Ormanların sağlık durumu iyi

Ormanların sağlık durumu iyi

Türkiye ormanlarının sağlık durumunun iyi ve Avrupa ormanları seviyesinde olduğu tespit edildi.

22 Şubat 2014 - 11:47

Türkiye ormanlarının sağlık durumunun iyi ve Avrupa ormanları seviyesinde olduğu tespit edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, hava kirliliğinden sonra iklim değişikliklerinin ormanlar üzerindeki etkilerini de incelemeye başladı.

Alınan bilgiye göre, Bakanlık tarafından Türkiye'nin dört bir tarafına yerleştirilen Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları (OMGİ) ile meteorolojik bilgiler alınırken, aynı zamanda ağaçların büyüme durumları, doğal olayların tekrar etme zamanları gibi verilere de ulaşılıyor. 

Türkiye'de 2006 yılında başlatılan orman ekosistemleri izleme çalışmalarının ilk iki yılında, örnek alanların kurulumu ve eğitimleri yapıldı. 2008'den itibaren ise Seviye 1 ve Seviye 2 programları şeklinde iki kategoriye ayrılan gözlem alanlarından veriler alınmaya başlandı. Araştırmalarda 41 ülkenin ormanlarında 7 bin Seviye 1 alanı bulunurken, Türkiye'de bu alanların sayısı 603'e oldu. Türkiye, yoğun olarak izlenen 500 Seviye 2 alanlarından ise 50'sine sahip bulunuyor.

Gözlem alanlarında yapılan izleme çalışmalarından alınan sonuçlar, Türkiye'de ağaçların bütün türlerinde ibre ve geniş yapraklı kayıp durumunun giderek azaldığını gösteriyor. Buna göre, çok kurak geçen 2008 yılında yüzde 22 düzeyindeki kayıpların, 2013'te yüzde 17'ye düştüğü görülüyor. Bu durum, ülkedeki genel ormanlık alanların, özellikle Marmara bölgesi ormanlarının sağlık durumunun iyi ve Avrupa ormanlarıyla aynı seviyede olduğunu ortaya koyuyor.

Uygulama, 1986 yılında başlanılan Ormanlar Üzerinde Hava Kirliliğinin Etkilerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İşbirliği Programı, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu ile AB tarafından yürütülüyor. Programda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 41 ülke yer alıyor.

Program çerçevesinde alınan kararlar sonucunda, hava kirliliğinin yanı sıra son yıllardaki iklim değişikliklerinin ormanlar üzerindeki etkileri de izleme programına dahil edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda, özellikle Fransa'da elde edilen verilerle Halep Çamı ve Kızılçam gibi bazı ağaç türlerinin kuzeye doğru kaydığı tespit edildi. 

Türkiye'de de ormanlık alanlara kurulan OMGİ'ler aracılığıyla, ağaçların büyümesi ve doğal olayların tekrar etme zamanları gözleniyor. Bu yöntemler, iklim değişikliğinin, önümüzdeki yıllarda ormanlar üzerinde ne gibi sonuçlar doğurabileceğine dair yorum yapma imkanı sağlayacak.

Ayrıca her yıl yapılan çalışmalar, Ormanlar Üzerinde Hava Kirliliğinin Etkilerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İşbirliği Programı Koordinasyon Merkezine raporlar halinde sunulurken, Türkiye'de elde edilen sonuçlar ülkeler raporunda yer alıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya'ya kar müjdesi
Konya'ya kar müjdesi
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor