Türkiye D-8’in babası

Türkiye D-8'in babası

D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Musavi, "Türkiye'nin D-8'deki rolü çok büyük, çünkü organizasyonun 'babası'. Halihazırda organizasyona katkılarından yararlanıyoruz fakat yine de Türkiye'den çok şey bekliyoruz" dedi.

05 Şubat 2014 - 12:52

Gelişmekte Olan 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, "Türkiye'nin D-8'deki rolü çok büyük, çünkü organizasyonun 'babası'. Halihazırda organizasyona katkılarından yararlanıyoruz fakat yine de Türkiye'den çok şey bekliyoruz" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen D-8 Genel Sekreteri Musavi, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Gelişmekte olan İslam ülkeleri için D-8'in önemine değinen Musavi, bu yıl düzenlenecek zirveyle Türkiye'nin yeniden dönem başkanı olacağını söyledi. Örgütün çalışma alanlarında değişiklikler yapmak istediklerine dikkati çeken Musavi, D-8'in bölgesel değil küresel bir girişim olduğunu vurguladı. 

Örgütün kurulduğu 1997 yılında üye ülkelerin toplam ticaret hacminin 20 milyar dolar olduğunu anımsatan Musavi, "Günümüzde bu rakam 150 milyar dolara ulaştı. Fakat en önemli hedefimiz, 2018'de 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmak. Ben de bu yüzden buradayım. Türkiye'deki bakanlarla ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile D-8 bünyesindeki ticareti geliştirmek için görüştüm" diye konuştu.

Türkiye'nin D-8 içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Musavi, şunları söyledi:

"Türkiye'nin D-8'deki rolü çok büyük, çünkü organizasyonun 'babası'. Halihazırda organizasyona katkılarından yararlanıyoruz fakat yine de Türkiye'den çok şey bekliyoruz. Bu sene, D-8'in dokuzuncu zirvesinden önce Türkiye'de ticaret, turizm, enerji, ulaşım ve tarım alanlarında bakanlar düzeyinde bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Zirvenin de Türkiye'de gerçekleştirilecek olması beklentilerimizi artırıyor. Tabii ki zirveden önce, yine komisyon üyelerinin ve dışişleri bakanlarının katıldığı konsey toplantıları da olacak. Zirvenin önemi açısından çok verimli geçeceğini umuyorum."

- "Türkiye, en iyi ekonomilerden"-

Ekonomik anlamda Türkiye'yi bölgesel bir güç olarak gördüklerini vurgulayan Musavi, Türkiye'nin, üye ülkeler arasında en iyi ekonomilerden biri olduğunu ifade etti. Musavi, Türkiye'ye çok güvendiklerini belirterek, Türkiye'nin dönem başkanlığıyla birlikte birçok şey başarabileceklerini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Tahran ziyaretine de değinen Musavi, D-8 Sekreteryası olarak üye ülkelerin görüşmelerini desteklediklerini ve Türkiye ile İran'ın D-8'in en büyük iki ülkesi olduğunu ifade etti. 

Ziyaret kapsamında Türkiye ile İran'ın birçok ticari konuda anlaşma sağladığına işaret eden Musavi, "Bu durumun kesinlikle pozitif yansımaları olacaktır. Ticaret anlaşmaları D-8  ülkeleri arasındaki ekonomiyi de geliştirecektir. Umarım Türkiye ve İran, yıllar boyunca hem ekonomik olarak hem diğer konularda iyi ilişkilerine devam edecektir. İmzalanan tercihli ticaret anlaşmaları, üye ülkeler arasındaki ticaretin de önünü açtı" ifadelerini kullandı. 

- "Türkiye, İslam ülkeleri için örnek gösterilebilir"-

 Türkiye ekonomisinin son 11 yılda, hem OECD ülkeleri arasındaki en yüksek büyüme oranıyla hem de milli gelir anlamında çoğu ülkeyi geride bıraktığına da değinen Musavi, Türkiye'nin İslam ülkeleri için örnek gösterilebileceğini söyledi. 

Türkiye'nin son zamanlarda ekonomik anlamda çok iyi iş çıkardığını ifade eden Musavi, D-8 ülkelerinden Malezya ve İran'ın da ekonomik anlamda iyi gittiğini kaydetti. D-8'in diğer devletler ve uluslararası örgütlerle işbirliği içerisine girmesini istediklerine dikkati çeken Musavi, şunları kaydetti:

"16 yıldır sürdürdüğümüz bu etkin çalışmayı devam ettirerek işbirliğini geliştirmeyi umuyoruz. Sebeplerine gelecek olursak, üyeler arasındaki sempati, işbirliği ve iyi ilişkiler diyebilirim. Ülkeler arasında işbirliğinin iyi olması, D-8'in bu zemini hazırlaması sayesinde oldu. Vize anlaşmaları, gümrük anlaşmaları ve tercihli ticaret anlaşmaları geliştirdik. Bütün bu faktörler, ülkeler arasındaki ticareti canlandırdı. Tercihli ticaret anlaşması ile ülkeler arasındaki gümrük vergileri konusunda indirim sağladık. Böylelikle, D-8 üyesi ülkeler birbirlerine mal ticaretinde gümrük vergileri konusunda kolaylık sağlıyorlar."

- D-8, Türkiye öncülüğünde kuruldu-

Türkiye'nin eski başbakanlarından Necmettin Erbakan öncülüğünde kurulan D-8; Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşuyor.

Organizasyonun kuruluşuna yönelik ilk adımı, Türkiye'nin daveti ve üye ülkelerin katılımı ile 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı" oluşturdu. Bu konferansın ardından gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları mahiyetindeki toplantılar sonrasında, 15 Haziran 1997'de İstanbul'da yapılan devlet ve hükümet başkanları zirvesi ile D-8 resmen kuruldu. İstanbul Zirvesi’nde, D-8’in yapısına ve çalışma yöntemine ilişkin olarak bir Bakanlar Konseyi Belgesi kabul edildi. 

D-8 çerçevesinde işbirliği, esas itibariyle sektörel bazda yürütülüyor. Türkiye sanayi, sağlık ve çevre; Bangladeş kırsal kalkınma; Endonezya yoksullukla mücadele ve insan kaynakları; İran bilim ve teknoloji; Malezya finans, bankacılık ve özelleştirme; Mısır ticaret; Nijerya enerji; Pakistan ise tarım ve balıkçılık alanındaki işbirliği çalışmalarını koordine ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Büyük Dönüşümde İkinci Final
Büyük Dönüşümde İkinci Final