Meram Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirilen Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın ayrıntıları düzenlenen tanıtım programı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Siyaset, STK, medya ve iş dünyasını buluşturan lansman programına AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Selman Özboyacı, Mustafa Hakan Özer, Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Jandarma Komutanı Tümg. Şakir Uslu, Hava Savunma Tugay Komutanı Tuğg. Yusuf Diker, Meram Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Osman Nuri Çelik, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaaslan, Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti ve MHP Meram İlçe Başkanları, İl İlçe Gençlik ve Kadın Kolları Başkanları ile teşkilat mesnupları, Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, belediye meclis üyeleri, STK Başkanları, down sendromlu bireyler ve aileleri katıldı.
KAVUŞ; “MERKEZ BU MODELİYLE TÜRKİYE’DE BİR İLK VE TEK OLACAK”
Projeye öncülük eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş yaptığı konuşmada, kadim şehir Konya’da DOSD Meram ile Down Sendromlu bireylerin hayatına dokunmak için yola çıktıklarını ifade etti. Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD’un belediye, üniversite, milli eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle oluşturulmuş ve eğitim modeliyle de Türkiye’deki ilk ve tek merkez olacağını kaydeden Başkan Kavuş, “DOSD Meram ile Down Sendromlu bireylerin yaşama katılımlarını ve hayatın içindeki rolleri üstlenebilmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için kurduğumuz DOSD Meram ile down sendromlu özel bireylerin; fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal gelişimlerini, bireysel özelliklerinin izin verdiği sınırlar içerisinde en üst noktaya çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
KAVUŞ; “EĞİTİMLERLE DOWN SENDROMLU BİREYLERİN HAYATLARI KOLAYLAŞACAK”
Durunday Mahallesi’nde kurulacak merkezin 8 bin 835 metrekare arsa alanı içerisinde, eğitim birimleri, sosyal tesis, idari birimler, rehabilitasyon uygulama alanı dahil bin 340 metrekare kapalı alana ve 5 bin metrekare yeşil alana sahip olacağını kaydeden Başkan Mustafa Kavuş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Merkezimizde 6 bireysel eğitim sınıfı ve 2 grup eğitim sınıfı olacak. Bireysel sınıflarımızda haftada 240 saat eğitim, grup sınıflarımızda ise haftada 192 saat eğitim imkanı sağlanacak ve binamızda; spor atölyemiz, fizik tedavi merkezimiz ile konaklama alanlarımız yer alacak. Down Sendromlu bireylerimize kapalı ve açık alanlarda sunacağımız uygulamalı eğitimlerimiz sayesinde bu özel çocuklarımızın dil ve motor becerilerini kıymetli uzmanlarımızın özgün programlarıyla geliştirmeyi hedefliyoruz.”
“DOSD’LA, DOSTLUĞU SOMUT BİR ŞEKİLDE YANIMIZDA HİSSETTİK”
Başkan Kavuş’un ardından down sendromlu bireyler ve aileleri adına konuşma yapan Konya Down Sendromluları Derneği Başkanı Hakkı Kutlu da merkezin her türlü ihtiyaca yanıt vermeye hazır bir tesis olarak planlandığına dikkat çekti. Down sendromlu çocuklar ve aileleri olarak bu merkezle birlikte dostluğu somut bir şekilde yanlarında hissettiklerini ifade eden Kutlu, “İnşaallah ailelerimiz amacı doğrultusunda bu merkezi boş bırakmayacak, burası hizmet amacına ulaşan bir proje olarak yoluna daima devam edecektir. DOSD’da emeği geçen herkese ailelerimiz ve çocuklarımız adına teşekkür ediyorum” dedi.
MUNLAFALIOĞLU; “DOSD ÇATISI EN GÜZEL HİZMETİ VERMEK İÇİN KURULDU”
Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD’un startının 1,5 yıl önce verildiğinin altını çizen Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, bu çatının down sendromlu çocuklara, bireylere ve onların fedakar ailelerine en güzel şekilde hizmet vermek için hazırlandığını kaydetti. Down sendromlu bireylerin, hayata karşı mücadelelerinde yanlarında durmak, eğitimlerine katkı sunmak, ailelerine destek vermek ve topluma dahil olmalarını sağlamak için hayata geçirilen merkezin yakın zamanda çalışmalarına başlayacağını belirten Munlafalıoğlu, merkezin şehre kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
YİĞİT ; “DOSD, DOWN SENDROMLU BİREYLERİ HAYATA EN GÜZEL ŞEKİLDE HAZIRLAYACAK”
Projenin paydaşlarından ve derneğin kurucu üyelerinden Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit de konuşmasında milli eğitim camiası olarak engelli bireylerin eğitimleri noktasında sosyal bir duyarlılık gösterdiklerinin altını çizdi. Tüm adımlarını da bu bilinçle attıklarını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yiğit konuşmasını şöyle sürdürdü; “Özel durumları olan tüm bireylerimizin karşılaştığı sorunlar sadece onları ve ailelerini değil toplumun her kesimini yakinen ilgilendirmektedir. Bu sorunlara çözüm getirmeye çalışırken her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Yaşadığımız toplumun tüm fertleri aynı hayatı paylaşmaktadır. Diğer taraftan özel bireylerimize imkan ve fırsat tanındığında çok büyük başarılar elde ettiklerine, ülkemizin kalkınmasında pek çok konuda engel tanımadıklarına gururla şahit oluyoruz. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi profesyonel anlamda eğitim hizmeti vererek onların hayata en iyi şekilde hazırlanmalarına ve etkin bir rol üstlenmelerine katkı sunacak.”
