Selçuk Üniversitesi İbn-i Sina Öğrenci Topluluğu ve Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Avicenna Bilim Topluluğu 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi’ gerçekleştirildi. 3 gün süren kongrede İbn-i Sina’nın hayatı ve tıp bilimine katkıları anlatıldı. Modern tıpta meydana gelen değişimler ve gelişimler hakkında bilgi verilmesinin yanı sıra düzenlenen paneller ve sempozyumlarla da tıpta ortaya konan yeni projeler ve yeni teknolojilerle ilgili katılımcılar bilgilendirildi.
Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu’nda gerçekleşen kongreye Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaşar Şen, İbn-i Sina Öğrenci Topluluğu Başdanışmanı Prof. Dr. Ender Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Muhammet Emir Şahin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“DÜNYAYI OKUMALI VE ANLAMALIYIZ”
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Selçuk Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, “Tıbbiyelilerin sadece hekim değil aynı zamanda geleceği şekillendirenler olması gerekiyor. Kuran-ı Kerim’in ilk emrindeki gibi ‘oku’malı ve anlamalıyız. Hayatımızı ve yaşadıklarımızı, çevremizi ve kainatı iyi okumalı, anlamlandırmalı ve dünyayı olumlu yönde değiştirmeye çalışmalıyız. Ancak bu şekilde değişimin bir dönüştürücüsü olabiliriz. Bu kongre bir sivil insiyatif olan öğrenci toplulukları tarafından gerçekleştirildiği için bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bundan sonra da devam ettirileceğini düşünüyorum. Üniversitemizde öğrenciler tarafından kurulan 102 öğrenci topluluğu vardır. Bu sayı ne kadar çok artarsa özgür düşünce gelişecektir.” dedi. Açılış konuşmasının ardından İbn-i Sina Öğrenci Topluluğu İşaret Dili Gönüllüleri’nin işitme engelli bireylerle aralarındaki engelleri kaldırmak adına 8 ay süren kursla öğrendikleri işaret dilini kullanarak hazırladıkları klip katılımcılara izletildi.
İBN-İ SİNA ANLATILDI
Tarihteki en önemli tıp bilimcilerinden biri olarak kabul edilen ve kanın insan vücudunda besin taşıdığını ilk belirleyen bilim adamı İbn-i Sina’nın hayatı ve eserleri hakkında hazırlanan sunum Dr. Vedia Nur Tanı ve Dr. Harun Tekin tarafından gerçekleştirildi.
YAPAY KALP CİHAZI HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Kongrenin açılışından sonra gerçekleştirilen sempozyumların ilkinde “42. Cenevre Uluslararası Buluşlar Sergisi’nde “Kalıcı Total Yapay Kalp Cihazı”yla ülkemizi temsil eden ve altın madalya kazanan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran katılımcılara buluşuyla ilgili bilgi verdi.
YORUMLAR