Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu Ajansı’nın yayınladığı fotoğrafların (Suriye’de savaş suçu belgeleri) psikolojik ortamı çok etkilediğini, ortada sadece bir insanlık suçu değil hukuki durum da olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel ziyareti sırasında AA’nın sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Bu fotoğrafları görüp de etkilenmemek, etkilenip de sessiz kalmak mümkün değil. Dolayısıyla şu ana kadar aslında üç yıl içinde bizim sürekli olarak anlatmaya çalıştığımız, Suriye halkının çektiği acılar konusunda dikkati çekmeye çalıştığımız hususlar bu fotoğraflarla bir kez daha ortaya kondu” dedi.
Önemli olanın sadece fotoğrafların varlığı olmadığını belirten Davutoğlu, “55 bin fotoğraf karesi reddedilemeyecek, çok önemli bir olgudur ama bunun kadar önemli olan bu fotoğrafların son derece saygın uluslararası hukukçular ve patologlar tarafından değerlendirilip bir şekilde teyit edilmiş, konfirme edilmiş olmasıdır” diye konuştu.
Fotoğrafların gerçek olduğunun uluslararası düzeyde uzmanlar tarafından tespit edildiğini vurgulayan Davutoğlu, “Dolayısıyla ortada sadece bir insanlık suçu yok aynı zamanda bir hukuki durum var. Bu hukuki durumun da bir an önce göz önüne alınması lazım. Eminim bundan sonra Suriye rejimini içeride ve dışarıda savunacak olanlar çok daha fazla düşünmek zorunda kalacaklar” dedi.
“Herhangi bir şekilde insani vicdandan nasibi olanların Suriye rejiminin yaptıklarını mazur gösterecek bir tutum benimsemelerinin artık kabul edilebilir olmadığını” söyleyen Davutoğlu, “Ümit ederim ülkemizde de hala Suriye rejimini bir şekilde savunan partiler, gruplar, kesimler bu fotoğraflara bakıp durumlarını gözden geçirirler” ifadelerini kullandı.
- Fotoğrafların Cenevre 2’ye etkisi
Toplantının gündemi önceden belirlenmiş olsa da fotoğrafların yarın İsviçre’nin Montrö kentinde başlayacak Suriye konulu “Cenevre 2” toplantısı üzerinde kesinlikle etki yaratacağını kaydeden Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu fotoğraflardan etkilenmeyen hiçbir insan olmayacağı gibi etkilenmeyecek hiçbir süreç de yoktur. Mutlaka bu yarın gündeme gelir. Özellikle Beşşar Esed’in ve rejiminin hala Suriye’ye istikrar getirebileceğini ve Suriye halkının rızasını alabileceğini düşünenler ve bu yönde diplomasi yürütenler için bu fotoğraflar bir kez daha uyarıcı olacaktır diye ümit ediyorum.”
-“BMGK için yeni sınav” vurgusu
Esed’in savaş suçu nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi önüne getirilmesinin bir olasılık değil olması gereken olduğunu belirten Davutoğlu, “Eğer hesap verilebilirlik olmazsa uluslararası düzen olmaz. Nasıl iç siyasal sistemde herkes yaptığı eylemden bir şekilde sorumludur, uluslararası düzenin de sürebilmesi için, uluslararası hukukun gerçekten var olduğunun anlaşılabilmesi için bir suç ortaya çıktığında bunun müeyyidesinin olması lazım. Müeyyide olmadığı zaman Hitler mantığının tekrar dönmesi mümkün olur. Onun için mutlaka bunun uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi şart. Bu da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi önünde yeni bir sınav teşkil ediyor.
-“Mükemmel bir ziyaret”
Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin çok verimli geçtiğinin altını çizen Davutoğlu, beş yıllık bir süreden sonra bu kapsamda bir ziyaretin gerçekleşmesinin 2014 perspektifi açısından Türkiye–AB ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirildiğini söyledi.
Davutoğlu, “Bütün görüştüklerimiz, muhataplarımız bu kadar uzun süre ara verilmesinin doğru olmadığını söylediler” dedi.
AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile yapılan toplantılarda, “çok kapsamlı, çok açık görüşülüp karşılıklı düşüncelerin çok dostane bir şekilde paylaşıldığını” söyleyen Davutoğlu, ziyaret için “mükemmel bir ziyaret, mükemmel bir istişare fırsatı” nitelemesi yaptı.
Davutoğlu, görüşmelerde, Türkiye’nin AB süreci, fasılların açılması, vize muafiyeti süreci, dış politika koordinasyonu ile bölgesel sorunların ve Türkiye’deki reform çalışmalarının kapsamlı şekilde ele alındığını belirtti.
-Yoğun takvim
Takvimin çok yoğun olduğunu kaydeden Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye’ye gelecek. Sayın Başbakanımızın Almanya’ya ziyareti olacak. İspanya ile hükümetler arası toplantı yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın İtalya ziyareti olacak. Son olarak da 10-11 Şubat’ta bizim Sayın (AB Bakanı Mevlüt) Çavuşoğlu’yla birlikte burada stratejik diyalog toplantılarımız olacak. Bütün bunlar Türkiye–AB ilişkilerine katılan yeni ivmeyi ortaya koyuyor.”
YORUMLAR