Konya Ticaret Odası istişare toplantılarının 7.’sini gıda toptancıları ile yaptı. Sektör temsilcileri toplantıda, yeni bir toptancılar sitesi yapılması için destek istedi. KTO Başkanı Selçuk Öztürk geçmişte gıda toptancılığında Türkiye’nin lider şehri olan Konya’nın sektörde eski gücünü yakalaması için sektörün Konya’da ve Türkiye’de geleceği hakkında araştırma raporu hazırlayacaklarını söyledi.
Konya Ticaret Odası’nın düzenlediği meslek komiteleri istişare toplantılarının 7.’si gerçekleştirildi. Gıda ve İçeceklerin Toptan Ticareti konusunda iştigal eden 8. Meslek Komitesi’nin istişare toplantısı Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Meclis Başkanı Ahmet Arıcı, 8. Meslek Komitesi üyeleri ve komiteye bağlı Oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
8. Meslek Komitesi adına konuşan Komite Başkanı Burhan Canlı “Sektör temsilcileri olarak yeni bir toptancılar sitesine ihtiyaç duymaktayız. Şehir merkezi içinde kalan mevcut toptancılar çarşısında mal yükleme, boşaltmalarında forklift çalıştırılamamakta, park ve ulaşımda trafik sorunu yaşanmaktadır. Bununla ilgili komite olarak bir proje hazırladık ve ilgili yerlere ilettik. Toptancılar Çarşısı’nın cazip hale getirilerek kapalı çarşıya dönüştürülmesi ve toptancılar için de ayrı yeni toptancılar çarşısı kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan AVM yasasının çıkmaması da sektörümüz açısından sıkıntı oluşturmaktadır” dedi.
Toplantıda söz alan gıda toptancıları da ağırlıklı olarak; yeni bir toptancılar sitesi yapılması gerektiği, şehir merkezlerinde yer alan AVM’lerin ve mağazalar zincirlerinin rekabet açısından sıkıntı getirdiğini ifade ettiler. Çek yasası sebebiyle işlerinin durgunluğa girdiğini ifade eden katılımcılar, kredi kartına getirilen taksit sınırlandırılması mevzuatı konusunda uygulamanın açık olarak bilinmemesi sebebiyle cezai müeyyiderle karşılaşabileceklerini belirttiler. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Gıda toptancılığı geçmişte Konya’nın lider sektörüydü. Zaman içerisinde sektörün geriye gitmesinin sebeplerini araştırmalıyız. Öncelikle, bugün farklılaşan ticaret yapısıyla gıda toptancılığının yeniden bir tanımının yapılması gerekmektedir. Oda olarak, sektör temsilcileri ve akademisyenlerle birlikte sektörün Konya’da ve Türkiye’de geleceği hakkında araştırma raporu hazırlayacağız. Sektörün tekrar Konya ekonomisine katkısını artırmak için böyle bir uygulama yapacağız. AVM Yasası, Çek Yasası ve kredi kartına taksit sınırlandırılması konularında Oda olarak hazırladığımız raporlarla ilgili kurumlara müracaat etmiştik. Bu uygulamaların sürekli olarak üylerimizin ticaretlerinde sıkıntılar meydana getirdiğini görmekteyiz. Bu konuda reel sektörümüzün lehine düzenlemeler bekliyoruz. Diğer taraftan iş yeri açma ruhsatlarının Belediyeler yerine Odalar tarafından verilmesi konusunda bir mevzuat değişikliğini sürekli olarak gündeme getirmekteyiz. Reel sektöre hâkim olan Odaların ruhsat vermede yetkili olması genel olarak esnaf ve tüccarımızın rekabetine olumlu katkı sağlayacaktır” dedi.
YORUMLAR