Türkiye’nin ilk Sirki Konya’da

Türkiye'nin ilk Sirki Konya'da

Gösterilerini Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla sürdüren Atlas Gösteri Topluluğu 22 Haziran’a kadar her akşam saat 20.00’de ve 21.30’da Konyalılarla buluşacak.

07 Haziran 2014 - 13:26

Gösterilerini Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla sürdüren Atlas Gösteri Topluluğu 22 Haziran’a kadar her akşam saat 20.00’de ve 21.30’da Konyalılarla buluşacak. Sille Yolundaki Kipa AVM Otoparkına Kurulan Sirk Çadırında başlayan gösteriler, yoğun bir katılımla devam ediyor. 60 dakika süren gösteride; Uçan trapezciler ve ölüm çemberi akrobatları gibi modern performansların yanı sıra, ip canbazlığı, parendebazlık, ateşbazlık, kılıçbazlık, yılanbazlık gibi geleneksel seyirlik sanatlar yer alıyor.

GEÇMİŞLE GELECEĞİ BİRBİRİNE SANATLA BAĞLAYAN KÜLTÜREL BİR KÖPRÜ          

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın, “Anadolu Uygarlıklarından ve Osmanlı dönemi halk şenliklerinden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp canbazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan gösterimiz modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.

SİRK SANATLARI, ANADOLUNUN SEYİRLİK GELENEĞİ VE ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR

Servet Yalçın açıklamasında; “Yapılan kazı ve araştırmalar gösteriyor ki sirk sanatlarının kökeni Anadolu uygarlıklarıdır ve tüm dünyaya bu topraklardan göçen kültürel bir mirastır. Bugün sirk dendiğinde hangi ülkeden geliyorsunuz diye soruluyor. Oysaki henüz modern dünyada sirkler kurulmadan yüzyıllar önce, Osmanlı Şenliklerinde, şimdiki teknolojiyle bile yapılması çok zor olan gösterileri gerçekleştiren sirk sanatçıları ve canbazlar vardı. Bu sanatçıların yetiştiği Canbazan-ı Humayun isminde bir sirk sanatları akademisi dahi vardı. Bize binyıllara varan bu kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni kadim Anadolu Uygarlıkları ve Osmanlı dönemindeki halk şenlikleridir” dedi.

Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirkin bir amacı da çoğu dünya ülkesinde çocukların gelişiminde özel bir yeri olan ve Türkiye’de yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirmeyi hedefleyen bir okul açmak.

SANATA KATKILARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜRLER

Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm Konyalıları Sille yolu, Dedeman karşısındaki Kipa AVM otoparkına kurulan dev sirk çadırındaki gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, katkılarından dolayı başta Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim Araştırma Genel Müdürlüğüne ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kupa da rakip Kepezspor...
Kupa da rakip Kepezspor...
Büyük Birlik hedef büyüttü!
Büyük Birlik hedef büyüttü!