Yurt dışı tedavi süresinde yeni dönem

Yurt dışı tedavi süresinde yeni dönem

Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları Yönetmeliği'nde yapılması planlanan değişiklikle, Türkiye'de tedavileri yapılamayan hastaların, yurt dışında gönderilmeleri halinde tedavilerini aksatmamaları için iki yıllık süre sınırlaması kaldırılacak.

21 Mart 2014 - 14:31

Tedavileri Türkiye'de yapılamayan hastaların, yurt dışında gönderilmeleri halinde tedavilerini aksatmamaları amacıyla iki yıllık süre sınırlaması kaldırılıyor. İki yıllık süreden sonra da hasta ve refakatçisinin yol ve gündelik giderleri karşılanacak.

Edinilen  bilgiye göre, Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları Yönetmeliği'nde değişikliğe gidiliyor. Mevcut uygulamada, tedavileri Türkiye'de yapılamayan hastaların tedavi amacıyla yurt dışına gönderildiklerinde, tedavi süreleri altışar aylık dönemler halinde uzatılarak en çok iki yıla kadar tedavi olmaları sağlanıyordu. Diğer bir ifadeyle bu kişiler için yurt dışı tedavi süresi, iki yıl ile sınırlandırılmıştı. Bu süre hastanın yurt dışında görmüş olduğu ayaktan ve yatarak tedavi görülen günlerin toplamından oluşmaktaydı.

Belirlenmiş olan yurt dışı tedavi süresine organ bekleme süresinde geçen günler dahil olmayıp ayrıca bekleme süreleri de belirlenmişti.

Uygulamada, bazı organ nakilli hastaların tedavileri ya da kontrolleri esnasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle bu sürenin yetersiz kaldığı ve tedavinin yurt dışında sürdürülmesinde zaruret oluştuğu tespit edildi.

Yönetmelikle yapılmak istenen değişiklikle hasta mağduriyetleri yaşanmaması için söz konusu iki yıllık süre sınırı kaldırılarak SGK tarafından onay verilmek kaydıyla tedavi süresinin altışar aylık dönemleri aşmamak kaydıyla süre sınırı olmadan uzatılabilmesinin önünü açıyor. 

Söz konusu yönetmelik değişikliği yürürlüğe girdiğinde halen iki yıllık süreyi doldurup, tedavisi devam eden hastaların tedavilerinin tamamlanması sağlanmış olacak. Ayrıca iki yıllık süreden sonra da hasta ve refakatçisinin yol ve gündelik giderleri de karşılanmış olacak.

Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları Yönetmeliği'nde yapılması planlanan ve vatandaşları etkileyen değişiklikler şöyle:

- Vatandaşların SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunda yapılan muayenesi veya tedavisi sonrasında, tıbbi veya zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışına yapılan sevkleri dolayısıyla düzenlen sevk belgesinin geçerlilik süresi, ilgililerin bu konudaki sıkıntılarının ve şikayetlerinin giderilmesi amacıyla üç iş gününden beş iş gününe çıkarılacak.

- Türk vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulundukları sırada, SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunca sağlanan tedavi giderleri, yurt içinde sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına ödenen en yüksek tutarı geçmemek üzere SGK tarafından karşılanacak.

- Tedavileri Türkiye'de yapılamayan hastaların yurt dışında tedaviye gönderilmeleri halinde, tedavilerinin aksatılmaması amacıyla iki yıllık yurt dışı tedavi süresi sınırlaması kaldırılacak. 

Yönetmelikte yapılmak istenen değişiklikler,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e imzasına sunuldu. Çelik'in imzalamasının ardından değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konyaspor 90'da yıkıldı 1-1
Konyaspor 90'da yıkıldı 1-1
Konya'ya kar müjdesi
Konya'ya kar müjdesi