Çeşitli temaslarda bulunmak üzere iki günlük ziyaret kapsamında İngiltere'de bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Türk kanalında yayınlanan bir programa katılarak, gündeme dair soruları yanıtladı.
İngiltere'de oldukça yoğun bir program gerçekleştirdiğini belirtenrınç, finans kuruluşları, gazeteciler, resmi temsilciler ve Türk toplumundan kişilerle çok verimli görüşmelerde bulunduğunu söyledi. British Museum'u da ziyaret ettiğini aktaran Arınç, ayrıca Anadolu Ajansı'nın Londra ofisinin açılışına da katıldığını belirtti.
-"Türkiye'ye dışardan bakmak lazım"-
Türkiye'nin çok itibarlı bir devlet olduğunu vurgulayan Arınç, "Türkiye'ye dışarıdan bakmak lazım. İçeride dedikoduların fazlaca, eleştirilerin ise eleştiri sınırlarının ötesinde, yakmak yıkmak gibi girişimlerle olduğunu görüyorum" ifadesini kullandı.
Arınç, global ekonomik krizden, ABD'den Avrupa ve Uzak Doğu'ya kadar çok sayıda ülkenin derinden etkilendiğine dikkati çekerek, ekonomik krizlerin siyasi sonuçlar da doğurduğunu ve bu süreçte en az 6 ülkede hükümet değişikliğine gidildiğini anımsattı. Arınç, şöyle devam etti:
"Biz, bu sıkıntıların belki yüzde 1'ini bile yaşamadık. Bunun altında kendimize olan özgüvenimiz yatıyor. Büyümede Avro Bölgesi'ndeki herkesten öndeyiz, işsizlik yüzde 10'lar seviyesinde. Dolarda yükselme oldu, bu durum kısmen FED, kısmen iç sebeplerle açıklanabilir. Ancak sadece son 15 günde 4 milyar dolar doğrudan yatırım geldi.Türkiye küresel sermayenin cazibe merkezi, işler yürüyor. Kaptanın iyi olması, dalganın yüksek olması karşısında bizi endişelendirmedi. Kaptan da iyi, gemi de yüzmeye devam ediyor."
-Yabancı sermayenin durumu-
Arınç, Türkiye'de yaşanan son olaylar sebebiyle yabancı sermayenin ülkeden çıkmadığını söyledi. Yabancı sermayenin bir endişe taşımadığını dile getiren, "İngiltere'de görüştüğüm kişiler, Türkiye'de güven ve istikrarın devam edeceğini düşünüyorlar. Yabancı sermayenin herhangi bir endişesi yok" dedi. Hukuk sisteminde de bir aksama olmadığını vurgulayan Arınç, "Tarafsız ve bağımsız bir yargı görevine devam ediyor. Yatırımcıların Türkiye'de kaybedecek hiçbirşeyi yok, kazanacak çok şeyi var" değerlendirmesinde bulundu.
Bir soru üzerine Türkiye-Japonya arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Arınç, iki ülke arasında her şeyden önce tarihten gelen dostluk ve kültür ilişkisinin bulunduğunu belirtti. Arınç, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin bir yılda iki kez Türkiye'yi ziyaret etmesinin ilişkilerin boyutu açısından önemli bir gösterge olduğuna değinirken, "Japon teknolojisi de sermayesi de bizim için önemli. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının en geç nisanda imzalanması konusunda başbakanlarımız mutabakata vardı" ifadesini kulandı.
YORUMLAR