SÜ,Mevlâna’yı Karşılamaya Hazırlanıyor

SÜ,Mevlâna’yı Karşılamaya Hazırlanıyor

Bu yıl 1-10 Mayıs 2014 tarihlerinde kutlanacak olan “Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı Teşriflerinin 786. Yıldönümü” kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklere Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü, bir panel bir de konferansla katkıda bulunacak.

30 Nisan 2014 - 11:35 - Güncelleme: 30 Nisan 2014 - 11:37

 Mevlâna ve ailesinin 786 yıl önce Konya’yı yurt edindiklerini belirten Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Pasteur’un sözüne atıfta bulunarak “İlmin vatanı yoktur, ama her âlimin bir vatanı olmalıdır. Konya her unsuruyla Mevlâna ile bütünleşmiş, büyük mutasavvıfın vatanı haline gelmiştir.” dedi.  

UZMANLAR MEVLEVİ ZERAFETİNİ ANLATACAK

İlk olarak 2 Mayıs 2014 Cuma günü saat 10.00-12.00 saatleri arasında SDKM Malazgirt Salonunda düzenlenecek panelde Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, “Yenikapı-Bahariye Mevlevîhâneleri Ekseninde Mevlevîlik”, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu “Mevlâna’yı ve Mesnevi’yi Anlama Bağlamında Tasavvufun Önemi” ve SÜ Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yakup Şafak da “Hatıralarla Mevlevî Zerâfeti ve Âdâbı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirecek.

 FATİH ÇITLAK’TAN ÖNEMLİ BİR KONFERANS

İkinci program ise 3 Mayıs Cumartesi günü 19.30-21.00 saatleri arasında Büyükşehir Belediyesi Mevlâna Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda Araştırmacı–Yazar M. Fatih Çıtlak’ın konuşmacı olarak katılacağı “Mevlevîliğin Dünü, Bugünü” konulu konferans verilecek. Son yıllarda mevleviliğin ve semânın popüler kültüre malzeme edilmesi ve bunun tedbirlerinin ne olacağı adına Çıtlak’ın konferansı önem taşıyor.

KONYA O’NUN VATANI

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, 1985 yılından itibaren aralıksız olarak Hz. Mevlâna ve ailesinin Konya’ya gelişleri ile ilgili tüm programlara üniversite olarak katkıda bulunduklarını ve bundan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek “İlmin vatanı yoktur fakat her âlimin bir vatanı olmalıdır’ düsturu ile (Pasteur) büyük gönül ve düşünce insanı Hz. Mevlâna ve ailesi 786 yıl önce Konya’mızı yurt edinmişlerdi. Konya her unsuruyla Mevlâna ile bütünleşmiş, büyük mutasavvıfın vatanı haline gelmiştir. Selçuk Üniversitesi olarak Hz. Mevlâna’nın Konya’yı teşrifleri ile ilgili 1985 yılından bu yana elliye yakın konferans panel ve toplantıya ev sahipliği yapmış olduğumuzu memnuniyetle belirtmek isterim. Mevlâna Araştırmaları Enstitümüz tarafından düzenlenen etkinliklerimize öğrenci ve üniversite personelimizle birlikte Konya halkını davet ediyoruz.” dedi.

MEVLÂNA UZMANLARI KATKIYA HAZIR

Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler iseher yıl olduğu gibi bu yıl da Hz. Mevlâna ve ailesinin Konya’ya gelişleri ilgili bilimsel etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü olarak büyük bir okyanus olan Mevlâna’nın ve Mevlevîlik Kültürünün doğru tanıtımı ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. İki yıldır Mevlâna uzmanlarını yetiştirmek üzere eğitim verdiğimiz yüksek lisans öğrencilerimiz yakın bir zamanda bilim dünyasına hizmet vermeye başlayacaklar.” diyerek Hz. Mevlâna’nın Konya’nın ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çekti ve “Konya Hz. Mevlâna ve ailesinin bu şehri vatan edinmesiyle şereflenmiş ve yüzyıllar boyu Mevlâna adı bu şehrin markası ve en önemli değeri olmuştur.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
PANKOBİRLİK'de 52. Mali Genel Kurul yapıldı
PANKOBİRLİK'de 52. Mali Genel Kurul yapıldı
Spor yapmak herkesin hakkı
Spor yapmak herkesin hakkı