’’Bilim kadınları’’ kız çocuklarına örnek olacak

''Bilim kadınları'' kız çocuklarına örnek olacak

Uçan Süpürge Derneği, meslek seçiminde cinsiyetçi yönlendirmelerin önüne geçebilmek için ilköğretim öğrencilerine yönelik ''Benim Madam Curie'm Projesi'' başlattı.

18 Mart 2014 - 17:14

Uçan Süpürge Derneği, meslek seçiminde cinsiyetçi yönlendirmelerin önüne geçebilmek için ilköğretim öğrencilerine yönelik ''Benim Madam Curie'm Projesi'' başlattı.

Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Milli Eğitim Bakanlığı'nca desteklenen proje, Pursaklar'da belirlenen okullarda pilot olarak uygulanacak.

''Benim Madam Curie'm Projesi''yle kız çocuklarının meslek seçerken toplumsal cinsiyet rollerine uygun yönlendirmeler yerine, yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda eğitime yönlendirilmeleri amaçlanıyor. Projeyle kadınların yalnızca öğretmen, hemşire, avukat değil, bilim ve teknoloji alanında da çalışabileceğinin önünün açılması planlanıyor.

-Bilim kadınları kız çocuklarına model olacak

Proje kapsamında dört bilim kadınını anlatan animasyon filmler hazırlandı. Filmlerde astrofizikçi Dilhan Eryurt, patalog Kamile Şevki Mutlu, kimyacı Remziye Hisar ve siyaset bilimci Nermin Abadan Unat'ın bilim dünyasına katkıları ve kendi alanlarında var olabilmek için verdikleri mücadele anlatılıyor.

Proje Koordinatörü Sevna Somuncuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada filmlerin öğretmenlerce belirlenecek derslerde, öğrencilere izlettirileceğini, böylece eğitim materyali olarak kullanılabileceğini belirtti.

Kız çocuklarının ileride seçecekleri mesleklere eğilimlerini cinsiyet rollerinin belirlediğini savunan Somuncuoğlu, böylece bu çalışmayla bilim kadınlarının yaşamlarının, mesleklerinde ilerlemek için nasıl emek harcadıklarının anlatılacağına dikkati çekti.

Somuncuoğlu, ''Kadınların gerek fen bilimleri, gerekse sosyal bilimlerde nasıl öncü olabildiğinin en güzel örneklerinden dördü, bu projede çocukların karşısına çıkacak'' dedi.

-Marie Curie sembol seçildi

Belirlenen kadınların yaşam öykülerindeki ortak noktanın, her şeye rağmen, inatla ve umutla kendilerini yetiştirmiş olmaları ve açtıkları kapıdan başka kadınların da geçmesini teşvik etmeleri olduğunu ifade eden Somuncuoğlu, şunları kaydetti:

''Bilim kadınlarının öncülerinden Polonyalı kimyager ve fizikçi Marie Curie 'Yaşam hiçbirimiz için kolay değil. Bir şeyleri başarmak için, yetenekli olduğumuza inanarak buna ulaşmak için usanmadan çabalamalıyız' diyor. Bu projeye adını veren Marie Curie'yi, bu öncü kadının açtığı yolda yürüyen nice bilim kadınını, bugünün kız çocuklarına örnek olması için sembol olarak seçtik. Okullarımızda okutulan ders kitaplarında öğrenciler sadece birkaç öncü kadını görüyor, oysa bizim de onlarca Madam Curie'miz var ama görünür değiller. O bilim kadınlarını tanımak, her birinin mücadeleleri ve başarılarını kız çocuklarına anlatmak için biz bir adım attık ve bizim Madam Curie'lerimizden dördüne bu projede yer verdik.''

-''Meslek seçiminde tutumların değişmesi önemli''

Somuncuoğlu, Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen ''Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi''ni hatırlatarak, kendi projelerinin de bu proje kapsamında sivil toplum örgütleriyle işbirliği çerçevesinde uygulanacağını belirtti.

Böylece demokratik yurttaşlık ve insan haklarının gelişmesinin önündeki en büyük engel olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini anlatan Somuncuoğlu, proje, kadınlara atfedilen kalıplaşmış meslekler konusunda yerleşik algının kırılmasına yardımcı olmak istiyor. Çocukların geleceğe hazırlanırken, özellikle meslek planlamalarında ufuklarının açılmasını sağlamak gerekiyor. Meslek konusunda kalıplaşmış örnekler değil, çocukların kendilerine rol modeli olacak başka mesleklerin de ayrımına varmalarıyla özellikle kız çocuklarının meslek seçimi konusunda tutumlarının değişmesi için önemli bir adım.''

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya'da bazı ilçelere kar tatili
Konya'da bazı ilçelere kar tatili
Konyaspor 90'da yıkıldı 1-1
Konyaspor 90'da yıkıldı 1-1