Twitter’a 643 içerik kaldırma talebi

Twitter'a 643 içerik kaldırma talebi

Twitter'a, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca resmi olarak, mahkeme kararları ve savcılık taleplerinin yanı sıra vatandaşlardan gelen şikayetlere istinaden 643 içerik kaldırma talebi iletildiği bildirildi.

27 Mart 2014 - 13:35

 Twitter'a, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca (TİB) resmi olarak, mahkeme kararları ve savcılık taleplerinin yanı sıra vatandaşlardan gelen şikayetlere istinaden 643 içerik kaldırma talebi iletildiği bildirildi.  

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünden alınan bilgiye göre, 1 Ocak 2014'ten erişimin engellendiği güne kadar TİB'e Twitter'a ilişkin 81 URL (özgün kaynak adresi) için 27 mahkeme kararı ve 3 savcılık talebi olmak üzere toplamda 30 talep ulaştı.

Mahkeme kararlarının 16'sını kişilik haklarının ihlali, 5'ini müstehcenlik, 3'ünü özel hayatın gizliliği, 3'ünü soruşturmanın gizliliğinin ihlali oluşturuyor. 

Adli kararlar doğrultusunda bildirim yapılan içeriklerin bazılarının aktif olmadığı tespit edildi. Bu kapsamda, 3'ü müstehcenlik, 1 tanesi kişilik hakkının ihlali ve 1 diğeri de soruşturmanın gizliliğinin ihlali olmak üzere toplamda 5 adli karara konu olan internet adreslerinin söz konusu sitede yer almadığı belirlendi. Twitter'da mevcut olmayan bu içeriklerin site yetkililerince mi yoksa kullanıcılar tarafından mı kaldırıldığı, şirket bu bilgileri paylaşmadığı için bilinmiyor. 

-Vatandaşlardan 562 talep

TİB, söz konusu sosyal paylaşım sitesine şikayet edilen içeriklerle ilgili toplamda 562 bildirim gönderdi. Bu bildirimler yoluyla, Twitter yetkililerinden şikayete konu olan içeriklerin incelenmesi ve özdenetim yapılması talep edildi. Bu şikayetlerin içeriği olanlarının yüzde 91'ini müstehcen yayınlar oluşturdu.

Böylece Twitter'a, bu taleplerle ilgili mahkeme kararları ve savcılık taleplerinin yanı sıra vatandaşlardan gelen şikayetlere istinaden TİB tarafından içerik çıkarmaya ilişkin toplamda 643 bildirimde bulunuldu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İstatistiki verilerde görüldüğü gibi bugüne kadar Twitter'a, mahkeme kararı ve savcılık taleplerine istinaden TİB tarafından birçok defa içerik çıkarmaya ilişkin bildirimde bulunulmuştur. Ancak, tüm iyi niyet çabalarına rağmen kişilik haklarının ihlali, özel hayatın gizliliğinin ihlali, soruşturmanın gizliliğinin ihlali ve müstehcenlik ile ilgili içerikler konusundaki talepler Twitter yetkililerince dikkate alınmamaktadır. 

İlgili içerik sağlayıcıların söz konusu içeriği çıkarmamakta ısrar etmesi durumunda mahkeme kararlarının uygulaması mümkün olmamakta, vatandaşların mağduriyetleri katlanarak artmaktadır.

Twitter, bu yolla Türk mahkemelerini umursamama, tanımama ve yok sayma, hukukun gereğini yerine getirmeme yönünde tavır almıştır. Bu tutumu karşısında, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından adli mercilerin kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır.

TİB, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Bu kapsamda, yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verilecektir."

Twitter’ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde tarafından "Blog.twitter.com" adresinden yapılan açıklamada, yasağın dayanağı olan mahkeme kararlarından hiçbirinin yasaktan önce kendilerine iletilmediğini savunmuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya'ya kar müjdesi
Konya'ya kar müjdesi
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor