Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, "2018-2019 Ülkesel Buğday Gelişimi ve Rekolte Tahmin Raporu"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taşpınar, "Ülke genelinde buğday ekim alanları geçen yıl yüzde 3 daralmıştı ancak son 6 ayda gerçekleşen yağışlar, ekim alanlarının daralmasından kaynaklanacak rekolte düşüklüğünü tolere edecek. Yani bu yıl da ekim alanları daralmamış gibi 20-21 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz" dedi.
BU YIL HASAT GECİKECEK
Taşpınar, buğday ekim alanlarında geçen sezon yaşanan daralmanın daha çok buğday fiyatlarının düşük seyretmesi ve özellikle sulu tarım alanlarında pamuk, patates, mısır, ayçiçeği, kanola gibi alternatif ürünlerin getirisinin yüksek olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Yağışların geçen yıla oranla arttığını belirten Taşpınar, çiftçinin verimli bir hasat sezonu beklediğini söyledi. Öte yandan bu yıl hasadın yağışlardan kaynaklı 10 gün geç başlayacağı tahmin ediliyor.
AZALMAYI REKOLTE TELAFİ EDECEK
UHK Başkanı Özkan Taşpınar, buğday ekim alanlarındaki azalmanın yüksek rekolte ile telafi edileceğini belirterek, bahar aylarındaki soğuk hava nedeniyle, bu yıl hasadın 10 gün geç başlayabileceğini söyledi
Ulusal Hububat Konseyi (UHK), 2018-2019 Ülkesel Buğday Gelişimi ve Rekolte Tahmini Raporu’nu yayınladı. Raporda, Türkiye’de 2018-2019 sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 3 dolayında bir azalma olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Bu durumun ise 2018 yılındaki fiyat düşüklüğü nedeniyle orta çıktığı, ekim alanlarındaki azalmanın makarnalık buğdayda daha yüksek olacağı yüzde 10’lar seviyesine ulaşabileceği ifade edildi. Rapor hakkında bilgi veren UHK Başkanı Özkan Taşpınar, “Buğday ekim alanlarındaki azalma eğiliminin nedeni 2017 ve 2018 yılları hasat sezonunda fiyatların düşük seyretmesi ve özellikle sulu tarım alanlarında alternatif ürünlerin (pamuk, patates, mısır, ayçiçeği, kanola vb.) karlılığının çok daha yüksek gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır” dedi.
“HASAT 10 GÜN GEÇ BAŞLAYABİLİR”
İç Anadolu Bölgesi’nde bu yıl hasadın 10 gün daha geç olabileceğinin tahmin edildiğini dile getiren Taşpınar, “İç Anadolu Bölgesi 1 Ekim 2018 – 29 Nisan 2019 tarihleri arasında geçen yıla göre yüzde 19.5 oranında fazla yağış almıştır. Hububat tarımının yoğun yapıldığı Konya Ovası’nda Aralık 2018 sonuna kadar, geçen yıla benzer dengeli bir yağış rejimine girilmiş, çoğunlukla yağmur şeklinde düşen yağış, geçen yıl olduğu gibi yüksek toprak ve hava sıcaklığı, atılan tohumların tamamına yakınının çıkmasını sağlamıştır. Geçmiş yıllarda yaşanan çıkış sorunu nedeni ile üreticilerin birim alana aşırı tohum atma alışkanlığı bu sezonda da devam etmiş, atılan tohumlar olumlu koşullar nedeniyle çıkış yapınca da bu yıl bölgede yine yüksek bitki sıklıkları gözlemlenmiştir. İç Anadolu Bölgesi’nde arpa ekim alanlarında bu yıl gözle görülür bir artış gözlenmektedir. Geçmişte kuru ekim alanlarında yaygın olan arpa ekim alanları son dönemlerde arpa fiyatlarının cazipliği, buğdaya göre üretim maliyetinin daha düşük olması nedeni ile sulu ekim alanlarına da kaymaya başlamıştır. Bu yıl Mart sonu Nisan başı ile başlayan ve 2-3 hafta süren soğuk hava dönemi nedeni ile bitki gelişimleri geçen yıla göre 2 hafta geriden gelmektedir. Ovada bitkiler şu anda çok sağlıklı görülmekte, fakat kısıtlı da olsa bazı ekim alanlarında Mart sonu Nisan başındaki soğukların bitki gelişimi kısmen olumsuz etkiledikleri gözlenmiştir. Bu yıl anılan iklim koşulları nedeni ile sulama Ovada 2-3 hafta geç başlamıştır. Ayrıca havaların genelde nemli ve yağışlı gitmesi nedeniyle ilerleyen günlerde sık ekimin de tetiklemesi ile mantar hastalıklarının çıkma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bölgede şu anda arpaların çoğu başak çıkarmış olup, buğdaylar da başak çıkarmak üzeredir. Bölgede hasadın bu yıl geçen yıldan 10 gün daha geç olabileceği tahmin edilmektedir. Diğer bölgeler için de durum böyledir. Mart ayının sonu ve Nisan ayı ortalarında gelen soğuk hava Türkiye genelinde bitki gelişimlerini frenlemiş, geçen yıla göre hububat alanlarındaki gelişimde yaklaşık iki haftalık bir gerileme gözlenmiştir. Ülke genelinde Nisan sonu ve Mayıs yağışlarının iyi ve dengeli gitmekte olup, bu durumun sağlıklı bir bitki besleme ile desteklenmesi durumunda bu yıl rekolteyi ve verimliliği çok olumlu etkileyeceği öngörülmektedir.”
EKİM ALANLARINDAKİ AZALMA REKOLTE İLE KAPATILACAK
“Türkiye genelinde şu an itibariyle bitki gelişiminde bir olumsuzluk yoktur” diyen Taşpınar, bölgesel bazda ise şu değerlendirmede bulundu: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sonbahardaki fazla yağıştan dolayı geç ekimler olmuş veya bazı alanlar ekilememiştir. Bölgede bazı yöreler 1000 mm’nin üzerinde yağış almıştır. Bölgede Mart ve Nisan aylarının da yağışlı gitmesi nedeni ile yoğun bir sarı pas hastalığı epidemisi görülmektedir. Bölgede gerek ekim alanı azalması gerekse mantari hastalıklardan dolayı üretim miktarı ve kalite konusunda özellikle ilaçlama yapılmayan alanlarda sorun beklenmektedir. Fakat yine de geçen yıl aşırı kuraklıktan dolayı çok düşük olan rekoltenin bu yıl çok daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Ülke genelinde 7-7.2 milyon hektar dolayında gerçekleşecek buğday ekim alanlarında Nisan sonu ve Mayıs döneminde şuana kadarki tabloya benzer yağışlı periyotların görülmesi durumunda, son yıllarda devam eden ekim alanlardaki azalmanın bu yıl da yüksek rekolte ile telafi edileceği ve 20 -21 milyon ton dolaylarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Arpa ekim alanlarında ise yüzde 10 dolayında bir artış beklenmekte olup, bu yıl arpa ekim alanının 2.8-2.9 milyon ha, rekoltenin ise 8 milyon ton seviyelerine ulaşacağı öngörülmektedir.”
YORUMLAR