ABD Başkanı Barack Obama'nın Asya turu, başkan olarak Japonya’ya “ilk devlet ziyareti”, Melazya'ya da "45 yıl aradan sonra ABD zirvesinden ilk ziyaret" olarak tarihi nitelik taşıyor.
Obama, 23-29 Nisan arasında Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler olmak üzere 4 ülkeyi kapsayan Asya turuna çıkıyor. Dolayısıyla Obama, Asya ziyareti kapsamında iki kuzeydoğu Asya, iki de güneydoğu Asya ülkesini ziyaret etmiş olacak. Bu, aynı zamanda Obama'nın Asya'daki iki gelişmiş, iki de gelişmekte olan ülkeye ziyareti anlamına geliyor.
Genel anlamda da Asya'ya bu seyahat, Obama’nın başkanlığa geldiğinden bu yana bölgeye yaptığı 5. ziyaret olacak.
Bu seyahatin Malezya ve Filipinler ayağı aslında, Obama’nın geçen yılın sonuna doğru Asya’ya yaptığı seyahatin bir parçası niteliğinde. O dönem hükümetin kapanması dolayısıyla Asya ziyaretlerinin bu duraklarını iptal eden Obama, şimdi telafi ziyaretleri yapıyor. Ayrıca listede bu kez, doğu Asya’da ABD’nin önemli müttefikleri olan ve özellikle Kuzey Kore konusunda birlikte hareket ettiği Güney Kore ve Japonya da var.
-Japonya'ya "ilk devlet ziyareti"
Bu ziyaretlerin bazı yönleri ise "tarihi" nitelik de taşıyor. Bu noktada, Japonya’yı aslında 3 kez ziyaret eden Obama, ABD Başkanı olarak Japonya’ya “ilk devlet ziyaretini” yapacak.
İki ülke arasındaki güvenlikten ticarete her alandaki ilişkilerin geliştirilmesinin konuşacağı ziyaret, Obama'nın 23 Nisan’da Japonya’nın başkenti Tokyo’ya varmasıyla başlayacak. Burada Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile özel akşam yemeğinde bir araya gelecek Obama, 24 Nisan’da da törenle seyahatinin “devlet ziyareti” ayağına geçecek. Obama ve Abe, ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Obama, Tokyo'da bilim ve kültür ile ilgili konularda çeşitli ziyaretlerde bulunacak, iş adamlarıyla toplantı yapacak ve Japon gençlerle bir araya gelecek.
-Kuzey Kore'ye güneyden mesaj
Güney Kore’yi ise ABD Başkanı olarak dördüncü kez ziyaret edecek Obama, özellikle Kuzey Kore’nin “provokatif” eylemlerine karşı birlikte durmak dahil güvenlik ve savunma işbirliği konularına odaklanacak. Obama, Güney Kore ile serbest ticaret anlaşmasını da ele alacak.
Bu kapsamda Obama, 25 Nisan’da Güney Kore’nin başkenti Seul’de olacak. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile görüşüp, ortak basın toplantısı yapacak Obama, ayrıca iş dünyası ile bir araya gelecek, ulusal savaş müzesini gezecek, Gyeonbok Palace’ı ziyaret edecek.
-Malezya'ya 45 yıldan sonra ilk ziyaret
Obama, ABD’nin 1963–1969 yıllara arasında görev yapan başkanı Lyndon Johnson’dan sonra Malezya’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olacak. Malezya’nın 45 yıl sonra ilk kez bir ABD başkanını ağırlayacak olması nedeniyle bu ziyaret iki taraf için de “tarihi” önem taşıyor.
Barack Obama, yükselen bir ekonomi olarak ABD için de “yükselen bir partner” konumunda olan Malezya’da iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ile savunma ve güvenlik işbirliğinin geliştirilmesini görüşecek. ABD’li yetkililer bu ziyaretin ABD-Malezya ilişkilerini yeni bir aşamaya taşıyacağı görüşünde…
Bu kapsamda, Malezya’ya 26 Nisan akşamı geçecek olan Obama, Malezya Başbakanı Necip Rezak ile bir araya gelecek ve ortak basın toplantısı yapacak.
Burada, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ndeki 10 ülkeden gelen genç liderlerle bir araya gelecek olan Obama, burada Genç Güneydoğu Asya Liderleri Girişimi’ni açıklayacak.
-Obama yönetiminin Asya politikasına vurgusunu gösteriyor
ABD’nin ilişkilerini genişlettiği Filipinler de Obama’nın Asya'daki diğer bir durağı olacak. Filipinler’e 28 Nisan’da geçecek olan Obama, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile bir araya gelecek ve ortak basın toplantısı düzenlecek.
Obama, temaslarının ardından 29 Nisan’da ABD’ye dönecek.
ABD'li yetkililere göre bu ziyaretler, ABD'nin Ukrayna ve Suriye gibi konulara odaklanıp, diğer bölgeleri ihmal etmediğinin bir göstergesi. Obama’nın özel asistanı ve Asya ilişkilerinden sorumlu kıdemli direktör Evan Medeiros de Obama’nın bu Asya ziyaretinin onun Asya-Pasifik bölgesinde dengelerin kurulmasına dönük politikasına bağlılığının en son manifestosu niteliğinde olduğunu söyledi.
Nitekim, ABD'li diğer üst düzey yetkililer de daha kısa zaman önce Asya'daydı. Bu yıl içinde ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bölgeye ziyarette bulunmuştu. İki bakanın da önümüzdeki dönemde tekrar bölgeye gitmesi bekleniyor. Obama da G-20, Asya-Pasifik İşbirliği ve Doğu Asya Zirvesi olmak üzere büyük zirvelere katılmak üzere yine Asya'ya gidecek.
YORUMLAR