Park edemeyene ehliyet hayal oldu

Park edemeyene ehliyet hayal oldu

MEB verilerine göre, direksiyon uygulama sınavına ilk girişte başarısız olanların yüzde 70'i araçlarını dubalar arasına park edemedi

02 Şubat 2014 - 13:08

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ehliyet sınavlarına getirdiği yeni düzenlemenin üzerinden geçen altı ayda ehliyet alabilenlerin sayısı bazı illerde yüzde 40'lara kadar düştü.

Bakanlık verilerine göre, direksiyon uygulama sınavlarına ilk girişte başarısız olanların yüzde 70'i,  dubalar arasına geri geri kurallara göre park yapamadı. 

 

AB ülkeleri     İlk girişte direksiyon sınavı başarı yüzdesi %
Türkiye (yönetmelik öncesi)    95
AB ortalaması    58
Almanya     72
İsviçre     65
İsveç    61
Danimarka     60
Fransa     55
Hollanda    48
İngiltere    45
 

Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 72'ye düştü. Ancak sınavın zorlaştırılmasıyla Türkiye'de de başarı yüzdeleri AB ortalamalarına yaklaştı.

Direksiyon eğitimi dersi sınavının altı aylık başarı ortalaması temmuzda yüzde 83,3, ağustosta yüzde 72,1, eylülde yüzde 73,8, ekimde yüzde 65,7, kasımda yüzde 70,9, aralıkta yüzde 64,9 olarak gerçekleşti. 

-Denizli'de 100 kişiden 44'üne ehliyet verildi

Denizli'de sınava giren 100 kişiden 44'ü ehliyet alabilirken,  başarı oranı en düşük iller sıralamasında Denizli'yi  Uşak, Manisa, Edirne, Rize, Kahramanmaraş,  Aydın, Çanakkale, Afyon ve Kocaeli izledi. 

Direksiyon sınavında başarı oranı düşük iller (yüzde)
Denizli      44,3
Uşak     44,6
Manisa    45,6
Edirne    48,7
Rize    52,8
K.Maraş    53,4
Aydın    55,3
Çanakkale    56,7
A. Karahisar    57,1
Kocaeli    57,6
-Kadın sürücü adayları parkta zorlanıyor

Sürücü Kursları ve Eğitimleri Federasyonu Başkanı Lokman Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Mayıs 2013'te Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği'nde değişiklikler yapıldığını anımsattı. 

Yönetmelik değişikliğiyle ehliyet sınavlarının, Avrupa standartlarına kavuştuğuna işaret eden Yıldırım, yazılı aşamadan sonraki direksiyon uygulama sınavında adayların, bazı hataları bir, bazılarını da iki defa yaptığında sınavdan başarısız sayıldığını anlattı.

Sürücü adaylarının kalkış sinyalini vermemesi, kemerini takmaması ya da arabayı ilk çalıştırdığında stop ettirmesi halinde sınavın  o anda sona erdirilip adayın başarısız sayıldığını belirten Yıldırım, uygulama sınavında geri manevra ve iki duba arasına geri geri park etme zorunluluğunun da getirildiğini söyledi. 

Bu kategorilerde kadın adayların başarısız olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yeni düzenlemelerle artık cüzdanda ehliyet dönemi kapandı. Özellikle temmuz ayından itibaren sürücü belgesi alan sürücülerimiz, aktif olarak trafiğe çıkabilecek ve aracını kullanabilecek donanımdadır. Hiçbir adayımızın mezun olduktan sonra artık araç sürmeyle ilgili bir problemi yoktur. İki duba arasına kesinlikle yanaşamayan düz geri gidemeyen, aracını hareket ettirirken herhangi bir hata yapan adayın sınavı hemen iptal ediliyor, diğer adayın randevu saati bekleniyor."

-Sınavı yapanlar da denetleniyor

Yıldırım, yeni düzenlemeyle sınav yapıcıların, denetlendiği bir ortamın oluşturulduğunu da bildirdi. Yönetmelik yayımlanmadan önce direksiyon uygulama sınavında başarı ortalamasının yüzde 90'nın üzerinde olduğunu ancak değişiklikten sonra bazı ilçelerde başarı oranınının 35'lere kadar düştüğünü belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu sonuç bizim için  kalitenin arttığını gösteriyor. Biz bu sayede eğitimlerimizi daha sık, daha düzgün vermeye başladık. Özellikle ölümlü kazalar bizim içimizi yakıyordu. Bütün haberlerde sürücü kursları töhmet altında kalmaktaydı. Bu olaylardan kurtulmuş olduk. Sürücü kursları artık kendini temize çıkarmış durumda. 

Yönetmelik aynı amanda bizim için sanal ortamda araç kullanma imkanını da sağladı. Kursiyerlerimizi artık simülatör araçlarıyla yetiştirmekteyiz. Eğitim pisti zorunluluğu artık kaldırıldı ama isteyen kurumlar da kullanabiliyor. Teknolojinin getirdiği imkanlardan faydalanarak adaylarımızı daha ekonomik ve daha gerçekçi bir şekilde yetiştiriyoruz. Trafiğe çıkarmadan önce adaylarımıza tüm riskleri ve kazaları yaşatıyoruz." 

Yıldırım, yeni düzenlemeyle motosiklet ehliyeti alacaklar için de 18 santimetre genişliğinde, yerden üç santimetre yükseklikteki bir platformda hareket zorunluluğu getirildiğini bildirerek, "Biz bu yolu 'sırat köprüsü' olarak tabir ediyoruz. Bu platformdan geçen arkadaşlarımız sınavda başarılı sayılıyor" dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya'ya kar müjdesi
Konya'ya kar müjdesi
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor