stefan Moisyadi tarafından geliştirilmiş hiperaktif plazmid kullanıldığı aktarıldı.
Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Bu gen, intrasitoplazmik gen enjeksiyonu yöntemiyle koyun embriyolarına transfer edilmiştir. Gerçekleştirilen bu çalışma, kullanılan yöntem itibarıyla dünyadaki öncü çalışmalardandır. Bundan birkaç ay önce yine aynı ekip, İÜ Veteriner Fakültesinde Türkiye'nin ilk transgenik tavşanlarını üretmişti. Yurt dışında da ilgi gören bu çalışma, Amerika ve İngiltere'de birçok habere konu oldu. Çimen kuzunun doğumu ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılan biyoteknolojik ilaçların üretilmesinde önemli bir aşama başarı ile tamamlanmıştır.
YORUMLAR