Hacettepe Teknokenti'nde çalışan Türk mühendisler, bir bölgedeki olayların keşfi ve gözetlenmesi için nanoteknoloji temelli "istihbarat balonu" geliştirdi.
Hacettepe Teknokenti'ndeki Türk Savunma Sanayii firmalarından "ARGUS Savunma" Yöneticisi İbrahim Sezgin, yaptığı açıklamada, bir bölgedeki olayların keşfi ve gözetlenmesi için nanoteknoloji temelli "istihbarat balonu" geliştirdiklerini bildirdi. İstihbarat balonunun, sivil amaçlı kullanımlarda yerden görülebilecek yüksekliklerde konumlandırılabileceğini belirten Sezgin, askeri amaçlı kullanımda ise yerden görünemeyecek ve hedef oluşturmayacak şekilde gökyüzüne asılı şekilde yerleştirilebildiklerini kaydetti.
Nanoteknoloji temelli balonların insansız hava araçlarının neredeyse 5'te bir fiyatına üretilebildiğini kaydeden Sezgin, "Yer'den toplanan görüntüler, balondaki kamera sistemi sayesinde eş zamanlı ve kriptolu şekilde alıcıya aktarılıyor. Kameralar, uyduyu görmediği için güvenlik açısından hiçbir risk taşımıyor. Ağırlıkları 24 ile 82 kilogram arasında değişiyor. Tasarım ve üretimi tamamen yerli imkanlarla geliştirildi" dedi.
İstihbarat balonlarının orman yangınları, toplumsal olayların gözetlenmesi amacıyla kullanımının da mümkün olduğunu dile getiren Sezgin, hatta belli yüksekliklere çıkararak şehirlerdeki trafik sıkışıklığı ve asayişin de izlenebileceğini söyledi.
Sezgin, "Balonlar, gökyüzünden bir plakaya zoom yapabilir, hatta belli noktalarda kişilerin yüzüne kadar yaklaşıp fotoğraf ve görüntü alabilir" diye konuştu.
-İstihbarat balonlarla toplanacak
İbrahim Sezgin, balonların sınır ve karakol güvenliği gibi durumlarında çok daha yükseklere çıkarılabildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"Balonlar yerden görünemediği için hiçbir şekilde taciz atışı ve vurulma riski taşımıyor. Yeni de böyle bir durum yaşandığında ise bir tüfeğin içindeki mermilerle anında irtifa kaybedip düşmüyorlar, görevlerine devam ediyorlar. Balon çok hızlı indirilebildiği için bakım ve işletimi rahatlıkla yapılabiliyor. Balonlarımızı atmosferik şartlara dayanıklı yaptığımız için çok çok yüksek seviyelere çıkarabiliyoruz. Gerek araca gerekse zemine monte edebiliyoruz."
Balonun boyutlarının gözetlenmek istenen alana bağlı olarak değişebildiğine dikkati çeken Sezgin, "Özellikle güvenlik amaçlı kullanımlarda, balonlar daha büyük ebatlı hazırlanacağı için gökyüzünde görünür bölgede bulunmuyor. Balonlar, özellikle toplumsal olaylar, geniş alan-mekan koruması gibi durumlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Mesela bir üniversite kampüsünün güvenlik amaçlı izlenebilmesi için rahatlıkla kullanılabilir" ifadelerini kullandı.
İbrahim Sezgin, keşif balonlarına Çanakkale şehitleri anısına Tanyeri adının verildiğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR