Piyasada tekelleşme azalıyor

Piyasada tekelleşme azalıyor

Rekabet Kurumunun anketine göre işletmelerin çoğunluğu piyasada tekelleşmenin azaldığını ve şirketlerin birlikte fiyat belirlemediğini ifade etti.

20 Mart 2014 - 11:47 - Güncelleme: 20 Mart 2014 - 18:18

 Rekabet Kurumunun anketine göre, işletmelerin çoğunluğu piyasada tekelleşmenin azaldığını ve şirketlerin birlikte fiyat belirlemediğini ifade etti. 

Edinilen bilgilere göre, Kurum, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin işbirliği ile KOBİ'lere yönelik bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket, İTO, Ankara Sanayi Odası, Denizli Sanayi Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Kayseri Sanayi Odası ve Konya Sanayi Odası üyelerine internet yoluyla ulaştırıldı ve toplam 259 katılımcının cevabı alınarak tamamlandı.

Anket sonuçlarına göre, katılanların yüzde 19'u Rekabet Kanunu, yüzde 16'sı ise Rekabet Kurumu'nun faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, ankete katılan işletmelerin önemli bir kısımının Rekabet Kanunu ya da Rekabet Kurumunun faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmadığı görüldü.

İşletmelerin yüzde 65'i Rekabet Kurulu kararlarını "nadiren" takip ederken, yüzde 26'sı "hiçbir zaman", yüzde 9'u da "sıklıkla" ya da "her zaman" takip ettiğini kaydetti.

Rekabet Kurumunun faaliyetlerini etkili bulan işletmelerin yüzde 61,2'si piyasada tekelleşmenin azaldığını ifade ederken, yüzde 53,1'i de verilen cezaların caydırıcı olduğunu, yüzde 42,9'u da Kurumun faaliyetlerinin küçük şirketlerin pazara girişini kolaylaştırdığını kaydetti.

Sonuçlara göre işletmeler finansman sorunlarını, haksız rekabeti ve vergi uygulamalarını rekabet güçlerini en fazla etkileyen unsurlar olarak görürken, rekabet gücünü etkileyen diğer unsurlar arasında işgücü maliyetleri, nitelikli işgücüne ulaşma, kayıtdışılık, banka kredileri, dağıtım ve satış maliyetleri, ham maddeye ulaşma maliyetleri, teşvik uygulamaları yanıtını verdi.

Ankete katılan işletmeler "Rakiplerinizle ticari konularda işbirliği yapıyor musunuz?" sorusuna yüzde 44, "Rakiplerinizle ticari konuları görüşüyor musunuz?" sorusuna yüzde 56 oranında "bazen" ya da "evet" cevabını verdi. Sonuçlarda, işletmelerin sektör sorunlarını en fazla, bağlı bulundukları meslek örgütleri ya da sanayi ve ticaret odaları ile sektördeki diğer şirketler ya da rakipleriyle görüştükleri görüldü.

"Sektörünüzdeki şirketler birlikte fiyat belirliyor mu?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 60'ı "hayır", yüzde 30'u "fikrim yok" yanıtını verirken, işletmelerin yaklaşık yüzde 10'u bu soruyu "evet" şeklinde yanıtladı. Soruya olumlu yanıt veren işletmeler bu tür fiyat belirlemelerinin gerekçesi olarak en çok "piyasada haksız rekabet ve kayıtdışılığın varlığı nedeniyle belli bir standartta faaliyet göstermek amacıyla işletmelerin birlikte fiyat belirlemeye gitmelerini" gösterdi. Katılımcılara göre birlikte fiyat belirlenmesinin en önemli ikinci nedeni ise "şirketlerin daha fazla kar etmesi" oldu.

İşletmelerin yüzde 95'i KOBİ'lerin rekabet sorunlarını ve rekabet mevzuatı karşısındaki durumlarını belirlemek amacıyla yapılan bu anketi yararlı bulduğunu, yüzde 91'i ise anketin Rekabet Kurumu'nun faaliyetlerini takip etme ya da rekabet mevzuatını öğrenme konusunda bir ilgi yarattığını ifade etti.

Ayrıca, ankete katılan işletmeler, büyük şirketlerin sıklıkla fiyat indirimi yapmasını ve ham madde pazarını kontrol eden şirketlerin istediklerini fiyat ve satış koşullarını dayatmalarını karşılaştıkları en önemli rekabet sorunları olarak değerlendirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Büyük Dönüşümde İkinci Final
Büyük Dönüşümde İkinci Final