Sisam kuruldu

Selçuk Üniversitesi’nde (SÜ) iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını yürütmek, koordine etmek, denetlemek ve bu alanda bilimsel çalışmalar yapmak üzere İş Sağlılığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SİSAM), 1 Haziran 2014 tarihli resmi gazetede yönetmeliği yayımlanarak kuruldu.

09 Temmuz 2014 - 14:54 - Güncelleme: 09 Temmuz 2014 - 14:56

SÜ SİSAM Müdürü Öğretim Görevlisi Dr. Yaşar Ali Sulak, merkezin amacını anlatarak, “Merkezimiz, özellikle ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile üniversitenin ilgili birimlerinin işbirliği içerisinde yurtiçinde ve yurtdışında iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları, sosyal güvenlikle ilgili her alanda eğitim, bilimsel araştırma, uygulama, saha çalışmaları ile halk sağlığı çalışmaları yapmak ve bu alanlarda taraflara danışmanlık hizmeti vermek üzere kurulmuştur. Üniversitelerin temel misyonu olan saha uygulamalarına kolaylık sağlayabilecek bilimsel araştırma, uygulama ve inceleme yapmak ve bunu da özellikle meslek hastalıklarının tanı yöntemleriyle ilgili koordinasyon sağlayarak bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Ayrıca üniversitemizin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını yürütebilmek, koordine etmek ve denetlemek üzere bu merkez görevlendirilmiştir.

Ayrıca Üniversitemiz öğrencilerini iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve tecrübeye sahip olarak mezun edebilmek için, tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerde seçmeli iş sağlığı ve güvenliği dersi okutulması, tüm derslerde konusu ile ilgili iş sağlığı ve güvenliğinin işlenmesi için gerekli müfredat çalışmaları yapılarak, iş sağlığı ve güvenliğine verilen önem artırılmaktadır” dedi.

“KONYA VE ÇEVRESİNE EĞİTİM VE HİZMET VERECEK”
Selçuk Üniversitesi’nde iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerinin devam ettiğini söyleyen Sulak, “Biz buna işyeri hekimliği ve diğer sağlık personeli eğitimlerini de dahil etmek istiyoruz. İş sağlığı ve Güvenliği Kurul Üyeleri, Risk Değerlendirme Ekipleri, Asbest Söküm Çalışanı, İleri Risk Değerlendirme Eğitimleri gibi çalışma hayatının ihtiyacı olan eğitimlere başlıyoruz. Mesleki yeterlilik ülkemizde önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemenin yolu iş sağlığı ve güvenliği kültürüne sahip çalışan ve işverenden geçmektedir. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışacak her insan öncelikle mesleki eğitim almış olmak ve bunu belgelemek zorundadır. Konya’da bu eğitimi vermek için yeterli ortamın ve merkezin olmadığını görüyoruz. Üniversite olarak biz de mesleki yeterlilikte aktif rol alacak çalışmalar yapacağız. İş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik ve meslek hastalıkları konusunda taraflara bilimsel veriler ışığında ve mevzuat çerçevesinde her türlü danışma ve eğitim hizmeti vermeyi planlıyoruz. Kuruluş çalışmaları devam eden “Selçuk Üniversitesi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi” ile iş dünyasına mevzuata uygun, bilimsel veriler ışığında, iletişim içerisinde ve kaliteli iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermeyi planlıyoruz. Çalışma hayatının ihtiyacı olan ortam ölçümleri ve çalışan laboratuar tetkiklerini yapabileceğiz. Çünkü Selçuk Üniversitesi mevcut teknik altyapısı ve sağlık, teknik ve hukuki boyutta deneyimli çalışanlarıyla bunu başarabilecek yetkinliktedir. Selçuk Üniversitesi olarak özellikle Konya ve çevre il ve ilçelerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimler vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

SELÇUK TIP’A MESLEK HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİ
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde “Meslek Hastalıkları Polikliniği”nin kurulacağını belirten Dr. Sulak, “Hastalıkların tıbbi tedavisinin yanı sıra bir hastalığın meslek hastalığı olup olmadığının tespitinin yapılması gerekmektedir. Ne yazık ki günümüze kadar insanlarımızın hastalıklarına tanı konuldu ancak meslek hastalığı tanısı konmadığı için kişi aynı işyerine giderek tekrar hastalandı ve bazı zamanlarda da iyileşemeyerek hayatını kaybetti. Biz hastalıklara meslek hastalığı tanısı koyabilirsek kişilerin hastalığa yakalanma nedenini de ortaya koymuş oluruz. Ülkemizde 2012 verilerine göre sadece 394 tane meslek hastalığı tanısı konulmuştur. Oysa uluslararası istatistiklere baktığımız zaman çalışan sayısına göre beklenen meslek hastalığı sayısı 40 binin üzerindedir. Bu durum bizim meslek hastalıklarını tespit edemediğimizi ortaya koymaktadır. Bunlara bağlı olarak hastalarımızın Meslek Hastalığı tıbbi tanısını koymak, kendisinin ve diğer iş arkadaşlarının marufiyetlerini önleyerek hastalanmalarının önüne geçmek için ‘Meslek Hastalıkları Polikliniği’ni oluşturduk. Çok yakında hizmet vermeye başlayacak” şeklinde konuştu. .
Sulak, merkezin bundan sonraki süreçte de iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları, sosyal güvenlikle ilgili her alanda eğitim, bilimsel araştırma ve uygulama alanında yapılan çalışmalara devam edeceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Akın’dan, Asırlık Eğitim Yuvasına  ziyaret
Vali Akın’dan, Asırlık Eğitim Yuvasına  ziyaret
Küçük Ceylan'dan büyük başarı
Küçük Ceylan'dan büyük başarı