Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriye'de yaşanan iç savaşla ilgili "Cenevre-2 Konferansı'ndan gelişme boyutunda ne yazık ki hiçbir şey çıkmamıştır. Sahada insanların çektiği sıkıntıyı rahatlatmaya yönelik bir katkısı bulunmamıştır" dedi.
Oktay, AFAD ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında afet riski azaltımı konusunda işbirliği protokolü töreninde gazetecilerin Suriye'de yaşanan son gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.
Suriyelilerin ülkeye giriş yaptığı sınır kapılarında yaşanan yoğunlukla ilgili soru üzerine Oktay, Türkiye'ye girişlerin yoğun olarak devam ettiğini söyledi.
Türkiye'deki kamplarda misafir edilen Suriyelilerin 218 bini bulduğuna işaret eden Oktay, özellikle son bir kaç haftadır Kilis'in Öncüpınar, Elbeyli ve Çobanbey ile Gaziantep'in Karkamış tarafından girişlerin yoğun şekilde devam ettiğini vurguladı.
Oktay, bunun tamamen Suriye rejiminin başta varil olmak üzere bombalamaları artırması ve çatışmaların yoğun olarak sınır bölgelerinde devam etmesinden kaynaklandığını dile getirdi.
-Türkiye'deki Suriyeli sayısı 700 bini geçti
İmkanlar ölçüsünde ellerinden gelen her türlü gayreti göstermeye çalıştıklarını kaydeden Oktay, Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin sayısının 700 bini geçtiğini ve kayıtların sürdüğünü bildirdi.
-Varil bombaları
Bir gazetecinin "Varil bombaları nedeniyle kaçan kişilerin yanlarında pasaportları bulunmadığı, bu nedenle girişlerde sıkıntılar yaşadığı söyleniyor. Böyle bir durum var mı?" sorusu üzerine Oktay, Suriyeli misafirlerin kayıt işlemlerine öncelik verdiklerini söyledi. Oktay, şöyle devam etti:
"Bombalardan kaçan insanlardan bahsediyorsunuz. Pasaportsuz olanlar da var. Bunların yine kayıt altına alınarak Türkiye tarafına geçişleri sağlanıyor. Gelenlerin bazıları tamamen can güvenliğinden dolayı kısa bir süreliğine kalıp geri dönmek istiyor. Sınır bölgesinde geçici bir kaç günlüğünü de olsa misafir edilip giden bir kesim var. Kamplara gitmek isteyen bir kesim var. Üçüncü bir kesimde Türkiye'deki akrabalarının yanına gitmek istiyor. Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis civarında akrabalarında kalmak isteyen bir kesim var. Onların da akrabalarıyla buluşmalarına destek veriyoruz. Son bir iki haftadır Suriye'de bulunan Türkmenlerin gelişleri artış göstermiş durumda."
-"Çözüm siyasi tarafta"
Oktay, Suriye'deki iç savaşın bir an önce bitmesini, sorunun çözülmesini ve herkesin ülkesine dönmesini ümit ettiklerini dile getirerek, insani boyutta çekilen ızdırabı dindirmek için gayret gösterdiklerini anlattı.
Çözümün siyasi tarafta olduğunu vurgulayan Oktay, şunları kaydetti:
"Cenevre-2 Konferansı'ndan gelişme boyutunda ne yazık ki hiçbir şey çıkmamıştır. Gördüğümüz kadarıyla da şu an itibarıyla bu sürecin olumlu bir sonucu olmamıştır. Sahada insanların çektiği sıkıntıyı rahatlatmaya yönelik bir katkısı bulunmamıştır."
YORUMLAR