Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılacak olan Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi’nde ön kayıtlar başladı. Otizm ve Down sendromlular konusunda farklı kurumlarda sunulan tüm eğitim, terapi ve aktivitelerin birleştirilerek bir kurum altında sunulacağı ve bu haliyle de Türkiye’de ilk olacak olan merkez, otizmli çocuklar ve aileleri için sosyal yaşam alanı olacak. Faaliyetlerin Hollanda’dan Cello işbirliği ve Belçikalı uzmanların danışmanlık hizmeti ile yürütüleceği merkezde, 3-15 yaş arasındaki otistik ve Down sendromlu çocuklar; rehabilitasyon merkezi, terapi ve aktivitelerden, 15 yaş üstü otistik ve Down sendromlular ise aktivite hizmetlerinden faydalanabilecekler.
Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, merkezde sunulacak hizmetlerde kuruma kayıtlı kişilere öncelik tanınacağı, kalan süre dahilinde kayıtlı olmayanlara da hizmet verileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, “Kurumumuz için ön kayıtlar başlamış olup, ön kayıt için herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Ön kayıt yaptırmak için web sayfamızdaki ön kayıt formunu digital olarak doldurup Selçuklu Belediyesi’ne gönderebilir ya da Selçuklu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden temin edilecek ön kayıt formlarını doldurabilirsiniz. Ön kayıt yalnızca başvuruyu yapan bireyler için ön bilgi niteliği taşımaktadır. Kesin kayıt olarak düşünülmemelidir” denildi.
Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi’nde verilecek hizmetler şöyle; Gece merkezi, Hipo terapi, Aktif duyu bütünleme, Hidro terapi, Fizyo terapi, Müzik terapi, Spor terapi, Ergo terapi, Görsel ve işitsel terapi, restaurant ve kafeterya
Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi Yükseliyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın katıldığı törenle bir süre önce temeli atılan Otizm ve Down Sendromlu Yaşam Merkezi hızla yükseliyor. Merkezin betonarme karkas sisteminin % 90’lık kısmı tamamlandı. Otistik ve down sendromlu hastaların tedavisi için düşünülmüş bu kapsamda Türkiye’nin en büyük merkezi olma özelliğini taşıyan tesis, otizmli çocuklar için sosyal yaşam alanı olacak. Konya ve tüm Türkiye’deki otizm ve down sendromlu çocuklar için yararlı olacak merkez, otizm tanısı alan çocukların eğitim, rehabilitasyon ve terapi konusundaki gereksinimlerini dünya standartlarında karşılamayı amaçlıyor. Sadece otizmli hastalar için değil bu hastaların ailelerinin de düşünüldüğü merkez 21 bin m² yaşam alanı içerisinde 8 bin m² kapalı alana sahip olacak. Tesis bünyesinde at ahırları, manej alanları, yüzme havuzları, spor ve eğitim alanları yer alacak. Türkiye’de ilk olacak merkez, 12 milyon 240 bin TL’ye mal olacak. Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi için 3 yıldır hummalı bir çalışma sürdürdüklerini söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,”3 yıldır yoğun araştırmalarda bulunduk. Örnek merkezler incelendi, yurt dışında ziyaretler gerçekleştirildi. Ulaşabildiğimiz herkesle istişare ettik. Sonunda ortaya bir proje çıktı. Aslında ilk başlarda zihinsel engelli ailelerin gece çocuklarını emanet edecekleri bir yer oluşturmak amacıyla başlamıştık. Çünkü acil durumlarda ailelerin çocuklarını emanet edecekleri güvenli bir mekan bulmaktan şikayetleri vardı. Ama projemiz bunun ötesine geçti. Şuanda Türkiye’ye örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bir yaşam merkezi inşa ediyoruz. Sadece çocuklarımızın değil ailelerinin de burada birlikte olacakları bir mekan kuruyoruz. 21 bin m² alana kurulan merkezimiz 14 Milyon TL mal olacak. 8 bin m² kapalı alanımız var. Eğitim bloklarında bir rehabilitasyon merkezi olacak. Böylece her yaştan çocuğumuzun rehabilitasyon eğitimi alacağı bir merkez. Spor salonları, yüzme havuzu, ailelerin için fitness alanları, bahçesinde atlı rehabilitasyon merkezi, çocukların bahçe ile uğraşabileceği mini tarım alanları, kümes hayvanlarından oluşan küçük bir hayvanat bahçesi, ailelerin bir arada olacağı kafeteryanın da içinde olacağı bir merkez. Zihinsel engelli çocuğu bulunan ailelerin buluşma alanı oluşturuyoruz. Çocukları eğitim alırken kendilerinin bir miktar nefes alacağı, vakit geçirebileceği ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşabileceği bir alan inşa ediyoruz. Konya ve civarındaki tüm rehabilitasyon merkezlerinin de kullanabileceği etkinlik alanı oluşturuyoruz. Konya’daki diğer merkezlerden eğitim alanlar buradaki eğitim alanlarını kullanabilecek. Bu proje yıl sonunda tamamlanmış olacak. Projemizi yurt dışından partnerlerimizle yürütüyoruz. Merkezimizde çalışan personel yurt dışında eğitim görecek. Umuyorum ki, yerel yönetimler bu projeden sonra tüm Türkiye’de daha farklı eserler yapmaya çalışacak. Yerel yönetimler açısından önemli bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi’ne “En İyi Proje” Ödülü"
Selçuklu Belediyesi’nin prestijli yatırımlarından biri olan Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi, Türkiye Mimarlar Odası tarafından düzenlenen “Ulusal Mimarlık Ödülleri” kapsamında en iyi proje ödülünü almayı başardı. 11 eserin proje dalında finale kaldığı yarışmada Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi, yenilikçi ve özgün yorumu, bütüncül, bütünleyici bir yaklaşım sergilemesi, seçilen doğal malzeme ve bu malzemenin kullanımıyla ekolojik bir tutuma örnek oluşturması nedeniyle bu ödüle layık görüldü.
YORUMLAR