Türk robota Avrupa’dan ödül

Türk robota Avrupa'dan ödül

Türk hekim ve mühendislerce geliştirilen ve böbrek taşı tedavisinde ameliyatı ortadan kaldıran "İbn-i Sina" isimli robot, Avrupa'da ödüle layık görüldü.

30 Nisan 2014 - 12:53

Türk bilim insanı Prof. Dr. Remzi Sağlam'ın geliştirdiği, böbrek taşı tedavisinde ameliyatı ortadan kaldıran "İbn-i Sina" isimli robot, Avrupa'dan ödül aldı. 

Tamamen Türk hekim ve mühendislerce geliştirilen robotla gerçekleştirilen tedavi görüntülerine, Stockholm'de 11-15 Nisan'da yapılan Avrupa Üroloji Kongresi'nde "en iyi video" dalında üçüncülük ödülü verildi. 

Medicana International Ankara Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, yaptığı açıklamada, kongre kapsamında kendi başkanlığında Karolinska Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ameliyatın eş zamanlı olarak 2 bin 500 bilim insanı tarafından izlendiğini söyledi. İbn-i Sina robotunun, Eylül 2014 'te adını ünlü İtalyan ressam ve mühendisten alan "Da Vinci" robotu ile gerçekleştirilecek uygulamanın yapılacağı kongrede karşı karşıya geleceğini anlatan Sağlam, gerçekleştirilen operasyonun uzmanlarca takdir edildiğini vurguladı. 

İbn-i Sina robotu ile böbrekteki taşların hiçbir kesme veya delme işlemi olmadan lazer tekniğiyle tedavi edilebildiğini anlatan Sağlam, bunun hem hasta hem de hekime birçok avantaj sağladığını ifade etti. Sağlam, bu teknik sayesinde hekimin yorulmadan operasyonu gerçekleştirebildiğini, uygulama süresince radyasyon almadığını, hastanın da uygulamadan bir gün sonra taburcu olabildiğini bildirdi.

-Avrupalı uzmanlar peşinde

İbn-i Sina robotunun, 17 Eylül 2014'te Amsterdam'da yapılacak Avrupa Robotik Üroloji Kongresi'nde (ERUS) Alman Profesör Jens Rassweiler ve Sağlam tarafından Hollandalı bir hastanın böbrek taşı tedavisi için kullanılacağını belirten Sağlam, çok sayıda bilim insanından tekniği öğrenmek istediklerine dair bildirim aldıklarını söyledi. İbn-i Sina robotunun ayrıca 28 Eylül 2014 tarihinde İtalyan Üroloji Kongresi'nde sergileneceğini ve Almanya'nın Heillbronn şehrindeki hastanede ve Paris'te Sorbon Üniversitesi Tenon Hastanesi'nde de kullanılmaya başlanacağını kaydetti.

-Türkiye Teknoloji Ödülü'ne aday

TÜBİTAK destekli bir proje ile geliştirilip Türk firmasınca imal edilen robot, Türkiye'yi dünyada hem tıbbi cihaz hem de teknoloji ve inovasyon alanında temsil ettiğini dile getiren Sağlam, robotun Türkiye'de her yıl verilen Teknoloji Geliştirme Ödülleri'nde finale kaldığını, sonuçların mayıs ayında açıklanacağını kaydetti.

-İbn-i Sina robotu ile uygulama nasıl yapılıyor

Sağlam'ın verdiği bilgiye göre, İbn-i Sina robotuyla yapılan lazer taş kırma ameliyatında, 3,5 santimetreden daha büyük taşlar, küçük parçalar halinde kırılarak kuma dönüştürülüyor ve hastanın idrar yoluyla dışarı atması sağlanıyor. Operasyon, taşın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 30-120 dakika sürüyor. Kesi yapılmadığı için enfeksiyon riski önemli ölçüde azalıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyük Dönüşümde İkinci Final
Büyük Dönüşümde İkinci Final
13. haftanın hakemleri açıklandı
13. haftanın hakemleri açıklandı