Tarım Kanunu`nda belirlenen ulusal tarım politikaları çerçevesinde çalışma yapmak üzere kurulan Ulusal Hububat Konseyi’nin(UHK) 4. Genel Kurulu yapıldı. Seçimli genel kurulda Ulusal Hububat Konseyi’nin birimleri belirlendi. 1 Mart 2014 tarihinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Daire Başkanı Mehmet Sığırcı’nın gözlemciliğinde Konya’da gerçekleştirilen genel kurulun divan başkanlığını Ali Sürücü , katip üyeliklerini ise Selçuk Öcal ve Prof.Dr. Süleyman Soylu yaptı.
Seçimlerde Ticaret, Üretici, Sanayici, Araştırma-Danışma ve Üretici-Tüccar- Sanayici birimlerinden oluşan UHK’nin yeni yönetimi, meclisi, araştırma-danışma kurulları ile denetim kurulu belirlendi.
Kayıtlı 124 üyenin 115’inin katılımıyla yapılan kongre sonucunda, oybirliği ile seçilen UHK’nin yeni yönetimi şu isimlerden oluştu; Başkan Mustafa Yılmazkart, Başkan Yardımcısı Yaşar Serpi, Sayman Üye Özkan Taşpınar, Mehmet Tabur, Sebahattin Yumuşak, Prof.Dr. Bayram Sade, Hasan Gümüş, M.Namık Köklüsoy ve Murad Bertan.
Hububat Türkiye’nin Her Bölgesini Doğrudan İlgilendirmektedir
Genel Kurul’da bir konuşma yapan Ulusal Hububat konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, hububatın Türkiye’nin tüm bölgelerini ilgilendiren en önemli ürün olduğunu belirterek, doğrudan 20 milyon insanımızı, dolaylı olarak tüm ülkeyi ekonomik ve sosyal olarak ilgilendirdiğini ifade etti. Üzerinde en çok konuşulan, spekülasyon yapılan stratejik bir ürün olan hububatın, gerek üretimi gerekse ticareti Türkiye’yi olduğu kadar Dünya’yı da ilgilendirdiğini ifade eden Yılmazkart, bu açıdan üretim ve kalitenin artırılmasıyla birlikte sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasının önemine değindi. Bunun da çok paydaşlı ve ortak akılla üretilecek politikalarla sağlanacağını söyleyen Yılmazkart, “ Ulusal Hububat Konseyi kuruluşundan bu yana 3 yıl geçmesine rağmen, mevzuattan kaynaklanan bazı sorunlarımız yok değil. Öncelikle bu sorunların çözüme kavuşturulması için bakanlığımızla yaptığımız görüşmeleri hızlandırıp, bir sonuca bağlamak istiyoruz. Mevzuatın geliştirilmesi ve güncellenmesiyle birlikte, hububatın üretimi, planlanması, fiyatlandırılması ve ticaretinde konseyin düşünce ve önerilerinin hukuki bir zemine oturtulması gerekmektedir. Konseyin geliri sadece gönüllü üyelerimizden alınan aidatlardır. Bu durum elbette sürdürülebilir bir durum değildir. Emsal kurum ve kuruluşlarda bu kaynak mevzuat ve kanunlarla belirlenmişken, Türkiye’nin her bölgesini kapsayan böyle önemli bir konseyin bundan mahrum edilmemesi gerekir” dedi.
Tarım Kanunu Türkiye İçin Bir Şanstır
Gıda endüstrisinin “pazara” ve “teknolojiye” dönük hızlı bir gelişim kaydettiğini belirten Yılmazkart,“ Fakat, hammaddesini sağladığı tarımsal gelişim süreçlerine yeterince konsantre olmuyor. Birlikte yapacağımız işler ve girişimlerle; hububat sektörünü üretimiyle, ticaretiyle, Dünya ile uyumlu sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için, karar alıcılarla sürekli ve etkin bir diyalog içinde olacağız.
Köylü ve çiftçiyi halkanın içinde tutarak, “tarımsal yapıyı geliştirme modeli” oluşturulması için çaba göstereceğiz. Gıda endüstrisinin nitelikli tarımsal ürün ihtiyacını sürekli ve düzenli şekilde sağlamak için konsey olarak çalışmalara aktif olarak katılacağız. Hepimizi, bu ailenin, bu sektörün bir mensubu olmaktan gurur duyacak seviyeye taşımalıyız. Zira konseyin başarısı, sektörün başarısı, sizlerin başarısı olacaktır” diyerek birlik, beraberlik ve ortak akıl ile çalışmalara herkesin destek vermesi temennisinde bulundu.
Türkiye’de ilk defa 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun bu açıdan önemli olduğunu belirten Yılmazkart bunun için Hükümete ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e teşekkür etti.
UHK 4. Genel Kurulu’un ardından Mustafa Yılmazkart başkanlığındaki yeni yönetim ilk olağan aylık görüşmesini gerçekleştirerek, görev dağılımı yaptı ve sektörle ilgili görüş ve düşünceler konuşuldu.
YORUMLAR