ZORLU; “BU PROJE SADECE MADDİ DEĞİL MANEVİ YÖNÜ DE OLAN ÖZEL BİR PROJEDİR”
Konuşmasına “Tarihi noktada önemli bir günü müşahade ediyoruz” diyerek başlayan proje paydaşı Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü ve derneğin kurucu üyelerinden Cem Zorlu da Konya belediyelerinin sosyal projeleri ile Türkiye'de ses getiren başarılara imza attığına vurgu yaptı. Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez üç ilçenin pek çok sosyal alanda boşluk doldurduğunu kaydeden Rektör Zorlu, “Karatay Belediyemizin Alzheimer Merkezi ve Selçuklu Belediyemizin SOBE hizmetlerinden sonra Meram Belediyesinin de başlattığı projeye destek vermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversiteler sadece bilim üretilen bir merkez değil o bilimin sosyal hayata aktarma kanallarını açan önemli kuruluşlardır. Biz, bu noktada elimizden gelen bütün imkanları seferber ediyoruz. DOSD Projesi de sadece maddi boyutu olan değil manevi boyutu olan bir projedir. Projeye rehberlik eden Meram Belediyesine ve diğer paydaşlara teşekkür ediyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
KAYHAN; “BÖYLESİ PROJELER BİZLERİ HEM SEVİNDİRİYOR HEM DUYGULANDIRIYOR”
Dezavantajlı çocuklara ve bireylere sahip çıkılması, üst seviyede ihtiyaçlarının karşılanması ve istedikleri programların hazırlanmasının kendilerini hem sevindirdiğini hem de duygulandırdığını belirten Meram Kaymakamı Ali Murat Kayhan da DOSD Projesinin bu yönüyle ulvi bir proje olduğunu söyledi. Bu ve buna benzer çalışmaların ilelebet devam etmesi temennisinde bulunan Kaymakam Kayhan, “Projede emeği geçen, katkısı ve faydası olan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
ALTAY; “KONYA MODELİ BELEDİYECİLİK TÜM DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ BİR SLOGAN HALİNE GELDİ”
Konya Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak şehri geliştirmek için büyük çaba ve gayret sarfettiklerini belirterek sözlerine başlayan derneğin kurucu üyelerinden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu çerçevede ‘Konya Modeli Belediyecilik’ anlayışının artık tüm dünyanın kabul ettiği bir slogan haline geldiğinin altını çizdi. Bu modelin birbiriyle rekabet eden değil ortak çözümler üreten kurumların önünü açtığını belirten Başkan Altay, Karatay’da bulunan Alzheimer ve Selçuklu’da bulunan SOBE’den sonra Meram’da da down sendromlular yaşam destek merkezinin açılmasının bu modelin en güzel örneği olduğunu söyledi.
ALTAY; “DOSD KONYA’NIN EN ANLAMLI VE EN GÜZEL MARKALARINDAN BİRİ OLACAK”
“İlçe belediyelerimizin her ne kadar sınırları ayrı olsa da Konya’da birlikte yaşıyoruz” diye konuşmasını sürdüren Başkan Uğur İbrahim Altay; “İlçe belediyelerimizin her alanda proje üretmelerinin yerine spesifik alanlarda Türkiye’ye örnek olacak işler yapması önemlidir. DOSD da şehrin yeni markalarından biri olacak. İnşallah bu merkez de çocuklarımız ve aileleri için önemli imkan sağlayacak. Aileleri bir araya getirerek sorunlarını konuşmaya ve birbirlerinin çözüm önerilerini dinleme fırsatı verecek. Büyük fedakarlıklarla kurulan merkezin hayata geçmesinde kurumlar arası dayanışma ve ilişkilerin önemi bir kez daha görülmüştür. Özellikle Konya Emniyet Müdürlüğümüz ve Emniyet Müdürümüz Engin Dinç’in bu merkezin oluşmasındaki katkısı çok önemlidir ve kendisine özel bir teşekkürü borç bilirim. İnşallah bu merkez, bizi cennette karşılayacak bir müjde olacaktır. Sebep olan herkese sonsuz şükranlarımı iletiyorum.” şeklinde konuştu.
ERDEM; “TÜRKİYE’YE ÖRNEK HİZMET MODELİNE SAHİP BİR ŞEHRİN MENSUPLARIYIZ”
Konya’nın pek çok konuda olduğu gibi dezavantajlı gruplar ve engelli bireyler için yaptıklarıyla da Türkiye’ye örnek olduğunu belirten derneğin kurucu üyelerinden AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem de şehrin bu örnekliğini en çok deprem zamanında ortaya koyduğunu ifade etti. Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin devletin, hükümetin ve vatandaşların yanında olduğunu belirten Milletvekili Orhan Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bambaşka bir hizmet anlayışıyla insanlara hizmet eden bir şehrin mensuplarıyız. Bu son yirmi yıldır hep böyle olmuştur. İşte Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi de Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir adım olacaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çerçevedeki hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Bu hassasiyet bizleri de bu yönde çalışmaya teşvik ediyor. Konya belediyelerimiz de bu yönde çalışmalara imza atıyor. DOSD’da Meram Belediyesinin, üniversitemizin, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve STK’ların yer alması ayrı bir anlam katıyor. Her insan yaşamının farklı döneminde farklı sınamalara tabi tutulabilir. Bizlerin bu noktada çıkan sorunları birlikte çözmemiz ve sınamadan geçen insanın yanında durmamız gerekiyor. Proje bu yönüyle de çok değerli. Bütün paydaşları kutluyorum.”
Konuşmaların ardından Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi’nin kurumlararası protokolü Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Cem Zorlu, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ve Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu tarafından imzalandı.
Programın sonunda down sendromlu özel bireylerle birlikte sahneye çıkan protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çekilirken o anlar renkli görüntülere sahne oldu.
YORUMLAR