Nükleer eğitim fırsatına rekor başvuru

Nükleer eğitim fırsatına rekor başvuru

Mersin'de kurulacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde istihdam edilecek öğrencilerin Rusya'da eğitim almaları için yapılacak sınava 4 bin 800 aday başvurdu.

12 Nisan 2014 - 14:16

Mersin'de kurulacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde istihdam edilecek öğrencilerin Rusya'da eğitim almaları için yapılacak sınava 4 bin 800 aday başvurdu.

Akkuyu NGS AŞ tarafından iş garantili ve burslu eğitim almaları için Rusya Federasyonu'nda Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsüne (MEPhI)  gönderilecek öğrencilerin seçimi için yapılacak sınava başvurular tamamlandı.

Alınan  bilgiye göre, Türkiye'deki üniversitelerin fen-edebiyat ve mühendislik fakültelerinin, fizik veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında okuyan Türk vatandaşı öğrencilere yönelik düzenlenen sınava 4 bin 800 kişi başvurdu.

Eğitim için üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi yazılı sınava çağrılacak. Yazılı sınavda genel lise müfredatı matematik ve fizik konularını içerecek sorular sorulacak.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 19 Nisan'da yapılacak yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucunda ilk 300’e giren adaylar, daha sonra sözlü sınava tabi tutulacak. Sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar http://www.akkunpp.com internet adresinde duyurulacak.

Sözlü sınav sonucunda başarılı olan 100 öğrenci ise iş garantili ve burslu olarak eylül ayında Rusya Federasyonu'nda Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'ne (MEPhI)  gönderilecek. Öğrenciler, lisans eğitim programı (1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans eğitimi) veya uzmanlık eğitim programı (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) görecek. 

Lisans eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebilecek. Uzmanlık eğitim programını bitiren öğrenciler ise başarı durumlarına ve gerekli kadro listesine göre 6 aylık yüksek lisans programına devam edebilecek. Bu arada tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya’daki nükleer güç santrallerinde pratik staj eğitimi yapacak.

İlk yıl öğrencilere Rusça eğitimi de verilecek. Eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler, Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi alacak ve Rusya’da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staja tabi tutulacak.

Rusya’daki eğitimini tamamlayan öğrenciler, staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde istihdam edilecek.

Öte yandan, MEPhI’de şu an nükleer enerji alanında 78 hazırlık, 64 birinci sınıf ve 48 de ikinci sınıf olmak üzere 190 Türk öğrenci eğitim alıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya'ya kar müjdesi
Konya'ya kar müjdesi
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor