Yanında çalıştırdığı yada yetkili mali müşavirine de verilmeyen yazılar güven bunalımına neden olmakta.Vergi dairelerinde yaşanan sıkıntılar, vatandaş, mükellef ve yetkili mali müşavirleri ciddi anlamda zora sokuyor.Bürokrasiyi azaltmak devletin öncelikli hedefleri arasında olmasına rağmen bunla alakalı kanun ve mevzuat değişiklikleri hala beklemede.Çok kolay olması gereken bazı uygulamalar yasaların cevaz vermeyişinden vatandaşlara git –geller yaşatmakta.Çok basit işler için organize saniyelerinden vergi dairelerine işyeri sahipleri getirtilmekte.
Prosedürlerin abartıldığını belirten Konya Muhasebe Hukuk eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Celal Emiroğlu, basit bir evrak yüzünden saatlerce mükelleflerin iş kaybına uğratıldığını söyledi.
Amaçlarının birilerini suçlamak olmadığını yada suçlu aramadıklarını kaydeden başkan Celal Emiroğlu konuyla ilgili olarak, “21 yüzyılda bilgi iletişim çağında hala basit evrak ve işlemler yüzünden ciddi sıkıntılar çekilmektedir. Yetkili mali müşavirler, kendi mükellefinin borcunu,”vergi mahremiyeti”nedeni ile öğrenemiyor. Yatırım teşvik kapsamındaki KDV muafiyet yazısını alamıyor. Tastikli bilanço, gelir tablosunu alamıyor.Mükellef terk yada mükellefiyet yazılarını alamıyor.En ilginci de yazar kasa alma izin yazılarını alamıyorlar”dedi.
YAZAR KASA ALMAK İÇİN İZNE GEREK OLMAMALI…
Bilindiği üzere 01,01,2016 tarihinden itibaren yazarkasa kullanan tüm işletmeler yeni nesil denilen akıllı yazarkasa ile değiştirmek zorundalar.İşte bu kanuna uyum sağlama adına girişimde bulunan vatandaşa yazar kasa almak için vergi dairesine gidilmesi alınca tekrar yazarkasa levhası için çağrılması vergicilik değil angarya ve git-gel olarak algılanmakta.
Yeni nesil yazar kasaların alınmasında sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken başkan Emiroğlu, “amacımız, mükelleflerin işlerini en hızlı ve kısa zamanda yapmak. Bunun için gereksiz bürokratik işlemlerin kaldırılması yada esnetilmesi gerekir. Biz mükellefler ile ilgili evrakları herkese verilsin demiyoruz. Fakat yetki almış mali müşavirlerin bu kapsamdan uzak tutulması hem mali müşavirleri hem de iş sahiplerini rencide etmektedir” şeklinde ifade etti.
Yazar kasa izin kağıdını art niyetli biri bile alsa ne olacağı merak edilmekte.Vergi kayıp ve kaçağına neden olması mümkün değildir.Zaten yazarkasayı aldıktan sonra LEVHA ALMAK İÇİN VERGİ DAİRELERİNE GİDELECEĞİNDEN KİMLİK KONTROLU O ZAMAN YAPILABİLİR.
Yine yılbaşında yürürlüğe girecek olan e-tebligat ile alakalı vergi dairelerinde farklı uygulamalar olmakta.Kimi vergi daireleri bizzat mükellefin kendini isterken kimide mükellef olmadan şifreleri verebilmekte.
Olması gereken üretim ve işçi çalıştıran işverenleri maliyeye zorunlu olmadan getirtmemek.Zamanlarını bürokrasi ile öldürmemek.
3568 sayılı yasa ile yetkilendirilmiş mali müşavirlere bu konuda daha fazla yetki ve güven verildiği zaman bir çok maliye işi kendiliğinden çözümleneceği önerilmekte.
YORUMLAR